Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Când LENEA și INDOLENȚA primarului devin contagioase pentru funcționari: Cetățean cu ”domiciliul în Alba Iulia, județul Brașov”, minge de ping-pong în orașul ”SMART”!

Publicat

în

Lenea, indolența și nepăsarea primarului și viceprimarilor au devenit deja de notorietate. Nu o spunem noi, o clamează zilnic pe rețelele de socializare cetățenii din oraș, invadați de gunoaiele și buruienile, care în unele zone, au ajuns aproape la un metru.

Se pare însă că, aceste „calități” ale edililor se transmit prin contagiune si la angajații Primăriei Alba Iulia. Un cetățean ne-a relatat adevărata „aventură” pe care a avut-o cu funcționarii Primăriei, fiind plimbat de la Ana la Caiafa, totul culminând cu primirea unei adrese din partea onoratei „Primarii Smart”, în care figura că are domiciliul in „Alba Iulia, judetul Brasov”.

Un cititor ziarulunirea.ro a trimis, în cursul zilei de astăzi, o fotografie cu un răspuns al Primăriei la o adresă redactată de tatăl său, în care apare ca domiciliat pe o stradă din Alba Iulia, județul Brașov.

O altă persoană, inspirată de situația comică, des întâlnită în primăriile din țara noastră, din cauza birocrației excesive, a scris la rândul său despre o experiență trăită de aceasta.

Căldură mare şi-n Ardeal, ca şi-n restul ţării! La adăpostul caniculei, privind mai mult sau mai puţin încrezător spre zorii viitorului digital, funcţionarul public ardelean îşi declină competenţa, fără a se considera însă chiar el cel incompetent:

– Pentru problema dvs, vă rog să mergeţi la celălalt ghişeu (sau la alt serviciu al aceleiaşi instituţii), eu sunt pus aici să rezolv o singură problemă (doar să încasez, sau să vă ştampilez o hârtie, înţelege repede persoana de cealaltă parte a ghişeului).

– Aveți așa mult de lucru? Nu puteţi rezolva totuşi dvs, e destul de simplu, încearcă să-l determine contribuabilul să-şi facă datoria până la capăt. Același teren apare într-un document ca intravilan, pentru ca într-altul (emis tot de dvs) să fie extravilan. Nu trebuie decât să actualizați!

– Noi avem treabă, n-avem timp de conversații în contradictoriu. Nu înțelegeți ce v-am spus, plimbați ursul. Nu mai putem face treaba aşa, după ureche, cum doriţi dvs – îşi declină acesta în cele din urmă competenţa. În plus, pe noi nu ne plătește statul aici să stăm de vorbă! se scuză într-un mare (caragialesc) fel.

Dacă intră cumva şi directorul instituţiei pe fir, acesta îl ceartă pe portar, nu pe funcționar:

– Scoateţi afară persoanele de la ghişeu (în soare). Este prea multă lume înauntru, stresăm funcţionarii. Oamenii să intre pe rând, doar când îi chemăm noi!

Afară, în soare, se întinde o coadă. Mică, dar coadă. Iar instituţia (nu contează numele) nu are nici măcar o copertină ieftină, care să protejeze cât de cât contribuabilul de soarele puternic. Dar nu această problemă este de competenţa directorului instituţiei, scopul său (evident) fiind (după comportament) să-și protejeze proprii funcționari și liniștea biroului. Propriu, sau nu?

Publicitate

Dacă există o inadvertenţă între înregistrările a două servicii ale aceleiaşi instituţii, oare cine ar trebui să o rezolve – funcţionarul plătit cu bani publici, sau contribuabilul implicat? Desigur, ultimul, chiar dacă nu este cel din urmă – cel puţin în declaraţiile oficiale. Nu-i aşa, păi de ce să rezolve funcţionarul problemele instituţiei, şi nu cetăţeanul?

Întâi, pentru că e mai ieftin să-l plimbăm pe cetăţean. Apoi, pentru că asta e menirea funcţionarului: să ia salariul, să stea în spatele ghişeului şi să apese tasta Enter, dacă tot vorbim de digitalizare. De celelalte probleme, imposibil de digitalizat, precum sincronizarea bazelor de date ale instituţiei, să se ocupe cetăţeanul.

Păi are el idee cât ar costa operaţiunea asta la o firmă de IT agreată, şi cu cât ar urca costul serviciilor? Mai bine să depună el o cerere, să aştepte o zi să fie înregistrată şi plimbată pe la alte servicii ale aceleiași instituţii, după care mai vedem. Timpul trece, leafa merge, iar bugetul se împrumută. De unde? Păi din fondul asigurărilor sociale, de la bănci, de la FMI şi cine-o mai fi. Principalul e că are cine să plătească. Cetăţeanul, adică.

Ce dacă se plimbă? Mai slăbeşte şi el, că şi-aşa bugetul e tot mai subţire! În România se vorbeşte despre digitalizare doar când este vorba de un proiect european. Smart City şi alte expresii sunt doar de ochii lumii (şi ai presei), iar când e să obţinem un document, inclusiv în Primăria Alba, continuăm să plimbăm oamenii cu hârtii între serviciile aceleiaşi instituţii. De ce? Pentru că (încă) se poate.

Și pentru că nici alții nu sunt mai breji, sau mai puțin ipocriți. O recentă ştire de la Cluj semnala că Primăria marelui Oraș de pe Someșul Mic alocă în 2021 aprox. 800.000 lei pentru listare și copiere de documente. Asta după ce anul trecut, primarul Emil Boc spunea că va trimite copiile xerox în istorie, lăudându-se că va inaugura prima Primărie digitală. Între Mureş şi Ampoi mai trebuie să curgă multă apă, la fel ca pe Someş, până să se schimbe ceva…

Publicitate

Ştirea zilei

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

Publicat

în

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

În fiecare an, la 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.Ziua imnului national

Electrica Furnizare Discount

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cale liberă pentru MEGAINVESTIȚIA de la Decea. Belgienii au primit ultima aprobare, pentru investiția de 40 de milioane de lei

Publicat

în

După luni de așteptare, belgienii de la Industrial and Logistics Developments NV au primit, în sfârșit, ultima aprobare pentru construirea unuia dintre cele mai mari terminale logistice din Transilvania. Administratorul public al comunei Mirăslău ne-a anunţat că la începutul acestei luni firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV a primit și autorizația de construcție pentru porțiunea de teren extravilan și poate începe construcția.

„Suntem bucuroși că s-a finalizat obținerea tuturor actelor pentru începerea construcției acestui terminal. Terminalul logistic de la Decea este o investiție estimată la circa 30-40 de milioane de lei și va crea aproximativ 400 de locuri de muncă”, spune Aurel Mărginean, administratorul public al comunei.

Electrica Furnizare Discount

Terminalul va dispune de un racord la calea ferată a magistralei 300 Teiuș-Războieni, urmând să fie finalizat în termen de 8 luni de la demararea lucrărilor, obiectiv pentru care firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV va cheltui nu mai puțin de 2,5 milioane de euro. Pe lângă racordul de cale ferată de 1,6 km până la intrarea în terminal, aici vor fi încă 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri. Suprafaţa ocupată de lucrările de cale ferată este de 18.600 mp, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupaţi numai cu dispozitivul de linii de incintă.

Administratorul public Aurel Mărginean ne-a mai informat că în toamna lui 2018 aleșii locali au aprobat închirierea prin licitație publică a terenului aflat în proprietatea privată a comunei Mirăslău în suprafață totală de 269.076 de metri pătrați, format din 5 parcele. Durata închirierii este de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților, iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,21 euro/mp/an. După aproximativ o lună, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere a terenului respectiv către Industrial and Logistics Developments NV, la prețul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an și, conform cu contractul încheiat, partea belgiană s-a obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosință a terenului.

Terenul în suprafață de 26,91 ha este situat în partea vestică a localității Mirăslău, în intravilan, la sud de DN 1 – E81 și de Autostrada A10 Sebeș – Turda, iar în documentația luată în calcul investitorul propune amenajarea terenului și a acceselor auto și de cale ferată, pentru înființarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic și producție, inclusiv terminal intermodal pentru containere.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii medicale, în cadrul proiectului „O viaţă mai bună pentru seniorii din Mica Romă – Municipiul Blaj, judeţul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 152.519,40, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul presupune infiintarea, licenţierea si dezvoltarea a 3 tipuri de servicii sociale si socio-medicale noi, un Centru de zi, un serviciu mobil de acordare a hranei si un serviciu de asistenta socio-medicala comunitara, pentru 165 de seniori aflati in risc de excluziune sociala si grade diverse de dependenta (a se vedea sectiunea GT din prezenta CF, ponderea de gen si repartizarea acestora pe cele 3 servicii, respectiv pe grade certificate de dependenta), care vor fi administrate unitar de catre Municipiul Blaj prin Serviciul de Asistenta Sociala.

Cei 165 de varstnici vor fi recrutati de catre Unitatea de Monitorizare a Proiectului.

Grupul tinta total direct al proiectului este format din 165 de persoane cu varsta peste 65 de ani / an / timp de 2 ani, care domicialiaza in municipiul Blaj , constituit la nivelul celor trei servicii astfel: Serviciul Centrul de zi pentru persoane varstnice 65 de beneficiari, Serviciul mobil de acordare a hranei 45 de beneficiari, Serviciul de Asistenta conumitara Blaj 55 beneficiari.

Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor

Reducerea riscului de excluziune sociala si dependenta pentru un numar de 165 de persoane varstnice domiciliate in municipiul Blaj, incluse intr-un pachet integrat de servicii sociale si socio-medicale care respecta standardele minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, si cresterea capacitatii institutioanale a administratiei locale de a aborda problemele sociale si medicale ale acestora, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea unui Centru de zi pentru furnizarea de servicii sociale primare si specializate unui numar de 65 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului mobil de acordarea hranei – masa pe roti pentru un numar de 45 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului de asistenta comunitara care va deservi un numar de 55 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea