FOTO/ Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia: Prima zi, prima ”porție” de cultură: mozaic intelectual cu o conferință de excepție și muzică bună, pentru dilematicii de pretutindeni

Regalul de cultură, bună dispoziţie şi umor a debutat, vineri, la Alba Iulia și promite a fi așa cum l-au anunțat organizatorii: trei zile bine chibzuite, cu dezbateri, expoziții, literatură, film, muzică și dans pentru dilematicii de pretutindeni.

Deschiderea Festivalului Dilema Veche a fost anunțată de Emy Drăgoi care, împreună cu trupa de acordeoniști au chemat spectatorii la evenimente.

ELIT

festival dilema ziua1012A urmat conferința inaugurală, susținută de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici care au discutat, despre ”Dereglări contemporane”, respectiv de lucruri care ne par la un moment dat nerezonabile dar devin rezonabile prin prisma faptului că omenirea și umanitatea în special adoptă alte poziții față de cele firești, față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cei trei și-au expus părerile despre felul în care a evoluat gândirea umană uzuală, nu cea a filosofilor, în raport cu unele elemente care ne înconjoară – de atitudine, de conveniență, de comunitate. A fost o întâlnire în care publicul a putut interacționa, întreba, asimila și în același timp replica versiuni proprii despre tema dezbătută.

Necesitatea unei dezbateri pe tema propusă a fost parcă întărită de un mic incident, produs în debutul evenimentului: un tânăr i-a huiduit și i-a făcut ”băsiști” ce cei trei și apoi a fugit – un moment parcă regizat special pentru a ilustra, practic, tema pusă în discuție, după cum a remarcat și Andrei Pleșu. Acesta a mai avut și un scurt schimb de replici cu un spectator care i-a reamintit, în mod politicos, că totuși, a lucrat pentru președintele Băsescu. Pleșu a ripostat imediat: ”nu este deloc inteligent ce faceți”, după care invitatul a încercat să-și mai ”îndulcească” ieșirea spunând că el a lucrat pentru președinte pentru foarte scurt timp iar discuția n-ar trebui să treacă în zona politicului.

Una peste alta, peste 500 de spectatori au avut ocazia să urmărească o dezbatere liberă, interactivă, cu tente umoristice datorate, în special tot lui Andrei Pleșu, moderată de jurnalistul Luca Niculescu – redactor șef la Radio France International.

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de cei trei scriitori, pe cărțile expuse pentru vânzare în apropiere de Esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice – locul în care s-a desfășurat evenimentul.

[Gallery not found]

A urmat un recital de muzică clasică, în Catedrală, susținut de Alexandra Bobeico, Christian Naș și Razvan Popovici, trei tineri muzicieni care au concertat peste tot în lume. Din program au făcut parte lucrări ale marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart (Duet pentru vioară și violă în si bemol major, KV 424); György Ligeti (Baladă și Joc pentru două viole); Béla Bartók (Duete pentru două viole); Antonin Dvorak (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74) iar evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sonoro Conac.

În continuare, alți doi mari artiști au încântat publicul, de această dată pe scena din Piața Cetății. Sub titlul ”Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina”, Mircea Vintilă a susținut un spectacol unicat, o combinație de cîntece și proiecții video cu imagini de arhivă iar Nicu Alifantis împreună cu Ansamblul Jidvei și invitatul său Mihai Neniță au prezentat un amestec de sonorități tradiționale și moderne, o colaborare inedită între un cantautor mereu tânăr și un ansamblu folcloric care grupează cei mai buni instrumentiști și interpreți.

[Gallery not found]

Amatorii de Jazz au avut ocazia, mai apoi, să descopere una dintre cele mai bune voci tinere ale jazz-ului românesc, Irina Popa, acompaniată de trupa sa, The Sinners și una din trupele experimentate, Basorelief, care au oferit, în curtea interioară a Palatului Principilor, o seară tîrzie pentru iubitorii genului.

Tot aici, prima seară a festivalului s-a încheiat în acordurile tandre și pasionale ale unui concert denumit ”Proiect 3D – Tangouri”, susținut de trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul.

Festivalul Dilema Veche, de la Alba Iulia, continuă sâmbătă, cu următorul program:

11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu
16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).
19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac
20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu
20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

TBC 22 august 2015 at 14:20

Baseala maxima. Doi basisti veritabili: Patapievici si Plesu. Intelectualii de casa a betivului de Basescu. Opera lor e plina de baseala, de popincurism, la fel si articolele ziaristice. Au elogiat si lins in sfincter un hot, betiv si incult ca Basescu. Ce pot astia sa-mi spuna mie?

Așa zis-a Burebista 22 august 2015 at 20:28

Prostia maximă: drept recunoștință pentru băseală li s-a aprobat un festival tocmai în fortăreața PD-ului. Așa ceva numai în România există. A venit Patapievici să folosească limba română pentru înjurături într-un festival.
Va trebui ridicată statuia prostiei. A cui va fi? A celor înjurați care-l aplaudă în continuare.

marius 23 august 2015 at 7:51

Asociaţia Fierarilor şi Forjorilor din România prezentă la festivalul ” Dilema veche”, a reuşit după apropape o săptămână să ÎNDREPTE vremea. Reuşita a fost dedicată celor trei pupincurişti băsişti.

Cu ciocanul fără daltă
Şi cu cleştele din peşte
I-am forţat să recunoască
Că Băsescu îi vrăjeşte.

Un pitic, un unguent şi-un defăimător de ţară
Au venit din orient
Ca să ne mai vândă o cioară.

Dacă Noica l-ar vedea
Cum îi pupă-n fund pe toţi
Sigur că l-ar renega
Şi l-ar face diletantul
Chiorului cu hoţi.

@ 23 august 2015 at 11:12

Nu va simti neimpliniti, voi ii puteti asculta zilnic pe mircea badea si pe gadea, acesti guru la care le sorbiti cuvintele si povetele, crapand delicat seminte si scobindu-va discret cu unghia lunga de la degetul mic dupa vreo coaja strecurata intr-o carie. Si daca pe cei care au vorbit la Dilema nu-i intelegeti, ascultati versurile lui guta si linistiti-va. Ganditi-va ca si invers e la fel, sunt oameni care nu rezoneaza cu badea, gadea sau salam.

Așa zis-a Burebista 23 august 2015 at 13:07

@ – no acuma nu toată lumea își scrie gândurile negre într-o carte. La fiecare îi trece. Dacă nu, bea apă rece. Dar să publici acea carte e prostia secolului. Și culmea, să te fălești cu asta. Poate că rezonezi cu expoziția celebră din Germania când a fost Pata șef. Dacă rezonezi cu acea expoziție să știi că m-ai lăsat fără cuvinte. Oricum am văzut că rezonezi cu cartea lui pata.

earl 24 august 2015 at 8:08

Patapievici,Plesu si Liiceanu sunt niste propagandisti odiosi in slujba Basaului,niste gunoaie PDL-iste !!!huoooo !!!

Don Joe 25 august 2015 at 2:43

g

Romania trezeste-te 25 august 2015 at 3:20

Toata poveste cu fuga este o inventie spusa de Plesu si de ”ziaristul”care a vrut sa ii scoate pe cei trei basisti nepatati.Toata stima si respectul pentru tanarul care i-a huiduit pe pupincuristii basisti:Liiceanu,Plesu si Patapievici!!!!! Sunteti niste gunoie penibile propagandistilor si slugoiirudimentari:Liiceanu,Plesu,Patapievici.Rusine basistilor !!!!!! P.S.Toata stima si respectul pentru tanarul care i-a huiduit pe cei trei basisti!!!!

marius 25 august 2015 at 5:57

@
In fiecare zi ma uit la televizor, dar nu/l deschid niciodata.

Horea 25 august 2015 at 14:46

@marius

Si totusi, pana la urma (prin acest mod de a privi), ce vezi?

gheorghe 25 august 2015 at 13:49

Cuvantul ”fuga” folosit de catre umflatul de Plesu si pe urma preluat si scris de catre ziarist este o minciuna care a vrut sa-i scoata cu fata curata pe cei trei basisti odiosi care s-au facut de rusine in fata fanilor.Toata stima si respectul pentru tanarul care i-a huiduit pe cei trei basisti oribili.Patapievici,Liiceanu si Plesu sunt niste specimene basiste oribile care au doar baseala in creier,rusine sa le fie,HUOOOOOOO!!!!!

ion 25 august 2015 at 14:32

qwer

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...