FOTO: Expoziţiile ”Toamnei Cugirene” şi Târgul Meşterilor Populari
Prima zi, (oficială), a Festivalului ”Toamana Cugireană a debutat sâmbătă dimineaţa la ora 10.00, în fața Primăriei Cugir în prezenţa primarului Adrian Teban, a oficialităţilor şi a unor localnici, printr-un emoţionant moment în care, pe acordurile Imnului Naţional au fost arborate Tricolorul României, drapelele oraşelor Cugir şi Wasserburg, localităţi înfrăţite de mai multă vreme.
Tot din fața primăriei s-a dat startul de pornire în cursa a mai multor autoturisme 4×4 care participă la concursul ”Off Road 2013”, devenit deja tradiţional la Cugir cu ocazia festivalului.
La puțin timp a avut loc festivitatea de dezvelire a celor două busturi care îi înfăţişează pe Decebal şi Traian, amplasate în faţa Casei de Cultură din Cugir, două opere executate cu mare talent şi maestrie, de către artistul local, profesorul Sorin Bărăștean.
Ca şi la precendentele ediţii ale festivalulului, la bilanţul toamnei 2013, al XVI-lea de până acum, dorinţa de afirmare a firmelor locale şi a unor artişti cu lucrări pe diverse domenii de activitate s-a afirmat cu o relevanţă deosebită.
Standurile producătorilor cugireni au fost cele mai căutate de către vizitatorii doritori de cunoaştere a măiestriei specialiştilor locali, dar şi de întreprinzători şi reprezentanţi ai unei firme interesate în produsele ”Marca Cugir”.
S-au putut vedea cu această ocazie expoziţiile cu produse de tehnică militară de la Fabrica de Arme şi UM Cugir, elemente de automobile fabricate la Star Transmission, produse de la firmele Nova Grup, Acitech, ale unor societăţi specializate în produse de panificaţie, de mezeluri, etc.
A fost un bun prilej ca numeroşi artişti din localitate şi din alte zone ale ţării
să-şi prezinte creaţiile populare prin lucrări artizanale de o rară frumuseţe. În spaţiul destinat expoziţiilor de arte plastice s-au putut remarca tablourile de mare rafinament realizate de artiştii plastici Adrian Abrudan şi Lucian Vaidean, iar alături, într-o cameră (încă destul de neîncăpătoare), vizitatorii au putut admira piese etnografice remarcabile, printre care şi obiecte cu valoare de patrimoniu ce se vor regăsi, probabil, într-un viitor muzeu al oraşului.
Tot în incinta Casei de Cultură a avut loc un eveniment emotonant, prin lansarea ”Monografiei Oraşului Cugir -1932”, în prezenţa primarului Adrian Teban, a directoarei Casei de Cultură Rodica Florea şi a unor localnici care au venit special pentru această prezentare. Cea care a făcut posibilă scoaterea de sub tipar a cărţii a fost chiar nepoata autorului monografiei, Augustin Berian, doamna Georgeta Augusta Botez. De remarcat că lucrarea păstrează limbajul original, aşa cum se folosea acesta la timpul respectiv.
Inedit pentru cugireni şi nu doar pentru ei este aceea că la actuala ediţie a festivalului, este deschis ”Târgul Meşterilor Populari”, în cadrul căruia sunt prezenţi reprezentanţi din localităţi precum: Alba Iulia, Feneș, Lupşa, Braşov, Rm. Vâlcea, Mureş, Cugir, Cluj, Covasna, Arad ș.a.
Participanţii pot cumpăra sau admira produse tradiţionale româneşti, podoabe, oale de lut, împletituri, curele din piele, obiecte din sticlă şi ceramică, sculpturi din lemn, ţesături, costume populare,s.a.
Târgul funcţionează până duminică 23 septembrie, dată la care se încheie festivalul.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=306]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba