Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/ Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia: Prima zi, prima ”porție” de cultură: mozaic intelectual cu o conferință de excepție și muzică bună, pentru dilematicii de pretutindeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Regalul de cultură, bună dispoziţie şi umor a debutat, vineri, la Alba Iulia și promite a fi așa cum l-au anunțat organizatorii: trei zile bine chibzuite, cu dezbateri, expoziții, literatură, film, muzică și dans pentru dilematicii de pretutindeni.

Deschiderea Festivalului Dilema Veche a fost anunțată de Emy Drăgoi care, împreună cu trupa de acordeoniști au chemat spectatorii la evenimente.

festival dilema ziua1012A urmat conferința inaugurală, susținută de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici care au discutat, despre ”Dereglări contemporane”, respectiv de lucruri care ne par la un moment dat nerezonabile dar devin rezonabile prin prisma faptului că omenirea și umanitatea în special adoptă alte poziții față de cele firești, față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cei trei și-au expus părerile despre felul în care a evoluat gândirea umană uzuală, nu cea a filosofilor, în raport cu unele elemente care ne înconjoară – de atitudine, de conveniență, de comunitate. A fost o întâlnire în care publicul a putut interacționa, întreba, asimila și în același timp replica versiuni proprii despre tema dezbătută.

Necesitatea unei dezbateri pe tema propusă a fost parcă întărită de un mic incident, produs în debutul evenimentului: un tânăr i-a huiduit și i-a făcut ”băsiști” ce cei trei și apoi a fugit – un moment parcă regizat special pentru a ilustra, practic, tema pusă în discuție, după cum a remarcat și Andrei Pleșu. Acesta a mai avut și un scurt schimb de replici cu un spectator care i-a reamintit, în mod politicos, că totuși, a lucrat pentru președintele Băsescu. Pleșu a ripostat imediat: ”nu este deloc inteligent ce faceți”, după care invitatul a încercat să-și mai ”îndulcească” ieșirea spunând că el a lucrat pentru președinte pentru foarte scurt timp iar discuția n-ar trebui să treacă în zona politicului.

Una peste alta, peste 500 de spectatori au avut ocazia să urmărească o dezbatere liberă, interactivă, cu tente umoristice datorate, în special tot lui Andrei Pleșu, moderată de jurnalistul Luca Niculescu – redactor șef la Radio France International.

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de cei trei scriitori, pe cărțile expuse pentru vânzare în apropiere de Esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice – locul în care s-a desfășurat evenimentul.

[nggallery id=869]

A urmat un recital de muzică clasică, în Catedrală, susținut de Alexandra Bobeico, Christian Naș și Razvan Popovici, trei tineri muzicieni care au concertat peste tot în lume. Din program au făcut parte lucrări ale marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart (Duet pentru vioară și violă în si bemol major, KV 424); György Ligeti (Baladă și Joc pentru două viole); Béla Bartók (Duete pentru două viole); Antonin Dvorak (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74) iar evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sonoro Conac.

În continuare, alți doi mari artiști au încântat publicul, de această dată pe scena din Piața Cetății. Sub titlul ”Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina”, Mircea Vintilă a susținut un spectacol unicat, o combinație de cîntece și proiecții video cu imagini de arhivă iar Nicu Alifantis împreună cu Ansamblul Jidvei și invitatul său Mihai Neniță au prezentat un amestec de sonorități tradiționale și moderne, o colaborare inedită între un cantautor mereu tânăr și un ansamblu folcloric care grupează cei mai buni instrumentiști și interpreți.

[nggallery id=870]

Amatorii de Jazz au avut ocazia, mai apoi, să descopere una dintre cele mai bune voci tinere ale jazz-ului românesc, Irina Popa, acompaniată de trupa sa, The Sinners și una din trupele experimentate, Basorelief, care au oferit, în curtea interioară a Palatului Principilor, o seară tîrzie pentru iubitorii genului.

Tot aici, prima seară a festivalului s-a încheiat în acordurile tandre și pasionale ale unui concert denumit ”Proiect 3D – Tangouri”, susținut de trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul.

Festivalul Dilema Veche, de la Alba Iulia, continuă sâmbătă, cu următorul program:

11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu
16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).
19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac
20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu
20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience

[nggallery id=871]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea