Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Centrele educaționale, sprijin pentru 400 de copii în risc de abandon şcolar din Alba, Mureş şi Timiş

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat marţi, 30.09.2014, începând cu ora 11:00, Conferinţa de închidere a proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, proiect desfăşurat la nivelul Regiunilor Centru şi Vest, respectiv în judeţele Alba, Mureş şi Timiş. În cadrul acestui proiect un număr de 400 de copii aflaţi în risc de abandon şi eşec şcolar din judeţele Alba, Mureș şi Timiş au beneficiat de o şansă şi sprijin pentru a-şi urma studiile.

Potrivit Biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, “în debutul întâlnirii managerul proiectului, Daniela Truţa, a prezentat rezultatele obţinute în perioada de implementare şi impactul pe care l-a avut acest proiect în comunităţile în care funcţionează centrele educaţionale.”

„Proiectul a presupus zilnic sprijin concret pentru 400 de copii aflaţi în risc de abandon şi eşec şcolar. În cele 16 centre educaţionale înfiinţate copiii au fost sprijiniţi în efectuarea temelor şi au beneficiat de o masă caldă de prânz şi de o gustare rece. Copiilor beneficiari le-au fost oferite lunar burse sociale care să îi sprijine în procesul educativ dar şi rechizite şi materiale didactice. În cadrul centrelor, copiii participă la activităţi de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor practice şi de întreţinere a spaţiului personal. Ei sunt încurajaţi să comunice în orice ocazie, să îşi exprime sentimentele, nemulţumirile şi dorinţele într-un mod constructiv, fără a-i deranja sau leza pe ceilalţi, să înveţe să îşi cunoască şi să-şi apere drepturile prin intermediul comunicării cu ceilalţi.. a spus Daniela Truţa.

Potrivit managerului proiectului, pe lângă copii şi 569 de părinţi au beneficiat de servicii de informare şi consiliere.

În cadrul conferinţei Bianca Mărginean, coordonatorul atelierelor educaţionale organizate în cadrul proiectului, a prezentat Manualul de dezvoltare personală „Prin joc spre aventura cunoaşterii”, elaborat în perioada de implementare a proiectului şi la care au lucrat şi psihologii Corina Sanda Millea şi Nicoleta Popa.

În încheierea conferinţei directorul DGASPC Alba, prof. Sorin Valerian Chirilă, a prezentat direcţiile strategice stabilite în cadrul proiectului pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar.

Conferinţa s-a bucurat şi de prezenţa părintelui consilier patriarhal Dorel Nicolae Moţoc, preşedintele Federaţiei Filantropia, dar şi a domnului Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba, a doamnei Alexandra Rus – directorul executiv adjunct al OIRPOSDRU sau a doamnei Elida Deak – director adjunct al DGASPC Mureş.

Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” a fost derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului a fost prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 400 de elevi din regiunile Centru şi Vest. În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget. În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice.

Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” a fost implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea