FOTO. Artefacte din Mormântul Princiar dacic de la Cugir expuse, în iunie, la Muzeul Național al Unirii
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, Mormântul Princiar dacic de la Cugir, fiind expuse artefacte descoperite în anul 1979, cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în cetatea dacică.
Acestea au fost prezentate cu ocazia manifestării ”Exponatul lunii iunie”.
Mormântul Princiar a fost descoperit în 1979 cu ocazia săpăturilor efectuate în Cetatea Dacică de la Cugir de către reprezentanții arheologi Ioan Horațiu Horațiu Crișan de la Institutul de Istorie al Academiei Române din Cluj-Napoca și Florin Medeleț de la Muzeul Batatului din Timișoara.
Mormântul făcea parte dintr-o mică necropolă aparţinând foarte probabil familiei aristocratice care a stăpânit cetatea de la Cugir în perioada Regatului dac. Acesta a fost considerat „princiar” datorită inventarului funerar bogat descoperit în interiorul său, transmit reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia
Defunctul, găsit în Mormântul Princiar, era un personaj important al comunităţii dacice de la Cugir. Înainte de înhumare a fost aşezat pe un rug funerar, într-un car ceremonial, împreună cu întreaga sa panoplie de arme: o sabie lungă, o lance, un pumnal curb şi un scut. El era echipat cu o cămaşă de zale, iar pe cap purta un coif de fier. De asemenea, pe rug se aflau şi trei cai, împreună cu harnaşamentul lor. Unul dintre cai era ornamentat pe frunte cu o placă de aur modelată în forma unui animal stilizat. După arderea defunctului şi a întregului inventar, resturile rămase au fost strânse în centrul platformei săpate în panta dealului pe care s-a desfășurat incinerarea.
Lângă resturile incinerate au fost depuse un vas de gătit dacic, o fructieră dacică de mari dimensiuni folosit pentru mâncat la banchetul funerar desfăşurat cu ocazia înmormântării şi un vas de bronz pentru consumul de vin produs într-un atelier roman din Italia. Peste toate acestea s-a ridicat apoi un tumul (o movilă) de piatră şi pământ. La ridicarea movilei funerare (având o înălţime de câţiva metri) a participat probabil întreaga comunitate a dacilor din cetatea de la Cugir, fiind necesar un mare volum de muncă. Acest fapt demonstrează încă o dată importanţa socială pe care o avea defunctul şi familia sa în cadrul comunităţii, mai arată Muzeul Național al Unirii.
După 37 de ani de la descoperirea acestui mormânt, el rămâne în continuare unic în arheologia dacică prin bogăţia inventarului funerar. Piesele din mormântul de la Cugir se numără printre exponatele de referinţă din patrimoniul muzeului albaiulian.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat al lunii.
[nggallery id=2247]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale”
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale” O sesiune extraordinară a Adunării Generale a Filialei Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR) s-a desfășurat joi, 8 mai 2025. În cadrul reuniunii a fost aprobat în unanimitate proiectul care vizează construirea Casei Comunelor din […]
FOTO | A început turnarea asfaltului pe ultimii 3 kilometri ai DJ 107 K Întregalde-Bârlești
A început turnarea asfaltului pe ultimii 3 kilometri ai DJ 107 K Întregalde-Bârlești Joi, 8 mai 2025 a început turnarea asfaltului și pe ultimii trei kilometri, înspre Mogoș (Bârlești), pe Drumul Județean 107 K Întregalde-Mogoș (intersecție cu Transapuseana). Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Citește și: FOTO | Continuă […]
Gradații de merit 2025: Până când se depun cererile. Care sunt gradațiile de merit aprobate în Alba
Gradații de merit 2025: Până când se depun cererile. Care sunt gradațiile de merit aprobate în Alba La unitățile de învățământ se desfășoară înregistrarea dosarelor cadrelor didactice care doresc să participe la concursul pentru obținerea gradațiilor de merit în aces an școlar, ultima zi de înscriere fiind vineri, 9 mai 2025. La concursul pentru acordarea […]