FOTO: Elevi albaiulieni de la Liceul de Muzică, instruiți în arta muzicii jazz de doi maeștri: Luiza și Jimmy Cserkesz
Un grup de elevi talentați ai secției de jazz din cadrul Liceului de Muzică și Arte plastice din Alba Iulia au partcipat astăzi la atelierul de voce jazz & chitară jazz susținut de Luiza Zan (Universitatea Națională de Muzică din București) și Jimmy Cserkesz (București).
Workshop-urile sunt organizate în cadrul festivalului Alba Jazz, organizat de Consiliul Județean Alba și vor avea loc pe tot parcursul evenimentului, sâmbătă la spațiile Ryma și duminică la club „Habitat”.
Potrivit organizatorilor, “este esențial ca tinerii să aibă ocazia de a lucra cu artiști-profesori renumiți. De aceea, în fiecare zi de festival, Luiza Zan și Jimmy Cserkesz se vor ocupa de tinerii „Școlii Alba Jazz”, în spații neconvenționale ale cetății Alba Iuliei, departe de sălile de curs. Proiectul „Școala Alba Jazz” a fost creat pentru a da o șansă tinerilor interesați și pasionați de acest gen.
Totodată, proiectul există pentru a ridica nivelul așteptărilor publicului din Alba cu privire la ceea ce înseamnă performanță scenică, într-o haină cu totul alta decât cea clasică, folclorică sau cântat cu negativ în spate… Totul este voluntar, deschis și antrenant. Nimeni nu este privit de sus iar scopul este stabilirea unei legături adevărate, artistice între cel care oferă și cel care primește.”
Luiza Zan s-a format ca o cântăreaţă multilaterală, cu rădăcini în muzica de jazz, cu influenţe din muzica clasică. Cu vocea ei unică, Luiza s-a ridicat deasupra frivolităţii şi plictisului statutului de „vedetă”, îmbrăţişând în schimb filosofia omului simplu. Luiza a câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, pasiunea pentru competiţie ducând apoi la prestigiosul premiu al II-lea, în cadrul festivalului de jazz din Montreux, Elveţia. A scris muzică de film (Carambol, Circul Vesel, Maria), de teatru (Năpasta, în regia lui Radu Afrim) și pentru reclame radio și TV.
Adalbert Jimmy Cserkesz, cunoscut muzician încă din adolescență de la festivaluri studențești de jazz sau rock, este acum un artist căruia i se datorează o contribuție masivă la dezvoltarea industriei muzicale din România. A colaborat cu diverse formații și a amprentat scenele de jazz, funk, drum ‘n’ bass și rock românesc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]