FOTO/ Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia: Prima zi, prima ”porție” de cultură: mozaic intelectual cu o conferință de excepție și muzică bună, pentru dilematicii de pretutindeni
Regalul de cultură, bună dispoziţie şi umor a debutat, vineri, la Alba Iulia și promite a fi așa cum l-au anunțat organizatorii: trei zile bine chibzuite, cu dezbateri, expoziții, literatură, film, muzică și dans pentru dilematicii de pretutindeni.
Deschiderea Festivalului Dilema Veche a fost anunțată de Emy Drăgoi care, împreună cu trupa de acordeoniști au chemat spectatorii la evenimente.
A urmat conferința inaugurală, susținută de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici care au discutat, despre ”Dereglări contemporane”, respectiv de lucruri care ne par la un moment dat nerezonabile dar devin rezonabile prin prisma faptului că omenirea și umanitatea în special adoptă alte poziții față de cele firești, față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cei trei și-au expus părerile despre felul în care a evoluat gândirea umană uzuală, nu cea a filosofilor, în raport cu unele elemente care ne înconjoară – de atitudine, de conveniență, de comunitate. A fost o întâlnire în care publicul a putut interacționa, întreba, asimila și în același timp replica versiuni proprii despre tema dezbătută.
Necesitatea unei dezbateri pe tema propusă a fost parcă întărită de un mic incident, produs în debutul evenimentului: un tânăr i-a huiduit și i-a făcut ”băsiști” ce cei trei și apoi a fugit – un moment parcă regizat special pentru a ilustra, practic, tema pusă în discuție, după cum a remarcat și Andrei Pleșu. Acesta a mai avut și un scurt schimb de replici cu un spectator care i-a reamintit, în mod politicos, că totuși, a lucrat pentru președintele Băsescu. Pleșu a ripostat imediat: ”nu este deloc inteligent ce faceți”, după care invitatul a încercat să-și mai ”îndulcească” ieșirea spunând că el a lucrat pentru președinte pentru foarte scurt timp iar discuția n-ar trebui să treacă în zona politicului.
Una peste alta, peste 500 de spectatori au avut ocazia să urmărească o dezbatere liberă, interactivă, cu tente umoristice datorate, în special tot lui Andrei Pleșu, moderată de jurnalistul Luca Niculescu – redactor șef la Radio France International.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de cei trei scriitori, pe cărțile expuse pentru vânzare în apropiere de Esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice – locul în care s-a desfășurat evenimentul.
[nggallery id=869]
A urmat un recital de muzică clasică, în Catedrală, susținut de Alexandra Bobeico, Christian Naș și Razvan Popovici, trei tineri muzicieni care au concertat peste tot în lume. Din program au făcut parte lucrări ale marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart (Duet pentru vioară și violă în si bemol major, KV 424); György Ligeti (Baladă și Joc pentru două viole); Béla Bartók (Duete pentru două viole); Antonin Dvorak (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74) iar evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sonoro Conac.
În continuare, alți doi mari artiști au încântat publicul, de această dată pe scena din Piața Cetății. Sub titlul ”Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina”, Mircea Vintilă a susținut un spectacol unicat, o combinație de cîntece și proiecții video cu imagini de arhivă iar Nicu Alifantis împreună cu Ansamblul Jidvei și invitatul său Mihai Neniță au prezentat un amestec de sonorități tradiționale și moderne, o colaborare inedită între un cantautor mereu tânăr și un ansamblu folcloric care grupează cei mai buni instrumentiști și interpreți.
[nggallery id=870]
Amatorii de Jazz au avut ocazia, mai apoi, să descopere una dintre cele mai bune voci tinere ale jazz-ului românesc, Irina Popa, acompaniată de trupa sa, The Sinners și una din trupele experimentate, Basorelief, care au oferit, în curtea interioară a Palatului Principilor, o seară tîrzie pentru iubitorii genului.
Tot aici, prima seară a festivalului s-a încheiat în acordurile tandre și pasionale ale unui concert denumit ”Proiect 3D – Tangouri”, susținut de trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul.
Festivalul Dilema Veche, de la Alba Iulia, continuă sâmbătă, cu următorul program:
11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu
16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).
19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac
20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu
20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience
[nggallery id=871]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun