Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: În Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia gunoaiele depășesc mormintele. Un ONG oferă soluția!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Unul dintre cei mai cunocuți tineri istorici ai noului “val”, universitarul Marius Rotar, dorește să aducă la cunoștința opiniei publice situația în care se găsește Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia și propune în același timp  o soluție.

Dacă în urmă cu puțin timp Rotar ridica problema osemintelor, celor îngropați în urmă cu 80-120 de ani, din partea de cimitir administrată de firma Corona, acum atrage atenția asupra gunoaiele ce depășesc mormintele în partea de cimitir ce aparține și este coordonată de către Parohia Ortodoxă Maieri I.

Marius Rotar propune chiar și o soluție! Asociația Cremaționistă Amurg din România, al cărei președinte este, oferă 500 de lei anual unei persoane serioase, care se angajează să facă curățenie periodic în incinta cimitirului.

 

Marius Rotar: Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia aparține și este coordonat de catre Parohia Ortodoxa Maieri I, pastorită de un preot protopop. Aici, gunoaiele depășesc mormintele și monumentele funerare, iar când suflă vântul le împraștie care încotro. Curațenie se face o dată pe an de Ziua Morților (și atunci în grabă și fără vreo noimă). În timpul verii buruienile sunt “cât China”.

Preotul îi duce cu zăharelul pe enoriașii care intreabă când se face curățenie. Dacă în partea administrată de către firma Corona se scot morții din morminte pentru ca nu mai are cine sa le plătească taxa și astfel, lipsit de orice simț moral, se crează noi locuri de veci, în partea administrată de ortodocși, mizeria este cuvântul de ordine.

Întreb atunci dacă mai este valabilă afirmația cum că spațiul cimitirului ar fi un loc sacru în spiritualitatea ortodoxă sau aceasta functionează doar cand este atacată cremațiunea?

Noi, “Amurg Romanian Cremation Association” ne angajăm să plătim 500 de lei anual unei persoane din Alba Iulia pentru ca să facă curațenie în cimitir.”

Cred că este important ca noi, cei care locuiesc în Alba, să ne descoperim simțul civic și să ne implicăm activ în viața comunității. Un exemplu de implicare este și când sesizăm diferite realități relevante pe care le observăm, fie ele rele sau bune. Un exemplu de implicare, care cred că trebuie multiplicat și încurajat, este și cel al istoricului Marius Rotar.

Credit foto: drepturile pentru fotografii apațin exclusiv lui Marius Rotar


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea