Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: ”Chemarea nemuritoare a slovei” – proiect cultural încheiat cu succes, la Tibru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asociaţia Ţinutul Tibreanului a desfăşurat în ultimele două luni, în cadrul proiectului Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, o serie de activităţi culturale.

Prima s-a adresat iubitorilor de teatru radiofonic care au avut ocazia să asculte piesa „Bădăranii” de Carlo Goldoni. La această activitate, a asociaţiei, au participat atât tineri cât şi vârstnici, cu toţii fiind încântaţi de aceste activităţi culturale pe care le desfăşoară nou înfiinţata asociaţie din localitatea lor.

Cea de-a doua activitate a constat în întâlnirea cu aşa numita „şezătoare literară”, în cadrul careia unul dintre seniorii satului, Ştefan Lupşan, 83 de ani, a realizat un exerciţiu de înţelepciune populară. Nenea Ştefan, îmbrăcat în frumosul costum popular, a expus amintiri despre satul copilăriei sale, despre petrecerea sa ca militar, la Canal, în timpul regimului comunist şi despre relaţiile sale cu personalităţile publice şi culturale închise în cumplitul lagăr de exterminare.

Pe parcursul acestei întâlniri seniorul Ştefan Lupşan ne-a copleşit cu capacitatea sa de invidiat de a compune şi memora poezii, tinerii fiind uimiţi cum un bunic de 83 de ani, cu şapte clase, are o asemenea capacitate, în timp ce ei se ostenesc realmente să reţină poeziile sau textele literare pentru vreun oarecare examen”, a explicat pr. Tudor Man, preşedintele Asociaţiei Ţinutul Tibreanului.

Următoarea activitate a adus în faţa tinerilor şi vârstnicilor, din Tibru, teatrul de scenă, prin Grupul Skepsis din Alba Iulia care a prezentat piesa „Tatăl Fantomă” din categoria Commedia dell’Arte. Altă activitate desfăşurată în cadrul proiectului sus amintit, a fost întâlnirea cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a avut un dialog fructuos cu localnicii pe marginea importanţei lecturii ca exerciţiu formator de personalitate.

La finalul evenimentului atât tinerii cât şi vârstnicii, prezenţi, au primit câte o carte cu autograful scriitorului. La o săptămâna distanţă, a urmat „bucuria celor mici” teatru de păpuşi, prezentat de Teatrul de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, care a pus în scenă piesa „Zulenka”, după o poveste de Baroneasa Orczy. La finalul spectacolului micuţii au avut prilejul să se fotografieze cu păpuşile-personaje, precum şi cu actorii mânuitori.

Spre finalul proiectului, localnicii şi tinerii în special, s-au întâlnit cu arta etnografică „pasărea Phoenix” a satului românesc actual. Această activitate s-a desfăşurat în cadrul expoziţiei etnografice permanente a Parohiei Ortodoxe Tibru, unde s-au admirat exponatele ce menţin vie amintirea satului de odinioară, expoziţia fiind amenajată ca o locuinţă ţărănească ce a existat în Tibru în secolele trecute, având unele exponate datate din 1820. În cadrul acestei activităţi s-a făcut o reprezentare de ţesut tradiţional iar câţiva tineri s-au iniţiat în producerea de obiecte de manufactură şi artizanat.

Ultima activitate a proiectului a fost derulată de către beneficiarii acestuia. Un grup de tineri au pus în scenă piesa de teatru, din Momente. Schiţe de I. L. Caragiale – Pedagog de şcoală nouă, fragmentul „O inspecţiune”, iar în încheiere trupa „SIS Dance” a prezentat un dans de societate.

Consider că acest proiect şi-a atins pe deplin scopul pentru că fiecare beneficiar are cu cel puţin o carte mai mult. Tinerii şi-au dezvoltat imaginaţia creatoare, încrederea în forţele proprii şi, mai ales, în puterea nemărginită a cărţii bine alese şi citite la momentul potrivit. Atât tinerii cât şi seniorii s-au implicat în implementarea proiectului prin participarea efectivă la activităţile acestuia, prin interacţionarea cu invitaţii şi actorii de teatru, prin implicarea activă la realizarea piesei de teatru care a fost prezentată de beneficiari şi prin activarea în atelierul de artă tradiţională”, a declarat pr. Tudor Man.

[nggallery id=322]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea