Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| ”Lăsatul Secului de Crăciun” – Proiect cultural-educativ la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne

Ioana Oprean

Publicat

în

”Lăsatul Secului de Crăciun” este un proiect cultural-educativ care a debutat luni, 14 noiembrie și care se desfășoară la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Principala atracție a celei de-a doua ediții a fost expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne pregătite de elevii celor două colegii, dar și discuțiile despre tradițiile și obiceiurile de la sat și de la oraș, în această perioadă.

Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor, de diferite vârste, în activități extracurriculare care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Post al Nașterii Domnului.

Activitatea festivă finală a proiectului a debutat astăzi, 14 noiembrie 2022, cu prezentările prof. Mihaela Jurcan ”Despre importanța obiceiurilor și a tradițiilor” și a prof. Simona Himcinschi despre ”Postul ca jertfă”, urmată de momentul artistic ”Pricesnele sufletului meu” – coord. prof. Simona Himcinschi, având-o ca solistă pe eleva noastră, Georgiana Zbutea. Obiceiurile și tradițiile de lăsatul secului au fost prezentate de elevele Alexandra Sularea și Tomas Simona membre ale Cercului de folclor ”Ion Blăjan” coord. de prof. Ungureanu Irina și Toth Cristina. Partea cea mai plăcută simțurilor a fost expoziția culinară, ocazie cu care elevii și-au etalat preparatele culinare moderne și tradiționale, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, coordonati fiind de de prof.: Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Pitea Gabriela, Mariana Cunțan și Lavinia Dobra. Momentul final a fost reprezentat de premierea participanților la activități cu diplome de către insp. Prof. Dincă Cristian și dir. prof. Magda Anca.

Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Ne-am bucurat de prezenta dnei. Viorica Onișoru care ne-a vorbit despre diferențele dintre obiceiurile de lasatul secului de la oraș de la sate și de influențele pe care le-au adoptat prin ”împrumuturile culinare” datorită popoarelor cu care am intrat în contact (maghiar și sas) sau de moda vremurilor (francez și italienesc). Orizontul culinar românesc este variat, de la produse tradiționale specifice, la cele moderne, caracteristice meselor îmbelșugate actuale. Îmbogățirea cunoștințelor elevilor privind cultura, tradiția, obiceiurile și spiritualitatea poporului român, respectiv pregătirea pentru post este obligatorie pentru păstrarea tezaurului identității noastre ca popor.

Obiectivele urmărite au fost vaste și variate: cultivarea spiritului patriotic; formarea unor priceperi şi deprinderi de îndemânare culinară; dezvoltarea capacităţii de investigare şi de creaţie; cultivarea aptitudinilor artistice; stimularea creativităţii şi a comunicării verbale si non-verbale; dezvoltarea spiritului de imaginaţie şi curiozitate; parcurgerea unui traseu info-documentar în alegerea rețetelor; dezvoltarea abilităților de sinteză a informației găsită pe diferite tipuri de suport de la carte, la mediul online sau informație culeasă din folclorul și tradiția familiei. Grupul țintă e reprezentat de elevi și profesori coordonatori de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia care au retrăit atmosfera de altădată, de comuniune și tradiții legate de lăsarea secului.

Activitatea finală festivă s-a desfășurat, în acest an, în cadrul Bazei de Practică a Colegiului Economic „D.P.Marțian” Alba Iulia și a avut un impact deosebit pentru toți participanții. Proiectul s-a derulat sub coordonarea prof. Cetean Emil, dir. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și a prof. Magda Anca Ruxandra, dir. Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.

Echipa de implementare a fost formată, pentru fiecare instituție de învățământ parteneră din profesorii: Simona Himcinschi, Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Ungureanu Irina, Toth Cristina, Lavinia Dobra și analist Daniela Țârău de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și prof.: director adjunct Pitea Gabriela, Mihaela Jurcan, Mariana Cunțan și secretar Mirela Jeler de la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Număr de studenți înmatriculați în creștere la Universitatea din Alba Iulia în anul academic 2025-2026: Performanță notabilă, în condițiile scăderii numărului de absolvenți de liceu

Lucian Dărămuș

Publicat

în

Număr de studenți înmatriculați în creștere la Universitatea din Alba Iulia în anul academic 2025-2026 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a anunțat încheierea procesului de admitere pentru anul universitar 2025–2026 cu o creștere a numărului total de studenți înmatriculați. Astfel, instituția a înregistrat 2.196 de studenți, față de 2.148 în anul precedent. „Această […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Lucrările din Teiuș merg înainte, chiar și fără finanțare: Primarul promite drumuri practicabile până la reluarea programului „Anghel Saligny”

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Lucrările din Teiuș merg înainte, chiar și fără finanțare: Primarul promite drumuri practicabile până la reluarea programului „Anghel Saligny” Lucrările de modernizare a drumurilor din Teiuș continuă să fie o prioritate pentru administrația locală, chiar și în contextul blocării unor programe de finanțare națională. Marți, 21 octombrie 2025, primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălăi, a […]

Citește mai mult

Curier Județean

26 octombrie 2025 | „Târgul Cepei” la Săsciori: Degustare și vânzare de produse tradiționale locale, însoțite de cântec și voie bună, acompaniate de un spectacol folcloric

Bogdan Ilea

Publicat

în

„Târgul Cepei” la Săsciori: Degustare și vânzare de produse tradiționale locale, însoțite de cântec și voie bună, acompaniate de un spectacol folcloric Târgul Cepei se întoarce cu o nouă ediție și în acest an la Săsciori, organizat pe data de 26 octombrie 2025. Evenimentul o să aibă loc în Piața agroalimentară din Săsciori, începând cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea