FOTO| Harta mortalității infantile. Ce județe sunt în top și unde se plasează județul ALBA
FOTO| Harta mortalității infantile. Ce județe sunt în top și unde se plasează județul ALBA
Rata mortalității infantile rămâne o problemă în România, iar în mediul rural cifrele sunt alarmante. Spre exemplu, în județul Tulcea rata mortalității infantile este de 11,1 la mia de copii născuți vii, iar București rata este de cinci ori mai mică, arată organizația Salvați Copiii România.
Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit, arată organizația.
Topul județelor
- Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
- Sălaj (8,9 la mie)
- Neamț (8,2 la mie)
- Călărași (7,6 la mie)
- Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii)
Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.
Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.
Alba are o rată de 5,6 la mie, care este o rată mai mare decât media națională.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]