FOTO: Ionuţ Bratima-portretul fotbalistului serios care „joacă de plăcere” şi munceşte pentru banul cuvenit
În zilele noastre, să fii fotbalist nu este greu. Dar să joci fotbal de plăcere se întâmplă mai rar, având în vedere că majoritatea copiilor din zilele noastre sunt îndreptaţi spre acest sport la îndemnul părinţilor. Ionuţ Bratima a împlinit de curând 26 de ani şi până la această vârstă nu a păcălit deloc sportul rege, fiind recunoscut pentru devotamentul său şi efortul pe care îl depune la fiecare meci.
Fotbalul începe în curtea şcolii. Aşa a păşit şi Ionuţ Bratima în tainele celui mai iubit sport din lume. Prima legitimare a avut-o la Rival Alba Iulia, însă a trecut rapid în curtea echipei fanion a judeţului Alba, Unirea Alba Iulia. Aici a jucat sub comanda „şlefuitorului de talente”, Neluţu Popa, reuşind alături de acesta în urmă cu mai mult timp să aducă primul trofeu naţional la juniori din istoria clubului. Cu simţul golului dezvoltat, albaiulianul a început ca vârf, însă de-a lungul timpului a fost reprofilat, ajungând acum să evoluete în centrul defensivei. Despre perioada Unirea Alba Iulia, Ionuţ ne-a vorbit foarte frumos, însă are şi un regret. „Îmi pare rău că nu am jucat niciodată pentru echipa de seniori a clubului. Dar, dacă o să am ocazia şi aceasta va reveni în prim planul fotbalului judeţean, aş juca pentru Unirea Alba Iulia fără nicio reţinere. De fapt fotbalul în judeţul Alba înseamnă Unirea Alba Iulia” a declarat fotbalistul în vârstă de 26 de ani.
*Vârstă fragedă, nivel înalt
Împrumutat de mai multe ori de Unirea, Ionuţ a evoluat la mai multe formaţii în liga a III, precum Soda Ocna Mureş, CSM Sebeş, Dacia Orăştie, CS Zlatna, Industria Sârmei Câmpia Turzii dar şi la două formaţii din ligiile inferioare din Spania şi Germania. La câteva dintre echipele enumerate mai sus, fotbalistul a fost pregătit de actualul antrenor al Arenei Alba Iulia, Fane Fogoroşi, care l-a şi ofertat pe Bratima în urmă cu puţin timp, acesta refuzând oferta tehnicianului. „Am colaborat bine cu nea` Fane. Mi-a propus să vin la Arena Alba Iulia, însă am refuzat pentru a continua la un nivel superior. Îi mulţumesc totuşi că s-a gândit la mine şi îi doresc mulă baftă în campionat” a precizat fotbalistul.
*Pas spre performanţă
La un momentdat, Ionuţ Bratima dorea să se lase de fotbal nemaigăsind motivaţie de a intra pe teren. S-a întors de peste hotare şi a primit o propunere de la Europa Alba Iulia, formaţie care evolua în Liga a IV-a din judeţul Alba. Acesta a acceptat şi a găsit la Europa un grup tânăr şi mulţi foşti colegi. A urmat un campionat foarte bun pentru echipa de la Drâmbar, care a terminat campionatul pe prima poziţie şi urma jocul de baraj, programat împotriva formaţiei din Cluj, Vulturii Vultureni, meci care s-a disputat la Oradea. Ionuţ a devenit piesă de bază în echipa lui Alin Hancăş, aceştia reuşind promovarea în Liga a III-a, după un 2-0 în barajul de pe stadionul „Iuliu Bodola” din Oradea. „A fost o perioadă foarte frumoasă din cariera mea. La Europa am fost un grup unit şi tânăr, dornic de afirmare şi performanţă. Am devenit foarte puternici când antrenorul Dan Mănăilă a preluat echipa. Îmi pare rău că s-a terminat totul aşa repede” a spus Ionuţ, încărcat de emoţii în momentul în care ne vorbea despre Europa Alba Iulia. Antrenorul Dan Mănăilă a ajuns la Unirea Dej, chemându-i la echipă pe Ionuţ Bratima şi Marius Cristea, căpitanul Europei Alba Iulia. Un grup la fel de tânăr cala echipa din Alba Iulia a fost creat la Dej, unde Ionuţ s-a impus rapid, fiind unul dintre cei mai apreciaţi jucători în perioada în care a îmbrăcat tricoul echipei din judeţul Cluj. „La început a fost bine, atâta timp cât pe bancă a stat Dan Mănăilă. Pentru el am şi plecat la Dej deşi aveam alte oferte. Alături de domnul Mănăilă am făcut o treabă foarte bună la Unirea Dej, însă după plecare dânsului a urmat declinul echipei din toate punctele de vedere, iar echipa a ajuns la subsolul clasamentului când noi în urmă cu jumătate de an trăgeam la promovare. Nu mai puteam continua la Dej şi am renunţat la 6.000 de lei pentru a deveni jucător liber” a punctat Bratima.
Mijlocaşul albaiulian nu a dus lipsă de oferte în această perioadă de pauză competiţională, fiind contactat de Arieşul Turda, Unirea Jucu, FC Zalău şi Arena Alba Iulia. Acesta a fost chemat din nou de către Dan Mănăilă să pună umărul la „treaba excelentă” pe care tehnicianul arădean o face. Ionuţ şi-a făcut bagajele şi a plecat în Ungaria la FC Putnok, unde antrenor este Dan Mănăilă. S-a pregătit la echipa maghiară timp de o săptămână, însă nu s-a înţeles cu oficialii echipei din ţara vecină asupra contractului. „Am stat o săptămână în pregătiri timp în care am jucat două amicale. Toată lumea a fost mulţumită de randamentul pe care l-am avut, dar nu am căzut de acord din punct de vedere financiar” a declarat Ionuţ după scurta perioadă din Ungaria. S-a întors în ţară şi credeţi sau nu… spera la o ofertă de la Metalurgistul Cugir, dorindu-şi foarte mult să îşi reprezinte judeţul în fotbalul mare. „Eram dispus să vin la Cugir, având în vedere că este singura echipă din Alba care evoluează în Liga a III-a. Mi-aş fi dorit să lupt şi eu pentru judeţul meu. Le urez multă baftă şi le doresc să îşi împlinească obiectivele. Nu ştim ce ne rezervă viitorul, poate o să evoluez la ei” a spus Bratima.
*A semnat cu FC Hunedoara, alături de care îşi doreşte să facă pasul spre eşalonul secund
Cum ofertele existau, Ionuţ a rămas cu capul pe umeri şi a analizat foarte bine următoarea mutare pe care avea să o facă. În ultimul moment a primit un telefon, fiind chemat la FC Hunedoara. A contat foarte mult pentru el faptul că este aproape de casă. „Pentru mine nu contează banii. Eu în primul rînd joc fotbal de plăcere şi îmi place să mă lupt pentru echipa la care evoluez. Am semnat cu FC Hunedoara unde pot să spun că am fost primit bine în sânul echipei. Mă bucur că am întâlnit un grup unit, un lot şi un staff profesionist, alături de care îmi doresc să promovez în Liga a II-a” ne-a precizat fotbalistul în urmă cu puţin timp.
Deşi are doar 26 de ani, Ionuţ se gândeşte la ceea ce vrea să facă după ce va agăţa ghetele în cui.„Nu ma văd să părăsesc fotbalul vreodată. Trăiesc prin fotbal şi îmi doresc să devin antrenor. Dar un antrenor care să urmeze toţi paşii, ma refer aici să încep de la copii şi juniori, echipe mici şi dacă toate vor merge bine să antrenez şi la nivel superior. În acest an o sa mă înscriu la şcoala de antrenori” şi-a încheiat fotbalistul albaiulian discursul.
sursa foto:facebook.com, FC Hunedoara
[nggallery id=1125]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie În perioada 22-26 noiembrie se desfășoară la Sebeș (21-24 noiembrie, Hotel Leul de Aur) și Alba Iulia (25-26 noiembrie Hotel Transilvania) Festivalul Internațional al României la șah, organizat de FR Șah în parteneriat cu CJ Alba. Programul este următorul: *vineri […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan