FOTO: Castel din Alba, parte a unui film istoric regizat de Sergiu Nicolaescu, scos la vânzare pentru suma de 295.000 de euro
În panorama deosebită a Munților Apuseni, pe marginea drumului ce duce de la Alba Iulia –Zlatna-Abrud-Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului se ridică semeț castelul de la Valea Dosului. Acesta a fost construit de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, care în acea perioadă a fost mare industriaş şi totodată acţionar la minele de aur din zona Zlatna.
Abandonat de autorităţi şi ajuns într-o stare jalnică de degradare, în anul 2003 a fost scos de către Consiliul Judeţean Alba la vânzare. În anul 2004, acesta a fost cumpărat, prin licitaţie, de către o firmă italiană.
Impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului, dar şi a zonei, patronatul firmei italiene din Alba Iulia a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei. Deşi a întocmit un proiect vast de renovare şi construcţie a acestuia, firma italiană l-a scos la rându-i la vânzare.
În prezent, castelul este pus în vânzare pe site-ul agenţiei imobiliare Storia.ro la prețul de 295.000 de euro negociabil.
Revenind la istoricul clădirii, după perioada de construcţie (1936-1939), castelul a fost întrebuinţat ca reşedinţă de vară şi sediu administrativ pentru mineritul din zona Zlatna. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită pentru şcoală şi tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor 80, clădirea a fost dată unei unităţi militare.
De asemenea, în anul 1985, aici a fost filmată o parte din filmul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de regretatul mare regizor al României, Sergiu Nicolaescu. Deoarece s-au filmat unele scene de război dintre armata română şi nemţi, inclusiv o scenă care a presupus incendierea castelului, atunci s-au produs şi distrugeri. A urmat o perioadă de aproape 20 de ani când nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de CJ Alba şi scos la vânzare.
Castelul se află la 120 Km de aeroportul Sibiu și 125 Km de aeroportul Cluj-Napoca. Suprafața construită este de 1.400 mp, care necisită renovare, iar ca utilități apă și electricitate. A beneficiat de lucrări de reabilitare: acoperișul a fost schimbat, hidroizolația fundației și planșee de beton la mansardă și o parte din etaj.
Istoricul deosebit al castelului, faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României, precum şi că acesta a fost parte a unui film istoric foarte apreciat de români şi nu numai, pot fi atuu-uri pentru cei interesați să readucă strălucirea de altădată a construcției.
[nggallery id=5344]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun