FOTO: Casa ecologică din baloţi de paie şi lut de la Pâclişa: confortabilă, accesibilă și eficientă energetic
Casa ecologică din baloţi de paie şi lut de la Pâclişa este confortabilă, accesibilă și eficientă energetic.
Situată pe drumul Pâclişa – Vinţu de Jos, casa este visul unei tinere familii care nu simţea că se potriveşte cu o casă din cărămidă şi betoane, şi au căutat alternative ecologice. Nu le plăcea nici igrasia de la blocuri. S-au documentat şi au înţeles că e din cauza materialelor moderne.
Iniţial au vrut să facă o casă din chirpici, dar au ajuns la baloţii de paie.
În anul 2011, când au început proiectul, nu se prea găseau informaţii, aşa că au fost nevoiţi să o gândească singuri, de la fundaţie până la acoperiş.
Au achiziţionat terenul, apoi au studiat de unde răsare soarele şi unde apune. Cum arată şi vara, dar şi iarna locul pe care urma să se înalţe casa. Apoi, au desenat-o pe hârtie milimetrică, au calculat unghiurile, au văzut cum vine soarele şi cum e aşezat peretele sudic, ca să fie construit în formă de semicerc. De ce? “Să fie cât mai multă lumină naturală, pentru că iarna, soarele este jos, toată casa este plină cu lumină şi se încălzeşte de la soare. Iarna, pe timpul zilei, nu este nevoie de încălzire. Vara, având streaşina mare, nu ajunge soarele pe geamuri, deci nu se încing atât de mult”.
Apoi, au început construcţia. Fundaţia, pe piloni şi piatră de râu. Structura din lemn, pereţii din baloţi de baie, întăriţi cu şipci şi tencuiţi. Tencuiala formată din lut cu paie, care să îndrepte peretele. Apoi, un alt strat de tencuială aplicată manual, un amestec tradiţional: balegă de cal, nisip, rumeguş, lut. După tencuială au aplicat finisajul format din var cu nisip, şi interior şi exterior. Au acoperit-o cu un fel de şindrilă, ca să fie ecologică până la capăt.
Suprafaţa casei este 140 mp şi este încălzită de un singur şemineu de 17 kw, făcut din cărămidă şi tencuit cu lut şi paie. „Am captat aerul cald din jurul şemineului într-o cămaşă cu o tubulatură specială şi l-am dus în toate camerele. Acel şemineu face faţă toată iarna. Încălzim toată casa cu 9 mc de lemn”.
“Energetic este foarte eficientă. Certificatul energetic a ieşit la 3 standarde deasupra nivelului cerut de standardele UE. Pereţii sunt foarte groşi, transferul termic nu se realizează datorită paielor, formei lor tubulare. Sunt pline cu aer, care formează o protecţie foarte bună. Tot materialul folosit poluează foarte puţin, aproape de zero”.
Tot interiorul este ecologic şi lucrat manual de ei.
Pentru cei care sunt în căutarea unei case eficiente din punct de vedere energetic, care să ofere o locuință rezistentă, confortabilă, liniștită, în interiorul căreia poţi respira un aer dulce, curat, o casă din paie şi lut ar putea fi potrivită.
[nggallery id=5967]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Elev al colegiului militar albaiulian, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Religie
Elev al colegiului militar albaiulian, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Religie Elevul caporal Francesco Jipa, din clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, a obținut mențiune la faza națională a Olimpiadei de Religie, cultul baptist, creștin după evanghelie. Rezultatul extraordinar înregistrat la etapa județeană a olimpiadei, care i-a permis […]
Program redus pentru agrement la Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 13-19 mai 2025: Care este orarul adaptat
Program redus pentru agrement la Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 13-19 mai 2025: Care este orarul adaptat În săptămâna 13-19 mai 2025 înotul de agrement se va putea practica potrivit unui orar adaptat la Bazinul Olimpic Alba Iulia. În perioada 2025 bazinul din Alba Iulia va găzdui ultimul turneu al campionatului național de polo […]
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale”
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale” O sesiune extraordinară a Adunării Generale a Filialei Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR) s-a desfășurat joi, 8 mai 2025. În cadrul reuniunii a fost aprobat în unanimitate proiectul care vizează construirea Casei Comunelor din […]