FOTO: Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan,, din Cugir au celebrat „Mica Unire” din 24 ianuarie 1859
Minisesiunea interdisciplinară desfăşurată la sediul CDI al Colegiului National ,,David Prodan” din Cugir vizând conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi educarea spiritului patriotic al elevilor, a fost deschisă de cuvântul directorului colegiului, prof. Ionela Cozmescu, care a menţionat în cuvântul său adresat elevilor că ,, vom avea istorie, atâta timp cât fiecare dintre voi va scrie pagina sa de istorie, asumată cu mândria şi responsabilitatea vârstei la care se află!”
Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Activitatea dedicată ,,Micii Uniri” de la 24 ianuarie 1859 a început de la primele ore ale dimineţii, când un grup de eleve din clasa a XI-a C, anume Oana Fulga, Larisa Mihu, Bianca Moldovan şi Andrada Berian, au împărţit panglici tricolore colegilor şi profesorilor sosiţi la şcoală, în timp ce Arpad Precup, şef la departamentul radio al colegiului, s-a ocupat de difuzarea cântecului ,,Hora unirii” pe timpul pauzelor dintre cursuri.
Începând cu ora 11:00, îndrumate de profesorul de istorie Nicolae Băcilă, au pregătit şi prezentat referate istorice privind ,,Mica Unire” Francesca Jibotean, Denisa Grumezescu, Ioana Bâldea, Larisa Paşcanu şi Iulia Filimon din clasa a XI-a C, în timp ce alţi elevi, conduşi de profesoara Serafina Oarga, s-au ocupat cu organizarea expoziţiei de desene dedicate momentului istoric. Elevul David Mihai din clasa a XI-a A a menţionat momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei ţării noastre, prin prezentarea powerpointului realizat de prof.documentarist Tatiana Ungurianu, anume Tratatul de pace de la Paris din 1856, Adunările ad-hoc care au ales pe acelaşi Alexandru Ioan Cuza, la 5 ianuarie, respectiv la 24 ianuarie, împlinindu-se astfel Unirea de la 1859.
Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859
În 1862 numele oficial devine ROMÂNIA cu capitala la Bucureşti. Tricolorul înlăturat din toamna anului 1848, va fi reintrodus ca “drapel civil oficial al Principatelor Unite” la 22 iunie 1861, iar în anul 1867, comisia însărcinată cu stabilirea drapelului a hotărât ,,culorile să fie aşezate cum era la 1848”, adică vertical.
Din activitatea domnitorului Cuza, au fost amintite înfiinţarea Universităţilor de la Iaşi şi Bucureşti, programul de reforme ce conţine învăţământul obligatoriu şi pregătirile pentru înfiinţarea unui sistem monetar. Alexandru Ioan Cuza a fost silit să renunţe la putere în 1866, a fost exilat si a trăit la Viena şi Florenţa, a murit in 1873 la Heidelberg (Germania), iar osemintele domnitorului au fost depuse la biserica Trei Ierarhi din Iaşi, unde se află şi astăzi. Elevii Ioana Banu, Bianca Colhon din clasa a X-a A şi Mihai David din cls a XI-a A, au încântat audienţa cu recitarea poeziilor ,,Unirea Principatelor ,, de Grigore Alexandrescu , ,,Deşteptarea României” şi ,,15 mai 1848” de V. Alecsandri, cel care a scris şi poezia „Hora Unirii”, pe versurile căreia s-a compus cunoscutul cântec ce însoţeşte de atunci marele eveniment.
Momentele frumoase de lectură, recitare de poezie şi desen au fost urmate de concursul ,,Domnitori români” în care elevii împărţiţi pe grupe au avut de recunoscut însemnele drapelulului Moldovei, Ţării Româneşti , domnitorii reprezentaţi şi de ordonat istoric după anul domniei lor, concursul fiind câştigat de grupa I formată din elevii Alex Pereanu, Miruna Badea, Andreea Mihai, Adrian Popa, Luisa Ureche şi Dragoş Jugariu din clasa a XII-a A. Tuturor elevilor participanţi la această activitate le-au fost înmânate diplome de participare marcate cu panglici tricolore. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul prof. Tatiana Ungurianu (prof. documentarist CDI) și a prof. de istorie Nicolae Băcilă.
(C.P.)
[nggallery id=3285]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan