FOTO | Festivalul Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, organizat de Corul Doruleț, la Ocna Mureș. Oaspeți de onoare, dubăsarii din Republica Moldova
Festivalul Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, organizat de Corul Doruleț, la Ocna Mureș. Oaspeți de onoare, dubăsarii din Republica Moldova
Asociația Corală Doruleț din Ocna Mureș participă din 2009, anual, la festivaluri internaționale, aduce trofee și diplome de fiecare dată, făcând cinste orașului.
Anul trecut, 2023, la Festivalul Internațional de Folclor Black Sea- Sunny Beach, Nessebar, Bulgaria, dansatorii Ansamblului DUBAS din Republica Moldova au fost apreciați cu marele premiu al festivalului, noi toți bucurându-ne de reușita lor.
Frumoasele zile petrecute pe plaja Mării Negre cu toate formațiile participante la festival au făcut să relaționăm, să ne cunoaștem, să schimbăm impresii. Între formația noastră corală și tinerii dansatori din Moldova s-au înfiripat relații de prietenie, deși vârstele diferă .
Între conducerea celor două formații s-a propus un parteneriat și în baza lui, în perioada 9-12 mai 2024, Corul Doruleț a organizat un Festival Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, unde oaspeți de onoare au fost dubăsarii din Republica Moldova.
Citește și: Planuri noi pentru complexul balnear de la Ocna Mureș: „Dorim să dezvoltăm și un Aqua Park, care să funcționeze atât vara, cât și iarna, ceva mai de lux”
Cazați într-o reușită locație din Ocna Mureș, moldovenii au beneficit de frumoase zile în zona noastră. Vineri, în piațeta din centrul orașului, tinerii dansatori au deschis activitățile festivalului cu câteva jocuri populare. Fiind și “zi de piață” pentru ocneni, s-au adunat mulți oameni să vadă joc popular și să audă muzică moldovenească. Piața a răsunat de cântec, de ritm și virtuozitate, au fost admirate costumele moldovenilor, ținuta, dansatorilor de 12-16 ani, care au cucerit pe cei prezenți. Reprezentanți ai comunității nostre au asistat la eveniment, inclusiv dl primar Silviu Vinteler, impresionați fiind de prestația tinerilor dansatori.
Momentul moldovenilor a fost urmat de un flash mob realizat de liceeni din Ocna Mureș, care fac parte din ASMEA, asociație a tinerilor din oraș. Cu adevărat, muzica a unit în dans toți tinerii, aceștia găsind o limba comună.
Întregul grup de moldoveni, tineri dansatori și cei câtiva părinți însoțitori nu puteau să nu se bucure de o baie strașnică la Băile Sărate Ocna Mureș. La intrarea în băi, li s-a propus să joace un dans popular, care au fost două, jocuri de care s-au bucurat toți cei prezenți la băi. Dansatorii au fost copleșiți de amploarea complexului, de facilitățile oferite și s-au bălăcit câteva ore bune în apă caldă sau sărată, înăuntru sau afară.
A două zi, oaspetii nostri au beneficiat de o excursie în Alba Iulia, unde au vizitat Catedrala Româno-Catolică, dar și Catedrala Reîntregirii Neamului, unde moldoveni și români, într-un glas, au înălțat Rugăciunea Domnească cu pioșenie, rugându-se pentru binele și pacea lumii!
Au fost extrem de impresionați de schimbul de gardă din Cetate, apoi au luat parte la un picnic, sub un cer senin, însorit. Istoria locului, activitățile stradale ( lansare de carte, teatru vesel, muzică ), toate au dat frumusețe zilei și au contribuit la starea de bine a tuturor.
Seara, la întoarcerea din excursie, după o repetiție de mai bine de o oră a dansatorilor, cu toții am participat la spectacolul cultural-educativ intitulat “Uniți prin cântec și joc!”, la care au evoluat formații din Ocna Mureș , dar și din Turda:
– Corul DORULEȚ, gazdă- dirijori, prof. Eva Forika și prof. Levente Szoch
– Ansamblul DUBAS, Republica Moldova- Instructor, prof. Olivia Vasilița
– Ansamblul Tradiții Uiorene din Ocna Mureș- instructor, Liana Stoica
– Formația de muzică ușoară a Clubului Copiilor din Ocna Mureș- prof. Levente Szoch
– Popa’s Band din Turda- preot, Sebstian Zahan
O sală plină de spectatori a susținut fiecare formație care a urcat pe scena Casei de Cultură și care a evoluat în mod deosebit, fără excepție. Ansamblul DUBAS a fost o plăcută surpriză pentru toată lumea. Cu un profesor-instructor tânăr, dar foarte serios și exigent în persoană drei Olivia Vasilița, care a studiat dansul popular si clasic la Universitatea din Chișinau, tinerii dansatori au ridicat sala în picioare, în mod cu totul special la dansul Ciuleandra!
După premierea făcută de dl primar, Silviu Vinteler, pentru fiecare formație și coordonator, care au primit diploma, o plachetă simbolică și flori, s-a evidențiat câte un participant în mod deosebit, în apaluzele nesfârșite ale spectatorilor. Am cântat și am simțit românește deopotrivă!
După spectacol, coristii și dansatorii moldoveni au serbat până târziu prietenia legată. S-a făcut schimb de daruri simbolice între cele două formații, iar dansatorii au primit dulciuri.
Cu speranța continuării parteneriatului, a legăturii sufletești care ne-a adus împreună, ne-am luat “rămas bun!” de la prietenii noștri.
Se cuvine să mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei alese prietenii!
Președinte Asociația Corală DORULEȚ,
Prof. Cărunta Elena
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG