Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia: Prima zi, prima ”porție” de cultură: mozaic intelectual cu o conferință de excepție și muzică bună, pentru dilematicii de pretutindeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regalul de cultură, bună dispoziţie şi umor a debutat, vineri, la Alba Iulia și promite a fi așa cum l-au anunțat organizatorii: trei zile bine chibzuite, cu dezbateri, expoziții, literatură, film, muzică și dans pentru dilematicii de pretutindeni.

Deschiderea Festivalului Dilema Veche a fost anunțată de Emy Drăgoi care, împreună cu trupa de acordeoniști au chemat spectatorii la evenimente.

festival dilema ziua1012A urmat conferința inaugurală, susținută de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici care au discutat, despre ”Dereglări contemporane”, respectiv de lucruri care ne par la un moment dat nerezonabile dar devin rezonabile prin prisma faptului că omenirea și umanitatea în special adoptă alte poziții față de cele firești, față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cei trei și-au expus părerile despre felul în care a evoluat gândirea umană uzuală, nu cea a filosofilor, în raport cu unele elemente care ne înconjoară – de atitudine, de conveniență, de comunitate. A fost o întâlnire în care publicul a putut interacționa, întreba, asimila și în același timp replica versiuni proprii despre tema dezbătută.

Elit - Gustul Desăvârșit

Necesitatea unei dezbateri pe tema propusă a fost parcă întărită de un mic incident, produs în debutul evenimentului: un tânăr i-a huiduit și i-a făcut ”băsiști” ce cei trei și apoi a fugit – un moment parcă regizat special pentru a ilustra, practic, tema pusă în discuție, după cum a remarcat și Andrei Pleșu. Acesta a mai avut și un scurt schimb de replici cu un spectator care i-a reamintit, în mod politicos, că totuși, a lucrat pentru președintele Băsescu. Pleșu a ripostat imediat: ”nu este deloc inteligent ce faceți”, după care invitatul a încercat să-și mai ”îndulcească” ieșirea spunând că el a lucrat pentru președinte pentru foarte scurt timp iar discuția n-ar trebui să treacă în zona politicului.

Una peste alta, peste 500 de spectatori au avut ocazia să urmărească o dezbatere liberă, interactivă, cu tente umoristice datorate, în special tot lui Andrei Pleșu, moderată de jurnalistul Luca Niculescu – redactor șef la Radio France International.

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de cei trei scriitori, pe cărțile expuse pentru vânzare în apropiere de Esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice – locul în care s-a desfășurat evenimentul.

[nggallery id=869]

A urmat un recital de muzică clasică, în Catedrală, susținut de Alexandra Bobeico, Christian Naș și Razvan Popovici, trei tineri muzicieni care au concertat peste tot în lume. Din program au făcut parte lucrări ale marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart (Duet pentru vioară și violă în si bemol major, KV 424); György Ligeti (Baladă și Joc pentru două viole); Béla Bartók (Duete pentru două viole); Antonin Dvorak (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74) iar evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sonoro Conac.

În continuare, alți doi mari artiști au încântat publicul, de această dată pe scena din Piața Cetății. Sub titlul ”Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina”, Mircea Vintilă a susținut un spectacol unicat, o combinație de cîntece și proiecții video cu imagini de arhivă iar Nicu Alifantis împreună cu Ansamblul Jidvei și invitatul său Mihai Neniță au prezentat un amestec de sonorități tradiționale și moderne, o colaborare inedită între un cantautor mereu tânăr și un ansamblu folcloric care grupează cei mai buni instrumentiști și interpreți.

[nggallery id=870]

Amatorii de Jazz au avut ocazia, mai apoi, să descopere una dintre cele mai bune voci tinere ale jazz-ului românesc, Irina Popa, acompaniată de trupa sa, The Sinners și una din trupele experimentate, Basorelief, care au oferit, în curtea interioară a Palatului Principilor, o seară tîrzie pentru iubitorii genului.

Tot aici, prima seară a festivalului s-a încheiat în acordurile tandre și pasionale ale unui concert denumit ”Proiect 3D – Tangouri”, susținut de trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul.

Festivalul Dilema Veche, de la Alba Iulia, continuă sâmbătă, cu următorul program:

11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu
16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).
19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac
20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu
20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience

[nggallery id=871]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

OMS a luat în vizor criza de medici din România. Declarațiile directorului Regional al Organizației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

OMS a luat în vizor criza de medici din România. Declarațiile directorului Regional al Organizației

Criza de medici şi asistenţi din România ameninţă vieţilor bolnavilor care ar putea aştepta şi mai mult pentru a primi îngrijiri medicale. Semnalul de alarmă a venit chiar din partea directorului Regional al OMS Europa.

Acesta a declarat că întreaga ţară se confruntă cu această criză. Mai mult, susţine că până la 40% dintre medicii din România urmează să se pensioneze în următorii zece ani, însă momentan nu există un plan în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

La noi în ţară există sute de localităţi unde nu există nici măcar un medic de familie.

Criza forţei de muncă ameninţă sistemele sanitare din mai multe zone ale Europei. Chiar şi doctorii din Marea Britanie se plâng că au perioade în care simt că le scapă lucrurile de sub control din cauza numărului uriaş de bolnavi care s-a dublat în ultimii ani.

În România din cei aproximativ 55 de mii de medici, aproape jumătate lucrează în spitalele din Capitală. Potrivit statisticilor un sfert din totalul doctorilor afirmă că ar pleca din România. Ministrul Sănătăţii spune că problema personalului medical s-ar putea rezolva mai uşor dacă ar exista implicare din partea autorităţilor locale.

Criza medicilor din România a ajuns şi în vizorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezentanţii biroului regional pentru Europa au ajuns la Bucureşti unde au semnat o declaraţie privind modalităţile de asigurare a resurselor umane din sănătate.

România este lider în Europa în ceea ce priveşte pregătirea medicilor şi asistenţilor, cu toate acesta, în ultimii ani au plecat din ţară noastra aproximativ 4000 de medici de famile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații

O femeie din Alba s-a ales cu amânarea aplicării pedepsei închisorii de 6 luni, după ce, pe fondul geloziei, a distrus geamurile unor autoturisme, aparținând amantei fostului soț.

În cursul anului 2019, inculpata a aflat că soțul său avea o relație extraconjugală cu persoana vătămată, aspect care a determinat-o să o contacteze telefonic pe aceasta din urmă şi să caute să o întâlnească pentru a discuta cu privire la această situație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ulterior, inculpata a constatat că persoana vătămată a început să vină periodic la un salon de manichiură situat pe strada 1 Mai, stradă pe care locuiește și inculpata, având convingerea că persoana vătămată a ales acest salon doar ca un gest de sfidare la adresa sa.

În seara zilei de 25.11.2020, persoana vătămată s-a deplasat cu autoturismul marca BMW la salonul de manichiură.

În momentul în care inculpata a trecut pe stradă pentru a ajunge la domiciliu a observat autoturismul și a luat hotărârea infracțională să-i spargă geamurile.

În acest sens inculpata s-a deplasat la domiciliu de unde a luat un obiect dur, o bucată de lemn, conform propriei declarații, și a revenit în fața imobilul la volanul autoturismul.

Așa cum rezultă din imaginile surprinse de camerele de supraveghere video montate pe imobil, în jurul orei 18:00, inculpata a coborât de la volan având în mână un obiect dur, s-a apropiat de autoturismul persoanei vătămate şi a lovit cu acel obiect în luneta autoturismului, aceasta spărgându-se.

După ce a spart geamul inculpata s-a urcat în autoturismul său şi a plecat de la faţa locului, persoana vătămată constatând distrugerile suferite de autoturism în momentul în care a părăsit salonul cu intenţia de a merge la domiciliu.

De asemenea, la data de 19.12.2022, în jurul orei 16:10, persoana vătămată s-a urcat la volanul autoturismului marca Audi A5, și a plecat de la locul de muncă.

În momentul în care s-a apropiat de un imobil de pe strada 1 Mai, imobil în care locuieşte inculpata, aceasta a ieşit în stradă în faţa autoturismului condus de persoana vătămată.

Persoana vătămată a oprit autoturismul, context în care inculpata s-a apropiat de portiera stânga faţă a autoturismului şi a lovit-o de mai multe ori cu o piatră pe care o ţinea în mână, provocându-i mai multe zgârieturi.

Persoana vătămată s-a panicat şi a plecat în grabă de la faţa locului, oprind ulterior în staţia de autobuz de pe strada 1 Mai pentru a constata ce avarii suferise portiera.

Inculpata s-a urcat la volanul autoturismului marca BMW X3 şi a plecat în urmărirea persoanei vătămate iar în momentul în care a ajuns la intersecţia străzilor Valea Frumoasei şi 1 Mai a observat autoturismul marca Audi oprit în staţia de autobuz.

Inculpata a pătruns pe strada 1 Mai pe sensul opus de mers şi a oprit paralel cu autoturismul persoanei vătămate.

În continuare, a deschis geamul portierei şi a lovit cu piatra parbrizul autoturismului marca Audi A5, geamul localizat în continuarea portierei stânga spate, pe care l-a spart, şi aripa stânga spate.

Hotărârea Judecătoriei Sebeș

„În baza art. 485 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, admite în totalitate acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș cu inculpata, cercetată sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de distrugere în concurs real, fapte prevăzute și pedepsite de art. 253 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, și în consecință:

În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, stabilește în sarcina inculpatei pedeapsa cea mai grea de 5 luni închisoare la care adaugă un spor de 1 lună închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 3 luni închisoare), rezultând pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei rezultante de 6 luni închisoare pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevul sergent Călin Hartzos de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică și calificare la etapa națională. Mențiune pentru un alt elev al școlii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul sergent Călin Hartzos de la Colegiul Militar din Alba Iulia a obținut premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică și calificare la etapa națională. Mențiune pentru un alt elev al școlii.

Elevul sergent Călin Hartzos (clasa a XI-a) demonstrează din nou o înțelegere profundă a conceptelor matematice și o foarte bună pregătire la matematică. Studiază, exersează și explorează tainele matematicii, iar implicarea și pasiunea de care dă dovadă sunt răsplătite pe măsură.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai recent premiu adjudecat de Călin este Premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Matematică. Prin obținerea celui mai mare punctaj la anul de studiu, elevul colegiului militar s-a clasat primul în ierarhie, reușind astfel o nouă calificare la etapa națională. Pentru Călin, materia de clasa a XI-a a reprezentat o provocare, provocarea de a căuta soluții, de a trage concluzii și de a construi raționamente.

„Clasa a XI-a a reprezentat un an al schimbărilor din toate punctele de vedere, mai ales în matematică. Noile ramuri studiate, cunoscute ca matematici avansate, au reprezentat o provocare incitantă, care invită orice rezolvitor de probleme la o gândire „outside the box”. Aș dori să-i mulțumesc din adâncul inimii doamnei profesoare Anamaria Fuia pentru pregătirea și atenția acordate. Sper ca mai departe, munca să dea roade și la etapa națională a olimpiadei”, a mărturisit elevul sergent Călin Hartzos.

Tot la faza județeană a Olimpiadei de Matematică, elevul fruntaș Claudiu Stanciu (clasa a IX-a) a obținut Mențiune, sub coordonarea doamnei profesoare Emilia Ioniță.

Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute, Călin îți dorim mult succes la etapa națională!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare