FOTO: Fundația Comunitară Alba i-a lansat pe cei 28 de super-eroi YouthBank. 40.000 lei preconizați pentru inițiativele de implicare în comunitate ale liceenilor din județ
Hotelul Transilvania a găzduit evenimentul prin care Fundația Comunitară Alba a lansat echipa și programul YouthBank 2017-2018.
Un moment important pentru cei 28 de tineri, în majoritate liceeni, care vor să se implice activ în construirea viitorului lor și al comunității: Andrei Apolzan, Ionela Beldean, Claudiu-Andrei Bîrluțiu, Manuela Boca, Magdalena Burduf, Cristian Cărămidar, Tudor Cojan, Nesia Coman, Emanuela Cotoară, David Dăian, Lavinia Drăgan, Andreea Ispas, Daniel Jurj, Silvia Lupșa, Andreea Manoilă, Luminița Moldovan, Cristina Negoescu, Isabel Oargă, Andreea Parastie, Teodora Petecuță, Mihai Pocol, Mihai Popa, Paula Popa, Sebastian Popescu, Alexandra Radu, Dalia Rădac, Emanuela Șarlea și Maria Toderean.
Invitații prezenți – consilierul local Angela Moldovan (Municipiul Alba Iulia, comisa pentru învățământ), Sebastian Băeșan (expert Primăria Alba Iulia), Anica Ancău (manager general Ancău Company), Gheorghe Berghian (director Casa de Cultură a Studenților), Nick Boca (Nicolae Boca Photography), dar și Ciprian Botar (director Garanti Bank Alba) sau Iulia Guș (marketing manager Hotel Transilvania) și-au exprimat aprecierea pentru program și tinerii lui.
Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord și lansat în Alba în 2009, YouthBank dă ocazia tinerilor să facă ceva bun cu timpul lor, dezvoltând comunitatea și dezvoltându-și în același timp abilități importante pentru viitoarea lor carieră – leadership, comunicare, managementul timpului, de proiect sau financiar și, esențial, lucru în echipă. În fiecare an este creat și administrat transparent un fond special destinat proiectelor implementate în comunitate de alți liceeni.
Acest an școlar marchează un punct de cotitură în programul YouthBank, care devine un program județean, adresându-se nu doar liceenilor din Alba Iulia și comunității de aici, ci tuturor liceenilor din județ și comunităților lor. Asta pentru că experiența extraordinară acumulată în cei 8 ani trebuie împărtășită, deși din punct de vedere operațional și al costurilor nu este deloc ușor să treci de la 11 licee la 36.
În cadrul conferinței de presă, fundația și echipa YB și-au comunicat obiectivele: își propun să strângă nu mai puțin de 60.000 lei, din care 40.000 lei pentru Fondul YouthBank, din care să finanțeze, printr-un concurs de proiecte, inițiativele de implicare în comunitate ale liceenilor din județul Alba și alți 20.000 lei pentru susținerea administrativă a programului. Sunt obiective ambițioase, dar Fundația Comunitară și voluntarii ei cred că vor găsi, în lunile următoare, susținerea necesară din comunitate.
Orice proiect care răspunde unei nevoi a comunității și în care tinerii vor să se implice, respectând standardele programului, va putea fi finanțat din Fondul YouthBank al Fundației Comunitare Alba, iar dovadă stau exemplele unor proiecte implementate de tineri în cei opt ani:
► Atelier de creație produse personalizate pentru promovarea Cetății Alba Carolina; ► promovarea specificului culinar local și atractivității turistice a municipiului; ► construirea primului (și singurului până în prezent) panou profesionist de cățărat, situat în șanțurile Cetății, în spațiile RYMA; ► dotarea unor licee cu suporți metalici pentru parcarea bicicletelor; ► realizarea unor concursuri și campanii de folosire a bicicletei în detrimentul mijloacelor auto poluante; ► amenajarea unor părculețe în incinta unor licee”; ► promovarea Universității „1 Decembrie 1918” în rândul viitorilor absolvenți de liceu; ► obținerea de stagii de practică pentru liceeni în firme și instituții, ca mijloc de orientare profesională a acestora, dar și de familiarizare cu viitoare meserii; ► implicarea tinerilor în dezvoltarea filantropiei locale și susținerea unor persoane cu grave probleme de sănătate sau sociale; ► realizarea unei reviste de orientare profesionala pentru elevii de liceu; ► formarea unor trupe de teatru în licee etc.
Proiectele nu sunt finanțate aleatoriu, ci pe baza unor criterii bine stabilite și în concordanță cu nevoile identificate de tineri în cadrul etapei de cercetare locală. În ceea ce privește nevoile, constatăm că pe parcursul celor opt ani tendințele s-au modificat. Dacă în primii ani majoritatea proiectelor vizau încurajarea unui stil de viață sănătos sau domeniul cultural, în ultimii ani proiectele au devenit și mai complexe și s-au adresat mai ales orientării în carieră a tinerilor.
Partenerii cu care programul a pornit la drum în acest an școlar sunt Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Casa de Cultură a Studenților, Porterom, Pensiunea Select, Deko Team Design, Societatea de Transport Public Alba Iulia, Tipo-Rex, Nicolae Boca Photography, Impact Design și Colorful Motion by Andrei Florea. Fundația Comunitară le mulțumește pentru încredere și invită și alte companii, ONG-uri sau instituții sa i se alăture în demersul de a crește viitorii lideri și antreprenori ai comunității.
Prin YouthBank, Fundația Comunitară a acordat până în prezent 64 de granturi liceenilor, în valoare totală de peste 141.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de tineri, în proiecte care au avut peste 24.000 de beneficiari. Programul a obținut premii importante la gale naționale de prestigiu (inclusiv la Gala Societății Civile), iar la ultimele două ediții ale Galei Voluntarilor Alba, a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educație din județ, o dovadă în plus că YB este o excelentă școală de dezvoltare personală.
“Fundația Comunitară Alba a pus, de la înființare, un mare accent pe programe de dezvoltare a tinerilor ca membri valoroși ai comunității, cautând pentru ei în permanență oportunități de învățare și dezvoltare personală. A investit în tânăra generație energie, încredere și know-how, dar și resurse financiare importante” – Dorin Sava, director executiv al fundației.
“Sinonime pentru membru YB sunt: adolescent, viitor antreprenor, ușor visător, om fain care dorește o Românie mai bună, pentru care luptă cu micile lui puteri și cu încredere că îi poate inspira și pe alții la inițiativă. Calități care se regăsesc în fiecare membru YB: punctualitate, seriozitate, perseverență, respect, dar și prietenie. Noi nu investim doar în ideile tinerilor, investim în curajul lor de a face un pas înainte și de a schimba ceva și în spiritul lor creativ” – Sebastian Popescu, elev în clasa a XII-a.
“YouthBank se traduce ca Banca Tinerilor. Pentru cel care privește programul din exterior, înseamnă locul în care tinerii pot găsi sprijin și resurse financiare pentru ideile lor, dar pentru noi, YouthBank înseamnă locul în care luăm tot ce avem mai frumos în suflet și cumulăm aici pentru a porni schimbarea la care cu toții visăm” – Claudiu Bîrluțiu, elev în clasa a XI-a.
“Ceea ce fac tinerii noștri este senzațional. Pentru că își pun timpul, energia și ambiția în slujba colegilor lor de generație și a comunității” – Răzvan Boba, coordonator YouthBank Alba.
[nggallery id=4867]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
20-21 decembrie 2024 | Amenzi de peste 32.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 48 de ore: Sute de mașini și de persoane verificate prin intermediul aplicației eDAC
20-21 decembrie 2024 | Amenzi de peste 32.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 48 de ore: Sute de mașini și de persoane verificate prin intermediul aplicației eDAC În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun