FOTO: La ,,Capșa” Cugirului continuă întâlnirile cu creatorii și iubitorii de frumos
La “Capșa” – Turist Caffe, din Cugir, continuă atrăgătoarele întâlniri cu creatorii și iubitorii de frumos organizate de câteva luni, de către cunoscutul poet de la poalele Drăganei, Dumitru Vasile, recompensat recent, cu premiul III pentru poezie, la cea de-a IV-a ediție a Concursului Internațional ,,Memoria Slovelor”.
Artizan al ,,Laboratorului Cultural” din cadrul Centrului Cultural Cugir, Vasile Drăgan a venit cu o inițiativă nouă, interesantă, menită să adune creatorii de frumos ai localuității și nu numai, la ,,Capșa” – (alias barul lui Billy), denumire dată de poet, după numele celebrei cafenele bucureștene Capșa. O locație, care, așa cum se știe, după Primul Război, a devenit o cafenea exclusiv literară și unul dintre principalele centre ale vieții culturale din București și chiar din România.
Sâmbătă seara, în prima zi a începutului de toamnă, “tinerii pensionari” au mai făcut o petrecere de pomină, consumând limonade, cafele, înghețate și sucuri.
“Cheful” a început cu un concurs de recitare din poeziile lui George Topârceanu, participanții fiind premiați de tizul cugirean al poetului, Ioan Topârceanu, cu plata consumației. “Tineri și neliniștiți”, cum le este felul, participanții au condimentat agapa cu “desenele copilăriei” (autoare Andrea Drăghiciu – Școala Gimnazială ,,Singidava”), apoi doamna doctor Maria Cristea a prezentat o parte dintre goblenurile domniei sale.
Deși este la o vârstă foarte respectabilă, doamna doctor continuă să creeze minunății, să recite și să fie la zi cu glumele. Cea mai importantă parte a întâlnirii a fost prezentarea tablourilor pictorului amator Nicolae Ignea, absolvent al Școlii de artă, și dânsul fiind la vârsta onorabilă de peste opt decenii. Modest, preocupat de gospodărie, pasionat de culori, cu care a cochetat în rarele momente de repaus, are zeci de lucrări, probabil peste o sută, ținute într-un subsol, de unde le-a scos cu greu, fiind prima oară când cineva s-a interesat de pasiunea sa pentru artă.
“Aici nu sunt tablouri, aici e sufletul meu”, a mărturisit, emoționat artistul cugirean. Printre cei aproape 30 de participanți, s-au aflat la eveniment, poeta Maria Trif, pictorul Viorel Maga și scriitorul Vasile Drăgan. Cu toții s-au arătat încântați de petrecere, promițând să se reîntâlnească luna viitoare, în prima zi de sâmbătă.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=6063]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan