FOTO. Expoziție culinară la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului
Marți, 13 noiembrie, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatu Secului” de Postul Crăciunului, printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Elena Ignat.
Îndrumați de diriginții Marina Gabriela, Iulia Calistru, Popa Lucian, dar și de părinți, elevii celor trei clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse apoi în sălile de clasă pentru a fi admirate, dar și degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru viața spirituală din expunerea doamnei profesoare de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă. De asemenea, elevilor li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii celor trei clase implicate în proiect care a fost realizat și cu sprijinul domnului profesor Gabriel Bucur.
[nggallery id=6406]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a