FOTO| Festivalul – concurs „Cultură pentru cultură” 2014: Comuna Săsciori, câştigătoarea celei de-a doua etape, desfăşurată la Loman
Sâmbătă, în localitatea Loman, cu ocazia urcării oilor la munte, s-a desfăşurat cea de-a doua etapă a festivalului -concurs „Cultură pentru cultură” 2014. Competiţia a reunit echipe de artişti din patru comune de pe Valea Sebeşului, respectiv Pianu, Săsciori, Vinţu de Jos şi Cut. Primul loc pe podium a fost ocupat de ansamblul comunei Săsciori, care a câştigat premiul de 50.000 de lei pentru reabilitarea căminului cultural şi va merge în etapa finală organizată în comuna Avram Iancu, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Locul II a fost ocupat de comuna Cut, iar locul III de artiştii din Vinţu de Jos. Comuna Pianu s-a clasat pe locul IV.
Cele patru comune au avut de trecut prin 3 probe: de gastronomie, spectacol folcloric şi prezentarea meşteşugurilor populare. Pe lângă echipele din concurs, cei prezenţi au avut ocazia de a-i vedea pe scenă pe membrii ansamblului folcloric al judeţului Alba şi ai ansamblului „Stejărelul” din Sebeşel.
Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise în concursul de anul acesta. Festivalul se desfăşoară în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formaţiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.
Prima etapă a concursului a fost câştigată de comuna Roşia de Secaş, urmată de comuna Cergău şi Cetatea de Baltă.
Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiştii din zona Munţilor Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.
Ultima etapă zonală se va desfăşura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.
Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicate Târgului de fete de pe Muntele Găina.
Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi maestrul bucătar Cosmin Toma.
[nggallery id=1740]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun