FOTO: Ambasadorul Maltei, călător în Munții Apuseni. Întâlniri cu primari din zonă, vizite la firme, școli, obiective turistice și pensiuni moțești
La invitaţia lui Corneliu Olar, primarul comunei Horea, timp de două zile s-a aflat într-o vizită în Munţii Apuseni E.S. Dl. Lino Bianco, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Malta în România.
Acesta a sosit duminică după-amiază, însoţit fiind de preotul ortodox Ionuţ Iftimia din Malta, de Sava Gigel, primarul comunei Horea de Constanţa, de un consilier personal, precum şi de un translator. Primarul Corneliu Olar i-a întâmpinat la Aiud, de unde, împreună, s-au deplasat pe frumoasa Vale a Arieşului, primul popas fiind făcut în comuna Sălciua, unde au fost primiţi de primarul Vasile Lombrea.
Aici a vizitat primăria locală şi a făcut un mic tur prin centrul comunei, la final E.S. Lino Bianco fiind plăcut impresionat de frumuseţea localităţii, precum şi de arhitectura şi valoarea cultural-patrimonială a gospodăriilor moţeşti.
În cursul zilei de luni, însoţit de membrii delegaţiei amintite şi de primarul Corneliu Olar, ambasadorul maltez a vizitat Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieş, unde a fost întâmpinat cu aplauze de primarul oraşului, Traian Pandor, de directorul liceului, precum şi de întreg colectivul profesoral şi elevii acestuia. Cu această ocazie, E.S ambasadorul Lino Bianco a sădit un brad în curtea liceului.
Vizita a continuat apoi la SC Arieşul Conf SA Baia de Arieş, unde, împreună cu dl. director (patron) Dorel Burlan, au vizitat secţiile de producţie, iar la final chiar a achiziţionat şi câteva articole vestimentare produse aici pentru export, fiind plăcut impresionat de calitatea acestora.
La orele amiezii, delegaţia ambasadorului s-a oprit şi la Cîmpeni, pentru o scurtă vizită la firma SC Transilvania Production, patronată de dl. Vali Oprea, ce produce mobilă pentru export. În după-amiaza zilei de luni, vizita a continuat în comuna Gîrda de Sus, la Gheţarul Scărişoara, unde a fost impresionat de-a dreptul de unicitatea şi frumuseţea locului, precum şi la două pensiuni moţeşti din zonă, unde a degustat şi savurat cu plăcere mai multe produse tradiţionale moţeşti, inclusiv celebrele de pe acum “sucuri” moţeşti – afinata şi merişorata.
De la Gheţarul Scărişoara, însoţită de primarul Olar, delegaţia, în frunte cu ambasadorul Maltei, a trecut prin Pasul Ursoaia pe şoseaua naţională DN1 R Huedin – Albac (denumită mai nou, după asfaltare, Trans-Ursoaia) şi apoi a coborât înspre comuna Horea, unde a vizitat mai multe izvoare din cele 12 ce au fost amenajate de localnici în toate satele comunei şi apoi binecuvântate de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia, în urmă cu doi ani. A vizitat de asemenea bisericile ortodoxe din satele Mătişeşti şi Trifeşti.
Seara de luni s-a încheiat cu o cină tradiţională moţească servită în cinstea sosirii domnului ambasador, la Pensiunea “Căsuţa cu poveşti” din centrul comunei, recent modernizată şi amenajată în stil tradiţional, unde de fapt a fost şi cazată întreaga delegaţie.
În cursul dimineţii de marţi, E.S ambasadorul Lino Bianco a vizitat Primăria şi Centrul Cultural “Horea, Cloşca şi Crişan”, a urcat apoi în satul Dîrleşti, unde a mai sădit un brăduleţ în curtea şcolii săteşti şi s-a întreţinut cordial cu dascălul satului, Viorel Neag, precum şi cu sculptorul – pictor Marcel Fodor, apreciindu-i foarte mult lucrările acestuia, precum şi pictura realizată în decurs de câţiva ani în Biserica ortodoxă din Trifeşti.
La finalul vizitei, E.S. ambasador Lino Bianco a declarat că, pentru el, aceasta a fost prima vizită adevărată în Ţara Românească pentru a lua un contact direct cu românii, fiind de-a dreptul impresionat de toate locurile pe care le-a vizitat şi văzut, de simplitatea şi frumuseţea, inclusiv lăuntrică, a oamenilor pe care i-a întâlnit. Cu acestă ocazie, i-a adresat invitaţia primarului Corneliu Olar de a vizita anul viitor Republica Malta, precum şi capitala acesteia, oraşul Valletta, unde ar urma să se întâlnească cu importante oficialităţi, inclusiv pentru a pune la punct unele schimburi culturale şi turistice. Totodată, adresându-i-se invitaţia, E.S Lino Bianco, ambasadorul Maltei la Bucureşti, a promis că va lua parte cu plăcere la serbările centenarului Unirii ce vor avea loc în anul 2018, în capitala istorică a României, Alba Iulia.
Marţi după-amiază, domnul ambasador, împreună cu membrii delegaţiei care l-a însoţit, le-au mulţumit horenilor pentru ospitalitate, şi-au luat rămas bun şi au plecat spre Bucureşti.
[nggallery id=2884]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii