FOTO: În Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia gunoaiele depășesc mormintele. Un ONG oferă soluția!
Unul dintre cei mai cunocuți tineri istorici ai noului “val”, universitarul Marius Rotar, dorește să aducă la cunoștința opiniei publice situația în care se găsește Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia și propune în același timp o soluție.
Dacă în urmă cu puțin timp Rotar ridica problema osemintelor, celor îngropați în urmă cu 80-120 de ani, din partea de cimitir administrată de firma Corona, acum atrage atenția asupra gunoaiele ce depășesc mormintele în partea de cimitir ce aparține și este coordonată de către Parohia Ortodoxă Maieri I.
Marius Rotar propune chiar și o soluție! Asociația Cremaționistă Amurg din România, al cărei președinte este, oferă 500 de lei anual unei persoane serioase, care se angajează să facă curățenie periodic în incinta cimitirului.
Marius Rotar: “Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia aparține și este coordonat de catre Parohia Ortodoxa Maieri I, pastorită de un preot protopop. Aici, gunoaiele depășesc mormintele și monumentele funerare, iar când suflă vântul le împraștie care încotro. Curațenie se face o dată pe an de Ziua Morților (și atunci în grabă și fără vreo noimă). În timpul verii buruienile sunt “cât China”.
Preotul îi duce cu zăharelul pe enoriașii care intreabă când se face curățenie. Dacă în partea administrată de către firma Corona se scot morții din morminte pentru ca nu mai are cine sa le plătească taxa și astfel, lipsit de orice simț moral, se crează noi locuri de veci, în partea administrată de ortodocși, mizeria este cuvântul de ordine.
Întreb atunci dacă mai este valabilă afirmația cum că spațiul cimitirului ar fi un loc sacru în spiritualitatea ortodoxă sau aceasta functionează doar cand este atacată cremațiunea?
Noi, “Amurg Romanian Cremation Association” ne angajăm să plătim 500 de lei anual unei persoane din Alba Iulia pentru ca să facă curațenie în cimitir.”
Cred că este important ca noi, cei care locuiesc în Alba, să ne descoperim simțul civic și să ne implicăm activ în viața comunității. Un exemplu de implicare este și când sesizăm diferite realități relevante pe care le observăm, fie ele rele sau bune. Un exemplu de implicare, care cred că trebuie multiplicat și încurajat, este și cel al istoricului Marius Rotar.
Credit foto: drepturile pentru fotografii apațin exclusiv lui Marius Rotar
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DJ 671, în Mehedinți: Un autotren înmatriculat în Alba s-a răsturnat peste un autoturism. Șoferul mașinii a DECEDAT strivit de containerul TIR-ului
Accident MORTAL pe DJ 671, în Mehedinți: Un autotren înmatriculat în Alba s-a răsturnat peste un autoturism. Șoferul mașinii a DECEDAT strivit de containerul TIR-ului Un accident mortal a avut loc marți, 22 iulie 2025, pe DJ 671, în comuna Florești din județul Mehedinți. Remorca unui autotren s-a răsturnat într-o curbă peste un autoturism. În […]
FOTO | Incendiu la o anexă gospodărească din Aiud: Pompierii au intervenit de urgență cu trei echipaje
Incendiu la o anexă gospodărească din Aiud: Pompierii au intervenit de urgență cu trei echipaje Pompierii din cadrul Secției Aiud au intervenit marți, 22 iulie 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească situată pe strada Hotar din municipiul Aiud. La fața locului au fost trimise două autospeciale de stingere cu apă și […]
FOTO | Cel mai longeviv primar din Alba în zi aniversară: Ioan Iancu Popa, 68 de ani de viață și 35 în fruntea Primăriei Sântimbru
Cel mai longeviv primar din Alba în zi aniversară: Ioan Iancu Popa, 68 de ani de viață și 35 în fruntea Primăriei Sântimbru Marți, 22 iulie 2025, primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa, a împlinit vârsta de 68 de ani. Cel mai longeviv primar din județul Alba se află la cârma comunei Sântimbru de 35 […]