Ziarul Unirea

FOTO: Doamne de excelenţă din Alba, premiate pentru promovarea culturii judeţului în ţară şi peste hotare

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Sâmbătă seara, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, în organizarea Asociaţiei Femeilor din Alba, a avut loc evenimentul „Bucuriile Primăverii”. În cadrul acestuia un număr de şase doamne de excelenţă din judeţul Alba au fost premiate pentru feminitate, pentru întreaga lor activitate şi pentru promovarea culturii şi tradiţiei judeţului Alba, în ţară şi peste hotare. Tot  în cadrul acestei manifestări culturale, cei prezenţi au putut asista la un extraordinar spectacol de muzică, poezie şi teatru.

Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să promoveze “modele de feminitate şi dăruire” pentru tânăra generaţie, exemple de  femei puternice care au reuşit să îmbine armonios  profesia, familia şi pasiunile în viaţa lor.

ELIT

Iată care sunt doamnele de excelenţă din Alba , care s-au bucurat de aprecierea unanimă a publicului prezent:

* Elena Anghel  a fost premiată pentru implicarea activă în viaţa cultural şi socială a judeţului timp de peste 30 de ani,  şi pentru organizarea şi promovarea “Casei Memoriale”  Lucian Blaga din Lancrăm, timp de 10 ani. S-a născut în Şugag, la data de 14 iunie, 1954, şi este absolventă de master în Management Educaţional, la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia. A fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga“,  director  la Şcoala populară de arte şi meserii din Alba Iulia, iar în prezent consilier în cadrul Consiliului Judeţean Alba privind cultura şi patrimoniul cultural.

„În ceea ce mă priveşte, nu am avut secrete. Dimpotrivă, faptul că de peste 30 de ani, graţie unui dar pe care Dumnezeu mi l-a trimis am reuşit să aduc în faţa publicului emoţia poeziei, mai cu seamă în recitalul Blaga, o spun cu bucurie şi fără lipsă de modestie pentru că atunci când vorbesc despre asta nu pot să fiu modestă. Recitarurile Blaga mi-au adus cele mai mari satisfacţii şi recunoaşteri la concursuri naţionale, la Festivalul Lucian Blaga”, a mărturisit Elena Anghel.

Ioana Silvia Bogăţan a primit titlul de „doamnă de excelenţă”  pentru managementul Festivalului Internaţional de Teatru “Poveşti “ din Alba Iulia, aflat deja la ediţia a VII-a. Ioana s-a născut în Alba Iulia, la data de 12 iunie, 1975.  A absolvit Facultatea de Actorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, a fost  editor şi prezentator TV. Este doctorand în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti. Din 1999 până în prezent este manager al Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia. „Eu am crezut tot timpul că o să devin o mare actriţă(…), însă am făcut aşa o întorsătură de 360 de grade în viaţa mea, şi am preferat să rămân în Teatrul de Păpuşi  din Alba Iulia care organizează Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti”, festival pentru care, înţeleg eu că primesc acest titlu”, a spus Ioana. De asemenea, aceasta a ţinut să menţioneze că fără echipa de la Teatrul de Păpuşi Prichindel şi Consiliul Judeţean Alba, nu ar fi avut asemenea împliniri. Ea îşi propune ca pe viitor, Festivalul Internaţional „Poveşti ” să fie extins în tot judeţul.

*Tereza Cândea (Teatrul Colb Art)  a obţinut premiul de excelenţă la Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru Liceeni “Radu Stanca” ediţia III – Sebeş, 2012. S-a născut la data de 30 martie, 1965,  în Mediaş şi este profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş. Doamna Tereza a vorbit publicului prezent despre „Festivalul Radu Stanca”: „Povestea festivalului începe cu povestea unei trupe de teatru pe care am înfiinţat-o în anul 2008 şi al cărei succes, cu un prim spectacol – Cântăreaţa Cheală adaptare după Eugen Ionescu, a depăşit graniţele şcolii semnalând existenţa unei zone largi de aşteptare în acest spaţiu al manifestărilor cultural artistice. Aşa s-a născut ideea unei manifestări mai complexe, al unui proiect mai amplu, care atunci părea imposibil de realizat pentru că nu exista niciun precedent. Însă cu sprijinul autorităţilor locale am reuşit să iniţiem cea mai amplă manifestare adresată tinerilor realizată cu şi prin elevi.(…) Festivalul „Radu Stanca” reprezintă o alternativă oferită elevilor pasionaţi de frumos şi dornici să experimenteze alte modalităţi de expresie şi de manifestare. Calitate, onoare, libertate şi bucurie sunt principiile care ne ghidează activitatea şi ne ajută să ne îmbunătăţim performanţele”, a declarat Tereza Cândea.

*Adriana Comşa  Haber (Corul “Armonia”) a fost premiată pentru cei peste 30 de ani de participări şi câştigări de premii la festivaluri interne şi internaţionale (ex. Spania şi Italia). S-a născut la data de 4 octombrie 1939, în Sibiu. A păstrat şi perpetuat mişcarea corală în Sebeş de peste 40 de ani în calitate de dirijor fondator al Corului „Armonia” cu care a participat şi a câştigat nenumărate premii la festivaluri din ţară şi străinătate. Corul pe care l-a condus în perioada anilor 1978-1986, la invitaţia Radioteleviziunii Române, a înregistrat peste 60 de piese corale la radio şi trei filmări. Corul a fost înscris în Asociaţia Naţională Corală din România, începând cu anul 2002.  A fost profesor de muzică iar în prezent este pensionară.

„Arta se adresează într-adevăr sufletului, de aceea în 40 de ani am căutat  să modelez sufletele acestor copii, să-i  fac să fie mai buni, mai gingaşi, mai zâmbăreţi  şi să transmit acelaşi lucru şi publicului care ne-a ascultat şi admirat întotdeauna. Această legătură emotivă, de suflet, s-a făcut în permanenţă şi ne-a adus mari, mari împliniri şi bucurii”, a mărturisit Adriana Haber. De asemenea, aceasta a ţinut să mulţumească public tuturor celor care au avut un aport în realizările corului: Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Sebeş, Primăria Sebeş şi Consiliului Judeţean Alba.

*Rodica Iuliana Părău (preşedinte al Asociaţiei Alba – Afroda) a fost premiată pentru organizarea Festivalelor Alba Afroda – opt  ediţii, Ziua Rozelor – unsprezece  ediţii. S-a născut la data de 24 noiembrie, 1952, în Haţeg. Carieră: inginer în industria alimentară, tehnolog la Vinalcool Alba Iulia, şef de serviciu, consilier superior DADR Alba Iulia, director adj. ONPTER Braşov, pensionară. Doamna Rodica a vorbit despre Festivalul Alba Froda,” festival care reuneşte 10 comune ce fac parte din asociaţie, şi care promovează tradiţiile, jocurile, dansurile, obiceiurile, produsele tradiţionale, portul popular şi tot ceea ce ţine de zona rurală şi cultura ei”, dar şi despre Festivalul Rozelor, făcându-le o invitaţie celor prezenţi să participe la acesta: „Vă invit pe toţi la Festivalul Rozelor de la Ciumbrud. Este un moment unic, toţi trandafirii din lume sunt adunaţi acolo, în ultima sâmbătă din iunie”.

*Doamna de excelenţă – Maria Cornelia Postescu  a publicat,  în perioada 2007-2013,  şapte volume de poezii, un volum de proză şi un roman. S-a născut în 16 martie 1949, în Sebeş. Este scriitoare şi membru fondator al Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. Cariera: inginer biotehnologii, şef serviciu la Oficiul Judeţean de Reproducţie şi Selecţie Alba, pensionară. Absolventă a Facultăţii de zootehnie. „Sunt aici, ca urmare a faptului că am învăţat să mă risipesc, să mă risipesc în tot ceea ce înseamnă natură, în tot ceea ce înseamnă frumos, în tot ceea ce înseamnă prietenie, iubire, aproapele nostru…” A ajuns să scrie când a aflat că suferă de o boală cumplită (cancer).
„Am ajuns să fiu un suflet nou, am ajuns să apreciez altfel viaţa, am o altă măsură cu care cântăresc oamenii şi cred că asta m-a adus la acea linişte necesară vindecării. Scrisul a fost numai finalul liniştii pe care o căutam”, a mărturisit Maria Postescu.

Menţionăm că pe lângă cele 6 doamne de mai sus şi doamna Liliana Pagu a fost selectată pentru a fi premiată, însă nu a putut fi prezentă la eveniment.
*’Liliana Pagu–  Preşedinte fondator al Asociaţiei Femeilor din România (1990) şi iniţiatoarea Mişcării Democratice a Femeilor din România, numită în cadrul evenimentului în funcţia de  preşedinta onorifică a A.F.ALBA. S-a născut la Sibiu în 8 ianuarie, 1945. Anul 1989 o găseşte prim solistă a teatrelor de operă, operetă şi balet din Braşov, Bucureşti şi Viena. După 1989, devine ,,Trainers of Trainers” pentru societatea civilă urmând cursurile organizate de Casey University S.U.A. la Bucureşti. Obtine diplomă de manager în afaceri prin examenul susţinut la Camera de Comerţ şi Afaceri din Viena (Austria).
Absolvă cursul de ,,Dezvoltarea societăţii civile-relaţia cu mass-media” la Haifa (Israel).

„Regret că nu am fost prezentă la eveniment! Sunt cu tot sufletul  alături de voi şi promit că la următorul eveniment voi lăsa totul  deoparte şi voi fi prezentă! Mult succes şi împliniri mai departe , La  mulţi ani de 8 martie!”

După ce fiecare dintre cele 6 doamne de excelenţă (prezente) şi-au spus poveştile de succes, publicul a  asistat la un adevărat recital de muzică corală cu un grup de tineri din corul „Armonia” dirijat de doamna Adriana Haber, la un spectacol de teatru – „Stăpânul Tăcerii”, cu 10 tineri talentaţi de la „Teatrul Colb”, conduşi de Tereza Cândea,  şi la un moment de muzică folk cu Corina Ofelia Corpodean, precum şi de recitare de poezii cu Maria Postescu.

De asemenea, în holul Casei de Cultură Sebeş a fost deschisă o expoziţie cu lucrări realizate de pictoriţele de la Asociaţia „Arttrad” Valea Frumoasei.

Evenimentul a fost prezentat de Liliana- Mărioara Mihacea, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Alba.

” Fiecare dintre noi este importantă pentru societatea în care trăim indiferent de poziţia ocupată pe scara ierarhică profesional, de la simplu executant până la top management, indiferent statul social, dacă avem familie, copii, sau nu avem, fiecare dintre noi avem datoria faţă de noi înşine să ne punem în valoare talentul cu care am venit pe acest pământ şi să avem încredere în noi”, a spus Liliana Mihacea.

Întreaga manifestare a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Sebeş, Asociaţia Femeilor din Alba, în parteneriat cu Asociaţia „Arttrad” Valea Frumoasei, Cenaclul Literar „Lucian Blaga” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş.

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro