FOTO Festivalul Alba AFRODA a ajuns la cea de-a XI-a ediție. 11 localități din judeţ şi-au prezentat obiceiurile şi bucatele tradiţionale în comuna Rădești
Sâmbătă și duminică comuna Rădești a fost gazda (pentru a doua oară) a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Alba AFRODA, asociaţie ce are în componența sa 11 localităţi: Cenade, Cergău, Rădeşti, Ciugud, Săsciori, Sâncel, Roşia de Secaş, Şpring, Sântimbru, Pianu și Șugag.
Sâmbătă, prima zi a festivalului, a debutat cu campionatul de fotbal „Cupa prieteniei”, competiție desfășurată la baza sportivă din Leorinț, sat aparținător comunei Rădești. La final, locul 1 a fost ocupat de echipa din Rădești, locul 2 – Pianu şi locul 3 – Sântimbru. Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, au fost prezenţi la eveniment, alături de gazede, primarii comunelor participante, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Florin Roman și Alin Cucui, deputatul Clement Negruț, administratorul Județului Alba, Sorin Bumb și nu în ultimul rând Rodica Părău-președintele AFRODA.
Fiecare comună a fost prezentă la festival cu câte un stand, amenajat în corturile situate pe stadionul din localitate, pe care se aflau expuse bucate alese din zonă, produse de artizanat și mai multe obiecte necesare în gospodărie . Oaspeţii au vizitat fiecare stand aparținând celor 11 comune participante, după care, Ion Dumitrel, Rodica Părău și primarul comunei Rădești, Alin Nicula, i-au felicitat pe edilii din cele 11 localități pentru felul în care au reușit să demonstreze că la sat se află adevărate valori ale poporului roman care pot realize lucruri deosebite, dar și pentru modul în care au știut să dea viață unei importante asociații precum AFRODA.
După rostirea alocuţiunilor, invitaţii au gustat preparatele aflate pe mesele gospodarilor din comunele participante la festival. De departe cel mai bine aranjat stand, dar şi cel mai diversificat a fost al gazdelor din Rădești, care au avut grijă să nu lipsească de la eveniment tocănița la ceaun (Porkolt de oaie) pregătit de bucătari din Leorinț, precum și un cozonac în lungme de 2 metri copt la brutăria lui Mărginean din Sâncrai. În general, toți gospodarii s-au prezentat cu bucate și băuturi tradiționale pe care le-au oferit gratuit participanților.
Rând pe rând au urcat pe scena de la Rădești (scenă achiziționată printr-un proiect European) ansambluri folclorice, dansatori şi solişti din cele 11 comune, fiecare prezentând portul popular, dansurile şi cântecele din zonă. Festivalul s-a încheiat cu o discotecă în aer liber și cu un foc de tabără. (C.P.)
[nggallery id=829]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun