FOTO. Expoziție culinară la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului
Marți, 13 noiembrie, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatu Secului” de Postul Crăciunului, printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Elena Ignat.
Îndrumați de diriginții Marina Gabriela, Iulia Calistru, Popa Lucian, dar și de părinți, elevii celor trei clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse apoi în sălile de clasă pentru a fi admirate, dar și degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru viața spirituală din expunerea doamnei profesoare de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă. De asemenea, elevilor li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii celor trei clase implicate în proiect care a fost realizat și cu sprijinul domnului profesor Gabriel Bucur.
[nggallery id=6406]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan