Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Catedrala din Alba Iulia, înconjurată de credincioși în Vinerea Mare. ÎPS Irineu: După umilința crucii, urmează slava Învierii

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sute de credincioși au fost prezenți în Sfânta și Marea Vineri, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, cu începere de la ora 18.00, să se roage la Mormântul lui Iisus Hristos, să cânte Prohodul, să înconjoare biserica cu lumânarea aprinsă și să asculte cuvântul de învățătură al soborului de preoți. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Albei Iulia, a spus credincioșilor că cine îl cunoaște pe Dumnezeu și îl ascultă pe Hristos știe și simte că după umilința crucii urmează slava Învierii.

Vinerea Mare la Catedrala din Alba Iulia01

Vinerea Mare este o zi funebră pentru credincioși; din Sfânta Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea. Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce Vinerea Mare la Catedrala din Alba Iulia136ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixa o scândura pe care era consemnată vina condamnatului, în cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar si așezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos si pregătirea Trupului Sau pentru înmormântare.

Vinerea Mare la Catedrala din Alba Iulia23Ca în fiecare an, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, soborul de preoți, credincioșii și corul bisericii au cântat Prohodul, după care au înconjurat, o singură dată, Catedrala, cu lumânări aprinse. ÎPS Irineu, în cuvântul său de învățătură, a spus că Maica Domnului nu a săvârșit niciun păcat dar cu toate acestea a trebuit să treacă prin multe întristări. Durerea Maicii Domnului a fost cu mult mai mare decât a lui Adam după izgonirea din Rai. Iisus Hristos a luat asupra Sa toată tragedia omenirii pentru a ne salva și mântui. El a învins ca un biruitor arătându-ne clar că nu coroana de spini, nu durerea, au ultimul cuvânt.

”Când Maica Domnului a stat la Templu, între vârsta de 3 ani și 15 ani cu siguranță a studiat Sfintele Scripturi și de acolo a aflat că Mesia care va veni în lume pentru salvarea sau izbăvirea din păcat va trece prin grele chinuri și pătimiri; după suplicii înfiorătoare va fi omorât. Cu siguranță, a citit din cartea prorocului Isaia unde se vorbește despre omul durerii care a fost rănit pentru păcatele noastre și străpuns pentru fărădelegile noastre prin a cărui rană noi toți ne-am vindecat. La Bethlehem, când l-a născut pe Iisus, a înțeles bine acest lucru (…) Iisus a venit ca salvator din slăvile cerești într-o lume stigmatizată de păcat și de moarte, o lume ostilă, după cuvântul Scripturii <<între ai săi a venit și ai săi nu l-au primit>>, ea a înțeles acest lucru. După Nașterea lui Iisus, Preacurata Fecioară l-a dus, conform rânduielii mozaice, la Templu și acolo în fața lor a apărut dreptul Simeon care a rostit o prorocie cutremurătoare; Adresându-se tinerei mame, a fiului lui Dumnezeu, a zis: acest Prunc, pe care tu îl ții în brațe, este pus pentru căderea și ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri și prin însuși sufletul tău va trece sabie. Din această clipă în ochii ei s-au derulat toate suferințele, durerile și patimile pe care Hristos le va suporta pentru a mântui lumea cu prețul sângelui Său (…) Mare a fost durerea ei când și-a văzut Fiul răstignit pe Crucea Golgotei. Mare durere trebuie să fii simțit în inima ei delicată când L-a văzut pe Acesta întins pe lemnul de ocară, încununat cu spini, însângerat, sfârtecat, sleit de puteri, gata, gata, să-și dea sufletul în orice clipă. Mântuitorul de pe cruce a văzut frământarea și zbuciumul mamei Sale Preaiubite”, a spus credincioșilor, ÎPS Irineu.

Conform Sinaxarului în Sfânta și Marea Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi.

[nggallery id=314]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea