Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Claudiu Daniel Chindriş, omul care întâmpină turiştii în Cetatea Alba Carolina cu… istoria „pe masă”

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Are 37 de ani, a studiat pentru o carieră în mai multe domenii, însă pasiunea pentru istorie a “triumfat” în viaţa lui, iar de mai bine de 2 ani a ajuns să facă ceea ce îi place, ghidaj turistic. Este vorba despre albaiulianul Claudiu Daniel Chindriş, omul care întâmpină turiştii în Cetatea Alba Carolina cu istoria “pe masă”.

Claudiu Chindriş s-a născut şi a trăit în Alba Iulia. În anul 1997, a terminat Liceul Militar “Mihai Viteazul” din oraşul natal, după care a urmat o facultate în domeniul ingineriei, politehnică. A început facultatea la Baia Mare, şi în ultimul an s-a transferat la Politehnica Timişoara, acolo unde a absolvit facultatea. Ca orice student care se întreţine singur, în anii facultăţii a început să lucreze, la un hotel. Pentru a-şi rotunji veniturile, încă ghid turistic alba iulia18de pe atunci realiza ghidaje turistice, pentru clienţi. Viaţa l-a dus, imediat după ce a terminat anii de studiu, peste graniţele ţării. A dorit un viitor bun pentru familie (între timp s-a şi căsătorit) şi a luat calea străinătăţii. A muncit aproape 9 ani în Spania, iar în 2007 s-a întors în ţara lui, unde şi-a deschis propria-i afacere, o firmă de construcţii. Lucrurile nu au mers chiar cum şi-a imaginat, astfel că a fost nevoit ca la un moment dat să spună stop. În acea perioadă, Cetatea Alba Carolina era în toiul lucrărilor de restaurare, astfel că pasiunea pentru istorie i-a adus… o sclipire. A fost momentul în care s-a reorientat. Cunoscând istoria locului, a Cetăţii Alba Carolina, şi făcând o comparaţie cu cetăţile pe care le vizitase în alte ţări, precum Spania sau Franţa, etc, Claudiu s-a gândit că Alba Iulia are un potenţial foarte bun şi a decis să se reorienteze, ţinând cont de experienţa pe care a avut-o în anii facultăţii. Îi plăcea istoria în principal, legătura cu turiştii, să cunoască oameni de diferite culturi. S-a gândit că dintotdeauna turismul a mers bine şi a decis să înceapă un curs de calificare ca şi ghid. În 2012 a luat atestatul, iar după ce a tatonat puţin terenul şi-a făcut şi propria firmă în domeniu, PFA.

Citeşte şi: GHIDUL CETĂŢII Alba Carolina. 24 de obiective pe care turiştii nu ar trebui să le rateze

La început colabora doar cu pensiunile din Alba, lăsându-şi datele de contact pentru cei interesaţi. Aşa au fost realizate primele tururi, cu turiştii cazaţi în oraş. Mai apoi, s-a gândit să activeze pe două linii, astfel că pe lângă tururile realizate pe bază de programare prin contact telefonic, astăzi, realizează şi tururi deschise, pentru marea majoritate. Fiecare turist care ajunge în Cetate, în zilele de sâmbătă şi duminică, are ocazia să participe la un tur al Cetăţii. Claudiu organizează, încă de anul trecut, în fiecare sfârşit de săptămână un tur deschis, care porneşte din faţa Hotelului Cetate, în fiecare sâmbătă şi duminică, la ora 11.00. Este vorba despre o fascinantă incursiune în timp pe parcursul unui traseu de aproximativ două ore ce acoperă peste 2000 de ani din istoria neîntreruptă a oraşului Alba Iulia.

“Vestigiile istorice recent readuse la viaţă în urma lucrărilor de restaurare şi amănunte picante, mai mult sau mai puţin cunoscute, transformă o poveste de istorie într-un tur interactiv şi interesant pentru toate vârstele”, spune Claudiu.Turul include prezentări cu teme precum “Alba Iulia – Oraşul celor trei fortificaţii”: Succesiunea fortificaţiilor construite aici”, sistemul de fortificare al Cetăţii Alba Carolina (sistemul Vauban, linii defensive). Se vizitează şi se prezintă 4 bastioane, şanţurile Cetăţii, elemente defensive precum raveline, contragărzi şi curtine interioare sau exterioare, o poternă, dar şi alte elemente. De asemenea, se prezintă cele 7 Porţi ale Cetăţii, 4 dintre ele fiind chiar vizitate, şi peste 25 de monumente istorice din Cetate, printre acestea numărându-se “Catedrala Romano-Catolică şi Catedrala Reîntregirii, mormântul lui Iancu de Hunedoara sau al primului Principe al Transilvaniei, Monetăria Principatului, Palatul Principilor, Statuia lui Mihai Viteazul, monumentele Clopotul Unirii şi Custozza, Biblioteca Batthyaneum, bastionul Capistrano, etc. De asemenea, din prezentarea lu Claudiu nu lipseşte povestea mutării blocurilor A1 şi A2 de pe B-dulTransilvaniei, translatarea acestora. Povesteşte turiştilor despre “călătoria” blocurilor care a durat mai bine de 5 ore, cu tot cu oameni înăuntru.

ghid turistic alba iulia20“Prezentarea se face sub forma unei incursiuni în timp, o incursiune de-a lungul istoriei, presărată cu momente şi informaţii palpitante. În prezentarea monumentelor şi a obiectivelor se ţine seama şi de cronologia lor astfel că <reîntoarcerea în prezent> se face cu momentul blocurilor A1 şi A2, din zona care se va putea vedea, moment care a avut loc în anul 1987”, a explicat Daniel. Cu ocazia Zilei Naţionale, turul se face gratuit.

Claudiu spune că fără pasiunea pentru istorie nu poţi ajunge ghid turistic. “Dacă urmăreşti doar interesul financiar, nu ai răbdarea să stai să studiezi, să te documentezi, să dai informaţii palpitante”, spune acesta, precizând că majoritatea clienţilor pe care i-a avut au fost fascinaţi, mai mult decât faptul că au vizitat obiectivele şi monumentele, de ceea ce le-a spus.

“Am dezvoltat turul în ideea că acesta e de bază.Turistul cunoaşte posibilităţile pe care le are în Cetate, istoria acesteia, iar la final le recomand tuturor să viziteze atât expoziţia de la muzeu, cât şi Traseul celor Trei Fortificaţii, sau, de asemenea, îi anunţ de evenimentele care au loc în acea perioadă aici”, a declarat Claudiu.

Legat de tur, Claudiu spune că se poate adapta la programul grupului, iar dacă nu cunoaşte locul, sau turiştii doresc, îi poate lua chiar de la pensiunea unde sunt cazaţi. De asemenea, tot turiştii pot alege de la ce monument să înceapă prezentarea. “ În principal, am o reţetă proprie. Am dezvoltat turul ghidat în Cetatea Alba Carolina – Guide Alba, care nu e doar o simplă prezentare de istorie, e, să zic aşa, combinată, poate e mult spus, cu genul de spectacol. O prezentare interesantă, unde ating diverse aspecte din istoria oraşului. Atingem şi zonele periculoase, ghiulele. Încerc să nu fiu plictistor, îi încurajez să participe cu întrebări la prezentare”, a explicat Claudiu.

Acesta spune că apropierea de turişti într-un tur este foarte bună şi că astfel are o deschidere mai mare faţă de ei, reuşind uneori să “audă” chiar şi ceea ce gândesc. “Apropierea te poate ajuta de multe ori să îmbunătăţeşti turul”.

Un alt produs turistic, marca Guide Alba, este “Viaţa lui Dasius – Legionarul roman”

ghid turistic alba iulia07Este vorba despre un program separat de tur. O colaborare între Claudiu şi un coleg al său, cu ajutorul căruia şi-a pus ideea în practică. Au încercat să “readucă” la viaţă un legionar autentic din Castrul Roman Apulum.

Aşadar, turiştii care ajung la Alba Iulia pot afla viaţa unui legionar roman, cu toate detaliile, începând de la armură până la viaţa militară şi civilă. Acest produs turistic poate fi ales şi la pachet, împreună cu turul Cetăţii. Claudiu se ocupă de istoria generală, iar Dasius de partea istoriei romane. “Viaţa legionarului Dasius, legionarul care a luptat în cel de-al doilea război daco-roman şi a rămas aici în Castrul Apulum şi după anul 106 p.Ch., armura şi cariera sa militară, împreună cu multe alte detalii din viaţa militară şi civilă din castru şi din oraşul civil, rămân a fi descoperite împreună cu viteazul legionar într-un tur în trecutul antic al oraşului Alba Iulia, în vechiul Castru Roman Apulum”, spune Claudiu.

Întrebat dacă pe viitor se gândeşte să organizeze tururi şi în judeţ, având în vedere că, slavă Domnului, avem minunăţii grămadă, de la peşteri, cascade, munţi, gheţari, castele până la rezervaţii geologice şi naturale, Claudiu spune că până acum s-a ferit să iese în exterior, deoarece aşa a fost natura turismului. “A fost un turism de tranzit, cu maxim o oră alocată pentru Alba Iulia, ceea ce e foarte puţin şi pentru mine pentru turul ghidat”, a explicat acesta. Dar totuşi, are în plan să lege o colaborare cu agenţiile de turism din judeţ şi spune că se străduieşte să facă cunoscute cât mai multe programe, precum atelierele de pictură pe sticlă, ceramica tradiţională sau viaţa la stână.

În tot acest timp, de când se dedică întrutotul turismului, a participat şi la concursuri pe proiecte de turism, iar în 2013, în cadrul concursului “Antreprenor 2.0”, ce presupunea participarea cu un proiect de plan de afacere, a reuşit să ocupe un onorant loc III la nivel naţional. A primit o finanţare nerambursabilă, din care a reuşit să-şi facă şi un site de prezentare, pliante cu ghidul oraşului. Deşi şi-a pus în gând foarte multe proiecte, Claudiu nu a reuşit să-şi atingă scopul. De cele mai multe ori anumiţi factori nu ţineau doar de el, astfel că l-au împiedicat să-şi dezvolte ideile. Dar le are în gând, şi spune că nu se lasă aşa uşor.

La momentul actual are peste 100 de grupuri pe care le-a întâmpinat în Cetate şi le-a ghidat într-un tur, de la grupuri din Spania, Mexic sau America, până la cetăţeni români.

“Invit chiar şi albaiulienii într-un tur al Cetăţii. Sunt ascunse comori, bijuterii de care probabil mulţi nu ştiu…”, este mesajul pe care îl transmite Claudiu cititorilor.

Pe Claudiu, Guide Alba, îl puteţi găsi la tel: 0745705692, 0731162191, sau în fiecare sâmbătă şi duminică, la turul deschis al Cetăţii, care porneşte de la Hotel Cetate, la ora 11.00.

Nume, prenume: Claudiu Daniel Chindriş

Vârstă: 37 ani

Stare civilă: Căsătorit, 1 băieţel de 4 luni.

 Studii:

Absolvent al Liceului Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, promoţia 1997

Absolvent cu diplomă al Facultăţii de Inginerie, Politehnica Timişoara, promoţia 2002

Curs Seminar psiho-pedagogic, cu durata de 3 ani

Curs de formator de formatori

Curs inspector protecţia muncii 80h

Curs de ghid de turism şi atestat din anul 2012

Participarea, după un curs, la un proiect de schimb de experienţă în domeniu antreprenorial-turism în Franţa 2012

Câştigătorul locului III la Concursul „Antreprenor 2.0”, desfăşurat la nivel naţional (aprox. 200 participanţi) 2013

 Experienţa în domeniul turismului:

Recepţioner şi ghid în anii facultăţii. A asigurat servicii de ghidaj turistic sau business pentru turişti şi oameni de afaceri din Germania, Italia, Austria, Israel, sau pentru cetăţeni români.

Printre serviciile de ghidaj turistic şi traducere, se remarcă un ghidaj pentru echipa Sunday Times Budapesta, prezentă la Baia Mare pentru a relata marele accident ecologic în anul 2000.

Experienţă practică, prin vizitarea mai multor obiective turistice de interes mondial, din Barcelona, Andaluzia, Cadiz, Ronda, Morella, Coasta Mediterană, Paris, Toulouse, Carcassone, Lourdes, Koln, Budapesta şi zone turistice din Belgia.

Experienţă în ţară, pentru regiunea Ţării Româneşti, Maramureş şi Transilvania.

Experienţă în Alba Iulia. Peste 120 de grupuri (în limba română, engleză, germană, spaniolă şi catalană). Printre aceştia, asigurând servicii pentru lucrători ai Ambasadei SUA la Bucueşti, Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Sr Jorge Duran Spania (coordonator la lucrările de restaurare la Mănăstirea Poblet din Tarragona, client fidel, pentru a şasea oară în România).

Grupuri de peste 40 persoane din Spania, grupuri de turişti din Mexic

[nggallery id=148]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu o sinteză în cifre a unui deceniu în care Klaus Iohannis a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea