FOTO | Îmbrăcămintea de altădată, readusă la viață de un tânăr antreprenor din Alba: Articole autentice din lână, create cu consțiința valorilor tradiționale din Apuseni
FOTO | Îmbrăcămintea de altădată, readusă la viață de un tânăr antreprenor din Alba: Articole autentice din lână, create cu consțiința valorilor tradiționale din Apuseni
Petruța Andrei Nicolae, un tânăr antreprenor, în vârstă de 33 de ani, reușește să readucă la viață îmbrăcămintea de altădată cu conștiința valorilor tradiționale din zona Apuseni, într-un atelier din Lupșa. Articolele realizate 100% din lână merinos sunt adaptate cerințelor din lumea modernă, dar păstrează vie tradiția străveche.
Citește și: FOTO | Misiunea de suflet a unui tânăr albaiulian: Construirea unei școli pentru peste 300 de elevi din Africa
Povestea atelierului „Made in Lupșa” își are originile în satul Geamăna, un loc încărcat de amintiri și tradiții, astăzi scufundat în sterilul provenit din exploatarea minieră. Cândva o așezare plină de viață, Geamăna rămâne acum doar o umbră a ceea ce a fost, cu vârful bisericii ieșind timid deasupra apelor toxice, ca un ultim martor al unei comunități pierdute.
„Pentru noi, Geamăna nu este doar un simbol al distrugerii, ci și o parte profundă din identitatea noastră. Acolo s-a născut și a copilărit bunica noastră, acolo și-a petrecut primii ani de viață, iar familia noastră își trage rădăcinile din acest loc. Chiar dacă satul a fost acoperit de steril, amintirile, tradițiile și spiritul Geamănei trăiesc prin ceea ce facem astăzi„, a declarat pentru ZiarulUnirea.ro, Petruța Andrei Nicolae, fondatorul Made in Lupșa.
Petruța Andrei Nicolae s-a născut și a crescut în Lupșa și mărturișește că legătura cu acest loc a rămas mereu puternică, indiferent unde l-a purtat viața. Acesta a absolvit Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din Cluj-Napoca, iar după finalizarea studiilor, acesta a avut oportunitatea de a lucra în străinătate, unde a acumulat experiență profesională. Cu toate acestea, dorul de casă și dorința de a contribui activ la dezvoltarea comunității locale l-au adus înapoi la Lupșa. A decis să se stabilească definitiv acolo, unde are rădăcinile și unde se simte cu adevărat acasă.
Citește și: FOTO, VIDEO | „Origini”, un concept inovator în Alba: Locul unde meșteșugul și tradițiile revin la viață, într-o atmosferă autentică
Astfel, a luat naștere „Made in Lupșa”, un proiect de suflet prin care și-a dorit să păstreze vie tradiția lucrului manual și să aducă un suflu nou în comunitate. În atelierul de lână merinos sunt realizate produse autentice, 100% lucrate manual. Atelierul contribuie și la sprijinirea femeilor din comună, oferindu-le o sursă de venit și oportunitatea de a transmite mai departe meșteșugurile locale.
„Pentru mine, „Made in Lupșa” nu este doar o afacere, ci un mod de a da înapoi locului care m-a format și de a aduce o schimbare pozitivă în viața celor din jur„, a declarat Andrei Nicolae Petruța.
Pentru Andrei, „Made in Lupșa” este mai mult decât un atelier de lână, acesta dorindu-și să continue povestea familiei lui și să celebreze meșteșugurile și tradițiile care s-au născut în Geamăna. „Fiecare articol lucrat manual, poartă în el o parte din sufletul acestui loc uitat. Prin munca noastră, încercăm să păstrăm vii poveștile și meșteșugurile străvechi, să aducem un omagiu locului de unde ne tragem și să oferim lumii o bucată de autenticitate„, ne-a spus tânărul.
Pentru articolele vestimentare, este folosită lâna merinos, un material recunoscut pentru proprietățile sale naturale de termoreglare, finețe și durabilitate. Toate pentru a oferi clienților nu doar confort, ci și o experiență autentică a calității artizanale. „Toate produsele sunt create cu grijă și respect pentru natură, păstrând tradițiile locale și adaptându-le la cerințele moderne de design și funcționalitate. În atelierul nostru, fiecare piesă este mai mult decât un simplu accesoriu – este o poveste țesută cu măiestrie, un simbol al legăturii dintre oameni, natură și tradițiile străvechi ale Apusenilor„, a adăugat Andrei.
„La Made in Lupșa credem în sustenabilitate și în puterea comunității. 15% din profitul nostru este direcționat către sprijinirea educației copiilor din zonă, contribuind la un viitor mai bun pentru toți. Cumpărând de la noi, susții atât mediul, cât și dezvoltarea comunității noastre„, a încheiat tânărul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT pe autostrada A1, sensul Sibiu – Sebeș: Două femei au ajuns la spital după coliziunea frontală dintre două autoturisme
ACCIDENT pe autostrada A1, sensul Sibiu – Sebeș: Două femei au ajuns la spital după coliziunea frontală dintre două autoturisme Un accident rutier a avut loc duminică seara, pe autostrada A1, sensul Sibiu-Sebeș. Două femei au ajuns la spital după ce două mașini s-au ciocnit frontal. Citește și: UPDATE VIDEO | ACCIDENT rutier în Alba […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 13 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!