Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Festivalul Alba AFRODA a ajuns la cea de-a XI-a ediție. 11 localități din judeţ şi-au prezentat obiceiurile şi bucatele tradiţionale în comuna Rădești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă și duminică comuna Rădești a fost gazda (pentru a doua oară) a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Alba AFRODA, asociaţie ce are în componența sa 11 localităţi: Cenade, Cergău, Rădeşti, Ciugud, Săsciori, Sâncel, Roşia de Secaş, Şpring, Sântimbru, Pianu și Șugag.

Afroda08Sâmbătă, prima zi a festivalului, a debutat cu  campionatul de fotbal „Cupa prieteniei”, competiție desfășurată la baza sportivă din Leorinț, sat aparținător comunei Rădești. La final, locul 1 a fost ocupat de echipa din Rădești, locul 2 – Pianu şi locul 3 – Sântimbru.  Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, au fost prezenţi la eveniment, alături de gazede, primarii comunelor participante, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții Consiliului Județean Alba,  Florin Roman și Alin Cucui, deputatul Clement Negruț, administratorul Județului Alba, Sorin Bumb și nu în ultimul rând Rodica Părău-președintele AFRODA.

Fiecare comună a fost prezentă la festival cu câte un stand, amenajat în corturile situate pe stadionul din localitate, pe care se aflau expuse bucate alese din zonă, produse de artizanat și mai multe obiecte necesare în gospodărie . Oaspeţii au vizitat fiecare stand aparținând celor 11 comune participante, după care, Ion Dumitrel, Rodica Părău și primarul comunei Rădești, Alin Nicula, i-au felicitat pe edilii din cele 11 localități pentru felul în care au reușit să demonstreze că la sat se află adevărate valori ale poporului roman care pot realize lucruri deosebite, dar și pentru modul în care au știut să dea viață unei importante asociații precum AFRODA.

După rostirea alocuţiunilor, invitaţii au gustat preparatele aflate pe mesele gospodarilor din comunele participante la festival. De departe cel mai bine aranjat stand, dar şi cel mai diversificat a fost al gazdelor din Rădești, care au avut grijă să nu lipsească de la eveniment tocănița la ceaun (Porkolt de oaie) pregătit de bucătari din Leorinț, precum și un cozonac în lungme de 2 metri copt la brutăria lui Mărginean din Sâncrai.  În general, toți gospodarii s-au prezentat cu bucate și băuturi tradiționale pe care le-au oferit gratuit participanților.

Rând pe rând au urcat pe scena de la Rădești (scenă achiziționată printr-un proiect European) ansambluri folclorice, dansatori şi solişti din cele 11 comune, fiecare prezentând portul popular, dansurile şi cântecele din zonă. Festivalul s-a încheiat cu o discotecă în aer liber și cu un foc de tabără. (C.P.)

[nggallery id=829]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea