FOTO: Hava și Dumitrel mesmerizați de prelegerea lui Vladimir Tismăneanu despre “Eterna reintoarcere a totalitarismului”
Vineri, Cetatea Alba Carolina și Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au fost gazda unui eveniment cultural ai cărui principali protagoniști au fost profesorul de științe politice și scriitorul Vladimir Tismăneanu și artistul grafician Devis Grebu. Este vorba despre o mini-conferință cu titlul “Eterna reintoarcere a totalitarismului” și lansarea volumului “Efigii ale unui cosmar istoric” – publicat recent sub semnătura lui Tismăneanu.
Dacă maestrul Grebu, aflat la a doua sa expoziție organizată la Alba Iulia, a devenit un prieten al cetății prin intermediul lui Niculaie Moldovan – manager al Primăriei Alba Iulia, Vladimir Tismăneanu a ajuns oaspete și promotor al “celeilalte capitale” la invitația prietenului său grafician. Alături de aceștia, au stat Mircea Mihăieș critic literar, eseisit și publicist, dar și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Tismăneanu, Marius Stan.
Evenimentul de marcă, desfășurat în Sala Senatului din incinta Palatului Apor, se dorește a fi primul dintr-o serie de manifestații culturale similare, care urmează să fie organizate de Primăria Alba Iulia în cadrul unui nou proiect numit “Vinerea Vin Valorile”.
Rolul de moderator al conferinței i-a revenit istoricului Laura Stanciu, conferențiar universitar în cadrul instituției de învățământ superior din Alba iulia, care a reușit să asigure o binevenită cursivitate discuțiilor.
S-a reușit în același timp instituirea unei atmosfere relaxante, avânt în vedere totuși subiectul prelegerii, atmosferă pe care trebuie că au apreciat-o și Mircea Hava și Ion Dumitrel, din moment ce timp de peste două ore au ascultat cu interes incursiunea istorică a lui Tismăneanu cu privire la fundamentalismul politic.
Vladimir Tismăneanu ajunge să fie cunoscut în România încă din anii ’80, când alege exilul și devine o voce la radio Europa Liberă. În timpul regimului Băsescu, ajunge o personalitate controversată odată cu numirea sa, în 2006, ca președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, comisie care a redactat raportul prezentat în același an de Traian Băsescu în plenul Parlamentului României.
“Eterna reintoarcere a totalitarismului”
Scopul conferinței a fost acela de a rememora, de la distanța timpului, o istorie care ne-a marcat și de a învăța din greselile trecutului, pentru a putea să evităm repetarea lor.
Vladimir Tismăneanu a amintit de colaborarea sa din anii ’80 cu postul de radio Europa Liberă, care rămâne și astăzi un important simbol al luptei antitotalitare.
Profesorul de științe politice admite o distincție, în ceea ce privește totalitarismul, între secolele XX și XXI. Perioada dintre 1914, când izbucnește primul război mondial, și anul 1991, când se prăbușește complet blocul comunist în Europa, este numită de Tismăneanu “secolul scurt”, fiind perioada din istorie când fundamentalismul politic se naște și se manifestă în formele sale cele mai îngrozitoare.
Ceea ce ne-am inchipuit ca va dispărea, respectiv era utopiilor ideologice, nu s-a întâmplat. Ba chiar dimpotrivă, în ultimii 5-6 ani a renascut discursul anti-globalizare, anti nord-americanism, anti-capitalism.Momentul triumfului ratiunii s-a dovedit a fi doar “wishfull thinking”. Secolul XXI, ideologic vorbind, nu este fundamental diferit de secolul XX. Astăzi, laureatul premiului Nobel pentru pace, dizidentul chinez Liu Xiaobo, se află în închisoare fiind condamnat la 11 ani de detenție intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, care cere drepturi si libertati democratice in China.
Valorile liberale sunt din nou sub asediu”, a arătat Vladimir Tismăneanu.
Acesta susține că totalitarismul nu a existat până in secolul XX, fiind legat inseparabil de al cel de al doilea razboi mondial, când se produce ideologizarea politicii internationale.
Trăsături ale totalitarismului, by Vladimir Tismăneanu
1.Partidul unic si monopolul asupra puterii, care apare odată cu Lenin.
Niciodată ideologia nu a jucat un asemenea rol pana atunci.
La baza stă devotamentul pentru lider.
2.Distrugerea statului de drept – falsificarea legii si a distinctiei intre bine si rau – falsificarea binelui.
3.Radicalismul prin simplificare. Exemplu – marxismul lui Ceausescu. Crearea omului nou. Plasticitatea naturii umane. Se urmateste schimbarea conditiei umane – revolutia culturală din China.
Controlul total al minților inseamnă distrugerea omului interior.
4.Propaganda.
5.Sanctificarea violentei.
6.Crearea inamicului obiectiv.
“Secolul lui Lenin nu s-a incheiat. Putin continuă tradiția autocratică rusă.
Concluzia: totalitarismul politic nu poate fi considerat defunct”, a conchis Vladimir Tismăneanu.
“Efigii ale unui coșmar istoric”
Scriitorii Mircea Mihaies și Marius Stan au prezintat ulima carte a lui Tismaneanu – “Efigii ale unui cosmar istoric”.
“Alba Iulia este un loc foarte important pe harta culturală a Romaniei. Aveti ambasadori extraordinari – Manolescu, Cărtarascu, Grebu șamd. Primarul și președintele Consiliului Județean sunt doi promotori și susținători importanți ai culturii românești și merită toată aprecierea pentru ceea ce fac”, a spus Mircea Mihaies.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun