FOTO: Deschiderea anului universitar la Alba Iulia, un spectacol aniversar. 5.000 de studenţi studiază la Universitatea ”1 Decembrie 1918”
Vineri, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa de Cultură a Studenţilor la care au participat reprezentanți de vârf ai sistemului de educație românesc, lideri religioși, reprezentanți ai mediului de afaceri, politicieni și numeroase oficialități locale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a deschis oficial anul universitar 2015 -2016.
Momentul a avut o dublă semnificație, întrucât instituția de învățământ superior împlinește 25 de ani de la înființare.
La prezidiu au stat Ministrul Educației Sorin Campeanu, Arhiepiscopul de Alba Iulia – ÎPS Irineu, foștii miniștrii Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu, secretarul de stat Gigel Paraschiv, vicepreședintele Consiliului Național al Rectorilor – Razvan Ionut Teodorescu, președintele companiei TRANSAVIA – Ioan Popa, primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean Alba- Ion Dumitrel, reprezentanta Ligii Studenților din cadrul universității și gazda – rectorul Daniel Breaz.
Toți antenumiții au susținut discursuri de calitate în care au felicitat Universitatea „1 Decembrie 1918” pentru aniversarea celor 25 de ani de la înființare și au lăudat evoluția foarte bună atât din punct de vedere al infrastructurii și logisticii, cât și din punct de vedere al actului educațional. Au fost și discursuri care au provocat și deșteptat atenția celor din sală, studenți, profesori, părinți și politicieni deopotrivă, dar și alocuțiuni încărcate cu umor, care au readus zâmbetul pe buze audienței.
Aproape 5.000 de studenți masteranzi şi doctoranzi vor studia în acest an la universitatea din Cetatea Alba Carolina, dintre aceștia peste 1.700 fiind boboci – un număr record de candidați admiși pentru ultimii ani, marcați la nivel național de criza economică- financiară resimțită ulterior anului 2009.
Treizeci de studenţi de la UAB, cu rezultate excelente în anii de studiu (media anuală peste 9,70), au fost răsplătiţi de primarul Mircea Hava cu premii în bani, numele lor fiind citite de edil la pupitru în aplauzele celor prezenți.
De asemenea, luni, la ora 11.00 este programat un Tedeum, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia cu tutorii şi bobocii de la fiecare specializare.
Mesajul lui Daniel Breaz, rectorul Universității “1 Decembrie 1918”:
Festivitatea a început cu binecunoscutul imn studenţesc „Gaudeamus igitur”, iar apoi rectorul Daniel Breaz le-a urat studenţilor şi profesorilor multă baftă, le-a mulţumit părinţilor pentru sacrificiul pe care îl fac pentru copiii lor şi a vorbit puţin despre mediul academic. Rectorul a precizat că profesorii au menirea de a forma studenţii şi de ai ajuta să se integreze în societate, şi nu de ai îndopa cu zeci de cursuri inutile.
Daniel Breaz doreşte continuarea şi dezvoltarea colaborării cu instituţiile din judeţ pentru ca absolvenţii să fie cât mai bine pregătiţi pentru a intra în piaţa muncii. Acesta consideră universitatea un pol de excelenţă care trebuie preţuit.
“Ați ales universitatea din inima Transilvaniei, ați ales o instituție de învățământ superior care pe zi ce trece îți consolidează poziția atât în învățământul superior din România cât și în învățământul superior și cercetarea din întreaga lume.
(…) Anul acesta universitatea s-a îmbogățit cu două specializări de succes – kinetoterapie și pedagogia învățământului școlar și preșcolar.”, a spus rectorul Daniel Breaz.
Mesajul Ministrului Educației Sorin Campeanu:
“Este cea mai de succes admitere din ultimii ani. 1737 de studenți la toate cele trei programe de studii. În cei 25 de ani universitatea a demonstrat o constanță în evoluție în pesisajul universitar românesc.
(…) Cunosc eforturile și realiz[rile pe care le are universitatea dumneavoastră. Sunteți peste media națională din mai multe perspective. Cei care ați făcut această alegere, toți cei peste 1.700 de studenți, confirm cele spuse de domnul rector, ați făcut o alegere foarte bună.”
Mesajul Arhiepiscopului de Alba Iulia ÎPS Irineu:
„Alături de Dumnezeu nu poți pierde nimic.
(…) Biserica, mamă spirituală a neamului nostru, dorește să susțină pe cei angajați în viața universității – profesori, cercetători, studenți.
Bisercia este preocupată să vestească adevărul Evangheliei celor care nu îl cunosc, dar doresc în mod liber să și-l însușească.
Biserica este dispusă să intre în dialog și în colaborare sinceră cu membrii comunității universitare, doritori să promoveze adevărata cultură și dezvoltarea culturală a societății, care presupune “binele”.
Filozoful frances Jean-Jaques Rousseau spunea este mai important să ști ce este bine, decât să faci multe
(…) Nihil Sine Deo! (n.r. Nimic fără Dumnezeu!)”.
Mesajul președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel:
“Vreau să le mulțumesc pe această cale celor care conduc invațământul românesc că sunt prezenți in așa număr mare la acest moment festiv pentru universitatea albaiuliană și miile de studenți care studiază aici.
Foarte multi tineri s-au pregatit la această universitate in acesti 25 de ani, oameni pe care societatea si comunitatea locală se bazează acum, fie că își desfășoară activitatea în domeniul justiției, în adminiatratție, în mediul public sau mediul privat.
Ii rog pe cei care au puterea, să țină mai mult legaătura dintre sistemul de educație și mediul privat.
In 2018 va fi anul 100 pentru România. Ne dorim ca românii să se indrepte nu numai spre Universitatea 1 Decembrie 1918, cât mai ales inspre idealurile poporului român.”
Bogdan Presecan
[nggallery id=1066]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii