FOTO| ”Lăsatul Secului de Crăciun” – Proiect cultural-educativ la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne
”Lăsatul Secului de Crăciun” este un proiect cultural-educativ care a debutat luni, 14 noiembrie și care se desfășoară la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Principala atracție a celei de-a doua ediții a fost expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne pregătite de elevii celor două colegii, dar și discuțiile despre tradițiile și obiceiurile de la sat și de la oraș, în această perioadă.
Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor, de diferite vârste, în activități extracurriculare care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Post al Nașterii Domnului.
Activitatea festivă finală a proiectului a debutat astăzi, 14 noiembrie 2022, cu prezentările prof. Mihaela Jurcan ”Despre importanța obiceiurilor și a tradițiilor” și a prof. Simona Himcinschi despre ”Postul ca jertfă”, urmată de momentul artistic ”Pricesnele sufletului meu” – coord. prof. Simona Himcinschi, având-o ca solistă pe eleva noastră, Georgiana Zbutea. Obiceiurile și tradițiile de lăsatul secului au fost prezentate de elevele Alexandra Sularea și Tomas Simona membre ale Cercului de folclor ”Ion Blăjan” coord. de prof. Ungureanu Irina și Toth Cristina. Partea cea mai plăcută simțurilor a fost expoziția culinară, ocazie cu care elevii și-au etalat preparatele culinare moderne și tradiționale, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, coordonati fiind de de prof.: Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Pitea Gabriela, Mariana Cunțan și Lavinia Dobra. Momentul final a fost reprezentat de premierea participanților la activități cu diplome de către insp. Prof. Dincă Cristian și dir. prof. Magda Anca.
Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
Ne-am bucurat de prezenta dnei. Viorica Onișoru care ne-a vorbit despre diferențele dintre obiceiurile de lasatul secului de la oraș de la sate și de influențele pe care le-au adoptat prin ”împrumuturile culinare” datorită popoarelor cu care am intrat în contact (maghiar și sas) sau de moda vremurilor (francez și italienesc). Orizontul culinar românesc este variat, de la produse tradiționale specifice, la cele moderne, caracteristice meselor îmbelșugate actuale. Îmbogățirea cunoștințelor elevilor privind cultura, tradiția, obiceiurile și spiritualitatea poporului român, respectiv pregătirea pentru post este obligatorie pentru păstrarea tezaurului identității noastre ca popor.
Obiectivele urmărite au fost vaste și variate: cultivarea spiritului patriotic; formarea unor priceperi şi deprinderi de îndemânare culinară; dezvoltarea capacităţii de investigare şi de creaţie; cultivarea aptitudinilor artistice; stimularea creativităţii şi a comunicării verbale si non-verbale; dezvoltarea spiritului de imaginaţie şi curiozitate; parcurgerea unui traseu info-documentar în alegerea rețetelor; dezvoltarea abilităților de sinteză a informației găsită pe diferite tipuri de suport de la carte, la mediul online sau informație culeasă din folclorul și tradiția familiei. Grupul țintă e reprezentat de elevi și profesori coordonatori de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia care au retrăit atmosfera de altădată, de comuniune și tradiții legate de lăsarea secului.
Activitatea finală festivă s-a desfășurat, în acest an, în cadrul Bazei de Practică a Colegiului Economic „D.P.Marțian” Alba Iulia și a avut un impact deosebit pentru toți participanții. Proiectul s-a derulat sub coordonarea prof. Cetean Emil, dir. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și a prof. Magda Anca Ruxandra, dir. Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.
Echipa de implementare a fost formată, pentru fiecare instituție de învățământ parteneră din profesorii: Simona Himcinschi, Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Ungureanu Irina, Toth Cristina, Lavinia Dobra și analist Daniela Țârău de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și prof.: director adjunct Pitea Gabriela, Mihaela Jurcan, Mariana Cunțan și secretar Mirela Jeler de la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
3 septembrie 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba: Localitățile vizate de atenționarea imediată
COD GALBEN de furtuni în Alba: Localitățile vizate de atenționarea imediată Mai multe localități din județul Alba sunt, miercuri, 3 septembrie 2025, între orele 20.45 și 21.30, sub incidența unei atenționări meteo imediate Cod galben de furtuni. Localitățile vizate sunt: Cugir, Zlatna, Vințu de Jos, Pianu, Meteș, Șibot, Săliștea, Almașu Mare, Blandiana și Ceru Băcăinți. […]
PATRU posturi de medici specialiști și rezidenți anul V, scoase la CONCURS de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: Ce specialități se caută
PATRU posturi de medici specialiști și rezidenți anul V, scoase la CONCURS de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia organizează concurs, în conformitate cu prevederile O.M.S. nr. 166/2023 cu modificările și completările ulterioare, pentru ocuparea a 4 posturi de medici specialiști și rezidenți anul V. Citește și: ANGAJĂRI la […]
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia face pași importanți spre digitalizarea celei mai mari colecții de incunabule din România
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia face pași importanți spre digitalizarea celei mai mari colecții de incunabule din România Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia face pași importanți și ambițioși spre digitalizarea completă a celei mai mari și mai valoroase colecții de incunabule din România Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, renumită pentru patrimoniul său unic, a anunțat […]