Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Colecție de predici din secolul al XVI-lea, exponatul lunii mai 2017 la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marți, 9 mai 2017, exponatul lunii mai,  o colecție de predici din secolul al XVI-lea.

Lucrarea, păstrată într-un colligat alături de alte 7 titluri, conține predici din perioada Reformei religioase care tratează aspecte legate de originea și începuturile credinței, despre victoriile turcilor împotriva creștinilor sau cauzele acestor victorii.

În anul 1517, la sfârșitul lunii octombrie, preotul Martin Luther (profesor la Universitatea din Wittenberg) afișa pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze cu privire la vânzarea indulgențelor (iertarea păcatelor în schimbul unei sume de bani), ceea ce va duce la excomunicarea sa de către papă. Debuta astfel o mișcare de scindare a bisericii catolice, un element care a ifluențat ulterior configurația politică, economică și culturală a Europei. Vehicularea ideilor Reformei religioase a fost înlesnită de o recentă invenție tehnică: tiparul cu litere mobile, care permitea transmiterea rapidă a informațiilor.

Reforma s-a răspândit cu repeziciune în spațiul european sub diverse forme: lutherană, calvină, anabaptistă și anglicană. În Transilvania Reforma a găsit un mediu propice pentru propagare; în anul 1568 dieta întrunită la Turda proclama libertatea religioasă în Principat, fiind primul astfel de act din întreaga Europă.

Multiplicarea rapidă a unui document cu ajutorul tiparului a făcut posibilă apariția a numeroase lucrări în spiritul Reformei, multe astfel de titluri regăsindu-se în colecțiile Muzeului Național al Unirii. Pe lângă lucrări cum este ediția a II-a a lucrării lui Philip Melanchthon, Cathechesis puerilis (Leipzig, 1547), se regăsesc și diverse colecții de predici.

Atrage atenția un volum deosebit de interesant, achiziționat în anul 1977 de la Haas Michael, o colecție de predici din secolul al XVI-lea. Spunem colecție de predici întrucât volumul este un colligat care cuprinde 8 titluri diferite, apărute în secolul al XVI-lea.

Autorii predicilor sunt cunoscuți teologi lutherani, reformatori și profesori universitari activi în spațiul german la sfârșitul secolului al XVI-lea. volumul, de format mediu – in 4° – se păstrează sub această formă din anul 1600, vizibil pe coperta 1. Din punct de vedere grafic lucrarea este tipărită cu negru și roșu, în limba germană cu alfabet gotic; din categoria ornamentelor tipografice amintim prezența unor inițiale ornate dar și a chenarului gravat al foii de titlu, specific sfârșitului de secol XVI.

Legătura, specifică pentru sfârșitul secolului al XVI-lea, este confecționată din carton presat peste care s-a aplicat piele și pergament (jumătate fiecare copertă beneficiază de o învelitoare din pergament, provenind de la un document medieval). Partea de piele a învelitorii este ornamentată cu o serie de chenare ce îmbină elemente decorative geometrice și florale. În partea superioară a coperții 1 sunt trecute inițialele F. E. K., în timp ce în partea inferioară este anul 1600. Nu excludem posibilitatea ca inițialele amintite să aparțină comanditarului legăturii sau meșterului legător care a executat lucrarea.

Piesa va fi expusă în perioada 9 mai – 31 mai 2017.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=3907]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață” Asociația Energia Inteligentă a implementat o nouă etapă de „Energie pentru Viață”. În luna decembrie am adăugat pe harta proiectului județele Mureș și Hunedoara și am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea