FOTO. Elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au celebrat Ziua poetului Mihai Eminescu și a Culturii Naționale într-un mod inedit
Ziua Culturii Naționale coincide cu celebrarea nașterii poetului nostru național, Mihai Eminescu. Lucru deloc întâmplător, deoarece este perioada în care ne amintim că românul s-a născut poet. Elevii Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Alba Iulia au celebrat ziua poetului national într-un mod inedit.
Astfel, sub coordonarea prof. Diane Popa s-a desfășurat proiectul: ,,Citiți-l pe Eminescu, nu îl comemorați!” prin care s-a urmărit atragerea elevilor spre lectură, prin promovarea culturii naționale și a valorilor autentice, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea gustului pentru lectura individuală, dar și colectivă, și nu în ultimul rând, întâlnirea cu poezia lui Eminescu prin intermediul unei lecții deschise.
Elevii claselor II-VIII din Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia coordonați de prof. Diane Popa, de diriginții și profesorii claselor II-VIII, de prof. informatician Medrea Simona; de prof. C.D.I. Camelia Pop și de prof.. Maria Atanasiu au reconstituit poezii eminesciene reprezentative din Eminescu printr-o activitate de tip puzzle, căutând strofele lipsă la colegii din celelalte clase pentru a reface apoi poezia pe un format A4.
Elevii clasei a VII-a B, după ce au au pregătit răvașe cu strofe din poeziile eminesciene au distribuit la intrarea în școală tuturor elevilor de la gimnaziu, răvașe cu strofe din Eminescu. Astfel s-a realizat o lectură colectivă, dar și cea mai mare și mai deschisă lecție de română din școală.
Elevii din Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” au reconstituit unele din poeziile reprezentative din opera lui Eminescu. Primii trei care au reconstituit poezia au fost recompensați cu trei cărți de referință pentru activitatea lor școlară;
Elevii clasei a VII-a B au realizat imagini cu scene inspirate de versurile eminesciene pe care le-au extras din cutia cu răvașe. La sfârșitul activității a avut loc premierea elevilor care au refăcut primii poeziile propuse în proiect. Castigători au fost: Suciu Flavia, clasa a V-a B, Filipescu Vlad, clasa a VIII-a A și Mărginean Denisa, clasa a VIII-a B.
Elevii de azi sunt din ce în ce mai demotivați atunci când este vorba de lectura individuală, așa că prin intermediul acestui proiect, coordonatorii au încercat să găsească o metodă alternativă de a-i atrage pe elevi să facă acest lucru într-un mod plăcut, dar și util: o activitate de tip puzzle prin care să facă cunoștință cu opera lui Eminescu într-un mod inedit.
De asemenea, la Centrul de Informare și Documentare s-a realizat o expoziție cu opera poetului, dar și cu desene reprezentând portretul lui Eminescu. În cadrul orelor de limba română, a fost evocată personalitatea poetului nepereche, iar elevii au recitat versuri din lirica eminesciană.
[nggallery id=3267]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii