Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO | Festivalul Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, organizat de Corul Doruleț, la Ocna Mureș. Oaspeți de onoare, dubăsarii din Republica Moldova

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, organizat de Corul Doruleț, la Ocna Mureș. Oaspeți de onoare, dubăsarii din Republica Moldova

Asociația Corală Doruleț din Ocna Mureș participă din 2009, anual, la festivaluri internaționale, aduce trofee și diplome de fiecare dată, făcând cinste orașului.

Anul trecut, 2023, la Festivalul Internațional de Folclor Black Sea- Sunny Beach, Nessebar, Bulgaria, dansatorii Ansamblului DUBAS din Republica Moldova au fost apreciați cu marele premiu al festivalului, noi toți bucurându-ne de reușita lor.

Frumoasele zile petrecute pe plaja Mării Negre cu toate formațiile participante la festival au făcut să relaționăm, să ne cunoaștem, să schimbăm impresii. Între formația noastră corală și tinerii dansatori din Moldova s-au înfiripat relații de prietenie, deși vârstele diferă .

Între conducerea celor două formații s-a propus un parteneriat și în baza lui, în perioada 9-12 mai 2024, Corul Doruleț a organizat un Festival Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, unde oaspeți de onoare au fost dubăsarii din Republica Moldova.

Citește și: Planuri noi pentru complexul balnear de la Ocna Mureș: „Dorim să dezvoltăm și un Aqua Park, care să funcționeze atât vara, cât și iarna, ceva mai de lux”

Cazați într-o reușită locație din Ocna Mureș, moldovenii au beneficit de frumoase zile în zona noastră. Vineri, în piațeta din centrul orașului, tinerii dansatori au deschis activitățile festivalului cu câteva jocuri populare. Fiind și “zi de piață” pentru ocneni, s-au adunat mulți oameni să vadă joc popular și să audă muzică moldovenească. Piața a răsunat de cântec, de ritm și virtuozitate, au fost admirate costumele moldovenilor, ținuta, dansatorilor de 12-16 ani, care au cucerit pe cei prezenți. Reprezentanți ai comunității nostre au asistat la eveniment, inclusiv dl primar Silviu Vinteler, impresionați fiind de prestația tinerilor dansatori.

Momentul moldovenilor a fost urmat de un flash mob realizat de liceeni din Ocna Mureș, care fac parte din ASMEA, asociație a tinerilor din oraș. Cu adevărat, muzica a unit în dans toți tinerii, aceștia găsind o limba comună.

Întregul grup de moldoveni, tineri dansatori și cei câtiva părinți însoțitori nu puteau să nu se bucure de o baie strașnică la Băile Sărate Ocna Mureș. La intrarea în băi, li s-a propus să joace un dans popular, care au fost două, jocuri de care s-au bucurat toți cei prezenți la băi. Dansatorii au fost copleșiți de amploarea complexului, de facilitățile oferite și s-au bălăcit câteva ore bune în apă caldă sau sărată, înăuntru sau afară.

A două zi, oaspetii nostri au beneficiat de o excursie în Alba Iulia, unde au vizitat Catedrala Româno-Catolică, dar și Catedrala Reîntregirii Neamului, unde moldoveni și români, într-un glas, au înălțat Rugăciunea Domnească cu pioșenie, rugându-se pentru binele și pacea lumii!

Au fost extrem de impresionați de schimbul de gardă din Cetate, apoi au luat parte la un picnic, sub un cer senin, însorit. Istoria locului, activitățile stradale ( lansare de carte, teatru vesel, muzică ), toate au dat frumusețe zilei și au contribuit la starea de bine a tuturor.

Seara, la întoarcerea din excursie, după o repetiție de mai bine de o oră a dansatorilor, cu toții am participat la spectacolul cultural-educativ intitulat “Uniți prin cântec și joc!”, la care au evoluat formații din Ocna Mureș , dar și din Turda:

– Corul DORULEȚ, gazdă- dirijori, prof. Eva Forika și prof. Levente Szoch
– Ansamblul DUBAS, Republica Moldova- Instructor, prof. Olivia Vasilița
– Ansamblul Tradiții Uiorene din Ocna Mureș- instructor, Liana Stoica
– Formația de muzică ușoară a Clubului Copiilor din Ocna Mureș- prof. Levente Szoch
– Popa’s Band din Turda- preot, Sebstian Zahan

O sală plină de spectatori a susținut fiecare formație care a urcat pe scena Casei de Cultură și care a evoluat în mod deosebit, fără excepție. Ansamblul DUBAS a fost o plăcută surpriză pentru toată lumea. Cu un profesor-instructor tânăr, dar foarte serios și exigent în persoană drei Olivia Vasilița, care a studiat dansul popular si clasic la Universitatea din Chișinau, tinerii dansatori au ridicat sala în picioare, în mod cu totul special la dansul Ciuleandra!

După premierea făcută de dl primar, Silviu Vinteler, pentru fiecare formație și coordonator, care au primit diploma, o plachetă simbolică și flori, s-a evidențiat câte un participant în mod deosebit, în apaluzele nesfârșite ale spectatorilor. Am cântat și am simțit românește deopotrivă!

După spectacol, coristii și dansatorii moldoveni au serbat până târziu prietenia legată. S-a făcut schimb de daruri simbolice între cele două formații, iar dansatorii au primit dulciuri.

Cu speranța continuării parteneriatului, a legăturii sufletești care ne-a adus împreună, ne-am luat “rămas bun!” de la prietenii noștri.

Se cuvine să mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei alese prietenii!

Președinte Asociația Corală DORULEȚ,
Prof. Cărunta Elena


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

14-18 august | Turul Ciclist al României 2024: Pe unde va trece traseul în județul Alba. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

14-18 august | Turul Ciclist al României 2024: Pe unde va trece traseul în județul Alba. PROGRAMUL Turul Ciclist al României se va desfăşura anul acesta între 14 şi 18 august, pe un traseu de peste 750 de kilometri, trecând și prin județul Alba.  Turul României va porni de la Deva şi va avea cinci […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea