FOTO Caporalul abrudean Marcel Vișa, din Batalionul 136 Geniu ”Apulum”, locul II la competiția din forțele terestre – ”Omul Anului”. O pasiune ”cât un milion de cuvinte”
Marcel Vișa s-a născut pe 19 decembrie 1983 în orașul Abrud din județul Alba. A urmat cursurile Școlii Primare din localitatea Bucium, apoi ale Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Zlatna.
A revenit în orașul Abrud unde a absolvit liceul. După efectuarea studiilor liceale a fost încorporat în armată, făcând parte din penultima serie de militari care au efectuat stagiul militar obligatoriu.
A urmat cursul de formare ca soldat gradat profesionist la Batalionul Instrucţie Comunicaţii şi Informatică „Fraţii Buzeşti” din Craiova iar după finalizarea perioadei de instruire a îndeplinit funcții de radiotelefonist sau pistolar la unități din garnizoana Alba Iulia.
În prezent, caporalul Marcel Visa își desfășoară activitatea în cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia fiind un model de conduită profesională și morală pentru camarazii săi, apreciat pentru dăruirea și implicarea pe care o manifestă.
Scrie poezie de la vârsta de 14 ani, cu pauze îndelungi, iar în toamna anului 2017 a debutat cu volumul de poeme intitulat „Dumnelike”, la prestigioasa editură Cartea Românească. Marcel Vișa spune: Dumnelike este un manunchi de idei transformat în poezie. Pentru mine, poezia înseamnă dialog. Prin lansarea acestui volum am extins cercul oamenilor cu care dialoghez.Primesc zilnic felicitări de la oamenii care au cumpărat cartea și care au recepționat mesajul transmis de către mine. Ca și orice scriitor, sper să pot schimba ceva în societate, în lume,pentru că acesta este scopul unei cărți, să aducă o schimbare în mentalitatea oamenilor, să le schimbe percepția asupra vieții.
Înainte de apariția cărții, a publicat în majoritatea revistelor literare importante din țară: România Literară, Familia, Steaua sau Discobolul.
O bună parte a activității sale literare se regăsește pe site-urile de profil, mai ales în cadrul cenaclului online Qpoem al cărui membru este începând cu anul 2016.
În septembrie 2017, la propunerea poetului și profesorului universitar Aurel Pantea directorul filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, a participat la maratonul de poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Casa de Creație de la Neptun. Juriul compus din cei mai importanți critici literari și poeți ai momentului: Nicolae Manolescu, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache, Ioan Es Pop, Mircea Mihăieș, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Voncu au decis ca unul dintre premiile maratonului să îi revină lui Marcel Vișa.
În noiembrie 2017 a participat, la invitația Institutului Cultural Român, la Târgul Internațional de Carte ”TUYAP” de la Istanbul, unde a citit din poemele sale alături de alți trei scriitori români invitați.
Lansarea volumului Dumnelike a avut loc în cadrul Târgului de Carte Internațional ”GAUDEAMUS”, care s-a desfășurat la București în luna noiembrie 2017, în pavilionul Romexpo. Prezentarea volumului a fost făcută de către criticul literar Daniel Cristea-Enache și poetul Călin Vlasie, directorul editurii Cartea Românească. Acesta din urmă apreciază: ” volumul ”Dumnelike” este poate cel mai surprinzător debut în poezie al anului 2017. Autorul, Marcel Vișa se înscrie perfect în ceea ce am numit noua generație literară virtuală – o generație ale cărei origini ideologice se regăsesc în poetica anilor 1980, dar în latura imaginarului tratat ca parte substanțială a realității înconjurătoare și a universului comunicațional și ontologic internaut.”
La începutul anului 2018 fost nominalizat pe lista scurtă a premiul Eminescu “Opus Primum”.
Pe 15 ianuarie 2018, la Botoșani, în cadrul Galei Premiilor ”Mihai Eminescu”, i-a fost decernat premiul Editurii Cartea Românească pentru debut în poezie.
Întrebat adeseori cum împacă profesia de militar cu pasiunea pentru poezie, Marcel Vișa răspunde de fiecare dată că cele două se completează: “ îmi plăcea de mic copil să mă imaginez îmbrăcat în haina militară. Referitor la colectivul din care fac parte, pot spune că sunt foarte mulțumit iar înțelegerea și camaraderia sunt cele care ne fac să ținem unii la alții. Cât despre scris, mi-am dorit să fac asta deoarece mi-am petrecut o bună parte din viață citind, iar la un moment dat, bineînțeles a apărut dorința de a-mi împărtăși cunoștințele și trăirile cu ceilalți”.
În data de 9 mai 2018, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor din Forţele Terestre Române ai concursului „Omul Anului”, pentru anul 2017, competiţie care a fost inaugurată în Armata României în anul 2010 şi care urmăreşte recompensarea valorii profesionale a personalului militar şi civil care contribuie prin faptele lor, la crearea unei imagini pozitive instituţiei militare şi la creşterea vizibilităţii structurilor militare, la nivel naţional şi internaţional.
În urma unei analize riguroase, în semn de apreciere pentru măiestria în arta condeiului, juriul a stabilit ca la Secţiunea Presă, film şi literatură Locul II să îi revină caporalului clasa a III-a Vişa Marcel Ionel din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.
Îl felicităm pe camaradul nostru pentru distincția primită și îi dorim ca, prin activitatea sa literară să aducă constant plusvaloare imaginii unității din care face parte.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]