FOTO| „Ia atitudine, spune STOP violenței!”, acțiune preventivă a polițiștilor din Alba. Recomandări pentru elevi, părinți și cadre didactice
FOTO| „Ia atitudine, spune STOP violenței!”, acțiune preventivă a polițiștilor din Alba. Recomandări pentru elevi, părinți și cadre didactice
Polițiștii de siguranță școlară și cei de la prevenire au derulat, în săptămâna care se încheie, activități de informare și educativ-preventive, în șase unități de învățământ de pe raza județului, sub sloganul “Ia atitudine, spune STOP violenței!”.
Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate.
În acest context, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în zona adiacentă acestora, constituie o preocupare constantă a Inspectoratului de Poliție Județean Alba care, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în creșterea gradului de siguranță, urmărește să vină în sprijinul profesorilor, elevilor și părinților.
În perioada 16 – 20 ianuarie 2023, polițiștii Biroul Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat acțiuni informativ – preventive în 6 unități de învățământ gimnazial și liceal din județul Alba.
Astfel, peste 300 de elevi care învață la Liceul Teoretic Teiuș, Colegiul ”Lucian Blaga” din Sebeș, Școala Primară Cărpiniș, Școala Gimnazială Gârbova, Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” Aiud și Școala Gimnazială Drașov au luat parte la activitățile organizate de polițiști.
Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, a fost prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.
Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!
Subiectul sensibil al consumului de droguri a fost dezbătut cu sprijinul specialiștilor Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia.
Siguranța copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinți, cadre didactice și instituții abilitate să prevină delincvența juvenilă, iar Inspectoratul de Poliție Județean Alba readuce în atenție câteva sfaturi utile pentru creșterea siguranței tinerilor:
Pentru elevi:
- Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
- Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!
- Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;
- Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!
- Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;
- Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!
Pentru cadrele didactice:
- Identificați elevii cu potențial violent! Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile!
- Introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
- Derulați programe și activități extra curriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violența școlară!
Pentru părinți:
- Comunicați cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înțeles și personalitatea lui trebuie respectată;
- Discutați la sfârșitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la școală.
- Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observați că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenți ! Discutați deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră și dacă această situație se confirmă, sesizați imediat poliția!
- Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră!
- Fiți fermi cu minorul, dar nu agresivi, violența nu este nicidecum o modalitate de soluționare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavoastră! Asigurați în familie un climat afectiv de bună înțelegere!
- Țineți minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le dați!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Gest de umanitate pentru fetița lovită de mașină pe trecerea de pietoni din Alba Iulia: Un polițist aflat în timpul liber și o femeie, i-au acordat primul ajutor
Gest de umanitate pentru fetița lovită de mașină pe trecerea de pietoni din Alba Iulia: Un polițist aflat în timpul liber și o femeie, i-au acordat primul ajutor Astăzi, 18 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, a avut loc un accident rutier pe trecerea de pietoni din zona supermarket-ului Kaufland din Alba Iulia, unde o […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată