FOTO: Dezbatere publică privind noua propunere pentru Stema Judeţului Alba. Vezi cum arată și spune-ți părerea!
La începutul acestui an, Consiliul Județean Alba a iniţiat procedura de revizuire a Stemei Judeţului, la finalul căreia, din cele două variante propuse a fost aleasă și adoptată printr-o hotărâre de consiliu județean, cea sub forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri. Astfel, în primul câmp de sus pe fond de aur, cu hermina neagră se află o coroană de oţel; în câmpul doi pe fond roşu se află un legionar roman (argint) stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru.
Grupul consilierilor județeni ai PSD s-au împotrivit atunci adoptării acestei variante de stemă și au atacat în contencios administratv hotărârea. Judecarea acestei spețe a început însă cu o amânare.
Acțiunea în justiție a consilierilor PSD nu își mai are însă rostul în condițiile în care, ulterior hotărârii atacate, Societatea Cultural Patriotică „Avram lancu”, Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă a Sigiliului lui Avram lancu. Drept urmare a acestor propuneri a fost realizat un nou proiect de stemă, fiind demarată o nouă procedură de dezbatere publică pe aceată temă.
Astfel, potrivit CJ Alba, în conformitate cu HG nr. 25 din 16 ianuarie 2003, privind stabilirea Metodologiei de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, art 1 (4), supunem dezbaterii şi consultării locuitorilor judeţului Alba, propunerea de modificare a stemei, propunere afişată pe site-ul Consiliului Judeţean Alba www.alba.ro în perioada 15.10.2013 – 15.11.2013.
Sugestiile sau propunerile vor fi transmise la adresa de e-mail [email protected] sau pe adresa Consiliul Judeţean Alba, – Alba lulia, Piaţa Ion I.C.Brătianu nr. 1 până la data de 27.11.2013.
DESCRIEREA Şl SEMNIFICAŢIA STEMEI JUDEŢULUI ALBA
Descriere:
Stema Judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la 2/5 din înălţime faţă de partea de sus în câmpul de jos este despicat în alte două câmpuri pe verticală.
– în primul camp de sus pe fond de aur, cu hermină neagră se află o coroană de oţel;
– în primul câmp din partea de jos pe fond roşu se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru ;
– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află sigiliul lui Avram lancu, un brad verde pe un oval auriu.
Semnificaţia elementelor însumate :
Coroana de otel semnifică locul central al judeţului Alba în suita de evenimente istorice care au culminat cum area Unire de la 1918 şi încoronarea suveranului României Mari. Ostaşul roman exprimă intensul proces de romanizare desfăşurat în antichitate în zonă.
Sigiliul lui Avram lancu este un simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române: Avram lancu.
Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram lancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba