FOTO | Aurora boreală, spectacol de culori pe cerul din Alba: Noapte magică cu luminile nordului, la Alba Iulia și Teiuș
Aurora boreală, spectacol de culori pe cerul din Alba: Noapte magică cu luminile nordului, la Alba Iulia și Teiuș
Aurora Boreală a făcut joi seară spectacol de culori pe cerul din Alba, iar locuitorii din mai multe zone ale județului au reușit să fotografieze fenomenul. Mai multe persoane au făcut publice imagini spectaculoase cu acest fenomen care a colorat cerul.
”Noapte magică la Alba Iulia. Aurora boreală a fost vizibilă și spectacolul a fost de neimaginat. A fost fantastic!”, a scris Ioan Lăpduș pe Facebook, ca descriere la imaginile spectaculoase surprinse în noaptea de joi spre vineri.
Citește și: FOTO: Aurora boreală vizibilă în mai multe localități din Alba: Imagini spectaculoase cu luminile nordului, surprinse pe cerul din județ
Fenomenul a fost imortalizat și de Alexandru Andrei Micu tot la Alba Iulia, dar și de Adrian Costea, la Teiuș. Fotografiile au fost postate pe rețelele de socializare.
Pasionații de astronomie au avut parte de un spectacol uimitor. Fenomenul a putut fi văzut și la Baia Mare, Cluj-Napoca și Argeș.
Potrivit centrului de predicții a vremii spațiale din SUA, o furtună solară uriașă clasificată la nivelul 4 pe o scară de la 1 la 5, lovește Pământul joi și vineri și ar putea afecta comunicațiile, rețelele electrice și operarea sateliților. În același timp, furtuna ar putea duce și la apariția Aurorei Boreale.
Furtuna solară severă (G4), cu posibile condiții G5, este prognozată pentru astăzi și vineri de Centrul de predicție a vremii spațiale.
„Așteptați-vă la un mare potențial de vizionare a aurorelor/ luminilor nordice în jumătatea de nord a țării. Acest lucru este mai asemănător cu furtuna din 10 mai”, a transmis Centrul de predicție a vremii spațiale.
Mai multe erupții solare intense, cunoscute sub numele de erupții de clasă X, au apărut în această săptămână.
Ejecțiile de masă coronală sunt nori mari de gaz ionizat numit plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a Soarelui. Atunci când acestea sunt îndreptate către Pământ, ele pot provoca furtuni geomagnetice sau perturbări majore ale câmpului magnetic al Pământului.
„Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de pe suprafața Pământului”, conform Centrului de predicție a vremii spațiale.
Ca urmare, centrul a notificat Agenția Federală de Management al Urgențelor, rețelele electrice nord-americane și operatorii de sateliți să se pregătească pentru întreruperi, mai ales având în vedere cantitatea de pregătiri și eforturile de ajutor așteptate pentru uraganul Milton , a spus Dahl.
Din punct de vedere istoric, furtunile G4 sunt obișnuite în timpul unui ciclu solar, dar G5, sau furtunile geomagnetice extreme precum cea care a avut loc pe 10 mai , sunt incredibil de rare, a spus Dahl. Această nouă furtună are o șansă de 25% să devină un G5, a spus el.
În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.
Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii22 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii14 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată