FOTO: Exponatul lunii septembrie, Tezaurul monetar de la Şeuşa, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Astăzi la Muzeul Naţional al Unirii a fost vernisat un exponat tezaur monetar medieval, în cadrul manifestării exponatul lunii septembrie. Tezaurul din satul Şeuşa (comuna Ciugud) este compus din 53 groşi laţi şi un dinar, majoritatea, respectiv 45 de monede, fiind emise de principele transilvănean Gabriel Bethlen, iar restul de 9 groşi laţi fiind emise de împăratul romano-german Matthias al II-lea de Habsburg, în calitate de rege al Ungariei.
Cele 54 de piese, bătute în monetăriile de la Baia Mare şi Caşovia, sunt datate între 1614 şi 1629, cea mai veche monedă fiind un groş lat emis de Mathias al II-lea, iar cea mai târzie un groş lat emis de Gabriel Bethlen, care indică momentul posibil al tezaurului. După toate probabilităţile, evenimentul s-a produs în cursul anului 1630, în contextul tulburărilor determinate de abdicarea principesei Catherina de Brandenburg, văduva lui Gabriel Bethlen, şi urcarea pe tron a principelui Gheorghe Rakoczi I.
Gabriel Bethlen a fost un protestant considerat foarte credincios care nu umbla niciodată fără Sfânta Scriptură la el, citind Biblia de 35 de ori. Colegiul Național Gabriel Bethlen din Aiud îi poartă numele şi în zi de astăzi.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
[nggallery id=180]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în România până în 10 martie 2025. PROGNOZA METEO indică o încălzire ușoară doar pe finalul lunii februarie
Cum va fi VREMEA în România până în 10 martie 2025. PROGNOZA METEO indică o încălzire ușoară doar pe finalul lunii februarie Meteorologii ANM au publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 10 februarie – 10 martie 2025. Potrivit specialiștilor, doar prima săptămână va fi caracterizată de temperaturi mai joase decât cele normale perioadei. […]