FOTO| Eta Aquaridele 2023. Când va atinge ploaia de meteori punctul maxim
FOTO| Eta Aquaridele 2023. Când va atinge ploaia de meteori punctul maxim
Eta Aquaridele din 2023 vor fi cel mai ușor de observat în diminețile zilelor de 5, 6 și 7 mai, în orele dinaintea răsăritului.
Potrivit Societății Americane pentru Meteori, Eta Aquaridele din 2023 își vor atinge punctul maxim în data de 6 mai, însă momentul exact poate varia în funcție de mai mulți factori.
Totodată, punctul maxim al acestei ploi de meteori durează câteva zile, astfel că vă puteți aștepta la un număr crescut de meteori înainte și după vârful prevăzut, chiar dacă asta se va întâmpla în lumina Lunii.
În jumătatea de sud a Statelor Unite ale Americii, privitorii ar putea vedea între 10 și 20 de meteori pe oră în condițiile unui cer complet întunecat, fără Lună. Mai înspre Sud, la latitudini din emisfera sudică, numărul de meteori ar putea fi dublu sau chiar triplu, potrivit EarthSky.
Eta Aquaridele, cea mai frumoasă ploaie de meteori din emisfera sudică
Radiantul Eta Aquaridelor este în constelația Vărsătorul, în apropiere de una dintre cele mai strălucitoare stele ale sale, anume Eta Aquarii. Având în vedere locul în care este situat, radiantul apare în josul cerului în diminețile de primăvară în emisfera nordică.
Tocmai de aceea, această ploaie de meteori favorizează emisfera sudică. Adesea, ploaia de meteori Eta Aquaride este cea mai frumoasă din an pentru emisfera sudică, însă nu și în 2023 pentru că cei mai mulți meteori vor fi acoperiți de lumina Lunii.
Nu avem nevoie de echipament special pentru a observa Eta Aquaridele, dar avem totuși nevoie de un cer întunecat și multă răbdare. Din România, curentul de meteori va putea fi cel mai bine observat în data de 6 mai, atunci când este atins punctul maxim.
Cum apar Eta Aquaridele?
Obiectul responsabil pentru ploaia de meteori Eta Aquaride – altfel spus, cometa-gazdă – este nimeni alta decât Cometa lui Halley. Această cometă orbitează Soarele în retrograd. Asta înseamnă că înconjoară Soarele în direcția opusă Pământului și celorlalte planete.
Drept rezultat, noi trecem în apropiere de traiectoria sa de două ori, o dată de-a lungul regiunii orbitale exterioare. Asta se întâmplă în fiecare an în luna mai, iar astfel apar Eta Aquaridele. Apoi, mai trecem încă o dată prin regiunea interioară a orbitei, iar atunci apare ploaia de meteori cunoscută drept Orionidele, în fiecare lună octombrie.
Când vom putea vedea din nou Cometa lui Halley?
Cometa lui Halley efectuează o orbită în jurul Soarelui în medie o dată la 76 de ani. Așadar, în cei mai mulți ani, cometa nu este prin zonă atunci când trecem prin orbita sa și resturile lăsate în urmă de cometă intră în atmosfera noastră și creează cele două ploi de meteori ai lui Halley.
Poate că ați observat Cometa lui Halley atunci când s-a întors ultima dată, în 1985/1986. Această cometă a fost observată încă din anul 240 î.e.n. Următoarea dată când o vom putea vedea va fi în anul 2061. Momentan, Cometa lui Halley se îndepărtează de Soare cu o viteză de aproximativ 0,9 km/secundă.
În anul 2023, Cometa lui Halley este dincolo de orbita lui Pluto.
În noiembrie sau decembrie 2023, cometa va ajunge la cel mai îndepărtat punct de Soare de pe orbita sa. Apoi, atrasă inevitabil de gravitația Soarelui, cometa va face cale întoarsă spre Sistemul Solar interior.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tentativă de OMOR la Blaj, surpinsă de camerele de supraveghere: Adolescent de 19 ani, arestat după ce atacat cu un briceag un tânăr care îi aducea droguri
Tentativă de OMOR la Blaj, surpinsă de camerele de supraveghere: Adolescent de 19 ani, arestat după ce atacat cu un briceag un tânăr care îi aducea droguri O Tentativă de OMOR a fost surpinsă de camerele de supraveghere la Blaj. Un adolescent de 19 ani a fost arestat după ce atacat cu un briceag un […]
Prezența unui URS, semnalată la Mogoș. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorilor din zonă
Prezența unui URS, semnalată la Mogoș. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorilor din zonă Prezența unui urs a fost semnalată la Mogoș, luni, 7 iulie 2025, în jurul orei 10.30. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă. ”A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Mogoș (comuna Mogoș). A fost emis mesaj […]
VIDEO | Protest spontan la AFIR Alba, împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului Bolojan: „Muncim pe brânci, dar suntem la coadă”
Protest spontan la AFIR Alba, împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului Bolojan: „Muncim pe brânci, dar suntem la coadă” Angajații Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 7 Centru din Alba Iulia au protestat, în dimineața zilei de luni, 7 iulie 2025, în fața sediului instituției. „Protestul, unul spontan, este împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvernul […]