FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
Miercuri, 15 noiembrie 2023, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.
Îndrumați de profesorii: Burde Lăcrimioara, Florea Simona, Albu Irina, Roman Ioan, Slevaș Dana, Pavel Ioan, Mocanu Anca, Medrea Simona, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.
Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.
Elevii au realizat afișe digitale, postere despre alimentația sănătoasă, dar și despre rolul postului pentru creștini. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.
De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Lucrările de modernizare de pe bulevardele Regimentul V Vânători și Ferdinand și strada I.C. Brătianu au fost recepționate: Investiție de peste 30 de milioane de lei în mobilitate urbană
FOTO | Lucrările de modernizare de pe bulevardele Regimentul V Vânători și Ferdinand și strada I.C. Brătianu au fost recepționate: Investiție de peste 30 de milioane de lei în mobilitate urbană Astăzi, 17 septembrie 2024, autoritățile locale din Alba Iulia au efectuat recepția lucrărilor de modernizare din cadrul lotului 1 de mobilitate urbană, care a […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 10 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi