FOTO: În Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia gunoaiele depășesc mormintele. Un ONG oferă soluția!
Unul dintre cei mai cunocuți tineri istorici ai noului “val”, universitarul Marius Rotar, dorește să aducă la cunoștința opiniei publice situația în care se găsește Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia și propune în același timp o soluție.
Dacă în urmă cu puțin timp Rotar ridica problema osemintelor, celor îngropați în urmă cu 80-120 de ani, din partea de cimitir administrată de firma Corona, acum atrage atenția asupra gunoaiele ce depășesc mormintele în partea de cimitir ce aparține și este coordonată de către Parohia Ortodoxă Maieri I.
Marius Rotar propune chiar și o soluție! Asociația Cremaționistă Amurg din România, al cărei președinte este, oferă 500 de lei anual unei persoane serioase, care se angajează să facă curățenie periodic în incinta cimitirului.
Marius Rotar: “Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia aparține și este coordonat de catre Parohia Ortodoxa Maieri I, pastorită de un preot protopop. Aici, gunoaiele depășesc mormintele și monumentele funerare, iar când suflă vântul le împraștie care încotro. Curațenie se face o dată pe an de Ziua Morților (și atunci în grabă și fără vreo noimă). În timpul verii buruienile sunt “cât China”.
Preotul îi duce cu zăharelul pe enoriașii care intreabă când se face curățenie. Dacă în partea administrată de către firma Corona se scot morții din morminte pentru ca nu mai are cine sa le plătească taxa și astfel, lipsit de orice simț moral, se crează noi locuri de veci, în partea administrată de ortodocși, mizeria este cuvântul de ordine.
Întreb atunci dacă mai este valabilă afirmația cum că spațiul cimitirului ar fi un loc sacru în spiritualitatea ortodoxă sau aceasta functionează doar cand este atacată cremațiunea?
Noi, “Amurg Romanian Cremation Association” ne angajăm să plătim 500 de lei anual unei persoane din Alba Iulia pentru ca să facă curațenie în cimitir.”
Cred că este important ca noi, cei care locuiesc în Alba, să ne descoperim simțul civic și să ne implicăm activ în viața comunității. Un exemplu de implicare este și când sesizăm diferite realități relevante pe care le observăm, fie ele rele sau bune. Un exemplu de implicare, care cred că trebuie multiplicat și încurajat, este și cel al istoricului Marius Rotar.
Credit foto: drepturile pentru fotografii apațin exclusiv lui Marius Rotar
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
APEL DE URGENȚĂ: Risc de propagare foarte mare al incendiului de la Strungari. E nevoie de mai mulți voluntari în sprijinul echipelor de intervenție
Apel de urgență: Risc de propagare foarte mare al incendiului de la Strungari. E nevoie de mai mulți voluntari în sprijinul echipelor de intervenție Reprezentanții Primăriei Pianu au transmis, miercuri, 2 iulie 2025 un apel de urgență către cei dispuși să contribuie ca voluntari la eforturile echipelor de intervenție aflate pe teren pentru limitarea pagubelor […]
O carieră în minerit: Mircea Goia, director general prin concurs la Cupru Min Abrud Mircea Goia a câștigat concursul pentru postul de director general al Cupru Min Abrud, după o perioadă lungă de interimat la nivelul conducerii companiei. El a asigurat tranziția funcției până la finalizarea procedurii de selecție organizată de firma de resurse umane […]
O femeie de 45 de ani și o fetiță de 8 ani lovite de o mașină la Unirea: Se deplasau pe partea carosabilă
O femeie de 45 de ani și o fetiță de 8 ani lovite de o mașină la Unirea: Se deplasau pe partea carosabilă O femeie de 45 de ani și o fetiță de 8 ani au fost lovite de o mașină la Unirea. Potrivit IPJ Alba, la data de 1 iulie 2025, în jurul orei […]