Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Alte șapte proiecte ale elevilor din Alba Iulia, finanțate cu 20.000 de lei prin programul YouthBank

Publicat

în

 • Moment de referință în viața Fundației Comunitare Alba: cu cele 7 proiecte finanțate în 2015, valoarea totală a investiției realizate în liceenii din comunitate, prin Programul YouthBank, a depășit 100.000 lei!

Fundația Comunitară Alba a organizat joi, 9 aprilie 2015, potrivit unui comunicat de presă, evenimentul de semnare a contractelor de grant prin care Fundația Comunitară Alba finanțează în acest an încă 7 proiecte de implicare în comunitate a liceenilor din Alba Iulia, ce vor prinde viață în cadrul Programului YouthBank.

Youthbank04Salonul Roșu al Hotelului Parc din Alba Iulia a fost gazda primitoare a echipelor câștigătoare ale concursului de finanțare YouthBank din acest an. Liceenii, coordonatorii și reprezentanții organizațiilor gazdă ale proiectelor s-au alăturat voluntarilor YouthBank, Fundației Comunitare Alba, partenerilor ei și presei într-un eveniment în care au fost semnate, rând pe rând, cele 7 contracte de grant, nu înainte însă ca tinerii care le-au propus să le prezinte în fața publicului și presei prezente. În audiență s-au aflat și Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, viceprimarul Gabriel Pleșa, dar și Cristina Mărginean – reprezentând BRD Alba sau jurnalistul Dan Lungu, membru în board-ul fundației.

Valoarea contractelor de grant care au fost semnate astăzi este de 20.000 lei, astfel că în cei șase ani de program (2009-2015), au fost acordate un număr de 54 de granturi tinerilor liceeni din Alba Iulia, în suma totală de peste 100.000 lei! Această investiție înseamnă încredere și sprijin oferite celor câteva sute de liceeni care au avut și au entuziasm, idei și preocuparea de a se implica în viața comunității locale, dar în același timp înseamnă mii de tineri implicați în proiectele finanțate, de care au beneficiat, direct sau indirect, peste 22.000 de locuitori ai județului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie spus că și în acest an a existat o concurență serioasă, nu mai puțin de 13 echipe de tineri înscriindu-se în concurs, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de aproape 57.000 lei. Concursul de finanțare din acest an a mai înregistrat o premieră, prin creșterea valorii granturilor care puteau fi accesate de tineri, acestea fiind practic dublate față de anul trecut. Astfel, echipele de liceeni puteau primi până la 4.000 lei pentru a răspunde într-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunității din domenii precum orientare școlară și profesională, sănătate, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat, etc.

Jumătate din cei 20.000 lei ai Fondului YouthBank 2015 a fost constituită prin acțiunile de fundraising realizate de voluntarii din echipa YB: stand în aer liber, vânzare de felicitări de Crăciun, împachetat de cadouri la Alba Mall, licitație de jucării în cadrul Fabricii de Bucurii, dar mai ales parteneriate cu firme locale care au înțeles că cea mai bună investiție pe care o pot face este cea în tineri și în educația lor. Cealaltă jumătate de fond reprezintă matching-ul oferit de Fundația Comunitară Alba și partenerii săi, BRD – Groupe Société Générale susținând programul prin acordarea a jumătate din suma strânsă de echipa YouthBank Alba din care vor fi finanțate proiecte cu impact în comunitate inițiate de liceeni.

Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă oportunitatea de a le fi finanțate inițiativele de implicare în comunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: Irina Baciu, David Bratiloveanu, Georgiana Costea, Andra David, Simona Fara, Cătălin Ioaniciu, Florina Marină, Oana Murar, Simona Năsui, Ligia Novăcean și Rebeca Rusu. Alături de ei s-au aflat alți doi tineri entuziaști, Elena Vîrdea și Sebastian Băeșan, coordonatori ai echipei YB Alba în acest an școlar.

“Tinerii noștri merită mai multă atenție din partea societății. Atunci când le finanțăm proiectele le oferim nu doar resurse materiale, ci mai ales încrederea de care au atâta nevoie pentru a reuși în viață și pe care o confirmă prin responsabilitate. Dezvoltarea abilităților lor prin scrierea, câștigarea și implementarea unui proiect poate face diferența, la un moment dat în carieră, între a obține sau nu ceea ce își doresc și merită, între succes și insucces profesional”, a declarat Dorin Sava, directorul executiv al Fundației Comunitare Alba.

“Credem că programul YouthBank arată foarte clar că tinerii de liceu sunt o resursă extraordinară pentru comunitățile în care traiesc și nu trebuie priviți doar ca niște copii în dezvoltarea cărora trebuie să investim resurse. Potențialul lor de a fi lideri în comunitățile locale în care trăiesc sau învață este extraordinar, iar ei sunt dornici să se implice, să găsească soluții la problemele din jur. Pentru noi, cei din BRD, acest program are o dublă valoare: îi invață pe tineri să fie responsabili și să se implice în comunitate, ca niște viitori leaderi dar în același timp îi învață să aibă o altfel de relație cu banii. Banii sunt câștigați prin muncă și sunt investiți într-un proiect care are impact în comunitate. Banii sunt un mijloc prin care acești tineri învață să rezolve lucruri, cu responsabilitate. Angajamentul nostru de a dubla sumele de bani strânse de liceeni are această valoare de încredere în eforturile lor” – BRD – Groupe Société Générale.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a apreciat proiectele prezentate de echipele finanțate și le-a mulțumit tinerilor pentru implicarea în comunitate. Mai mult, i-a asigurat în continuare de sprijinul său și al instituției pe care o reprezintă și i-a provocat să dezvolte inițiative specifice vârstei lor prin care, de exemplu, să folosească și mai mult bazele sportive din municipiu și sălile de sport ale liceelor.

Programul este implementat în Alba Iulia de către Fundația Comunitară Alba, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.

Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Parteneri ai Fundației Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul școlar 2014-2015, sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, Dacia Market și Giro (principali parteneri locali), Ancău Company, Clinica „Remarc Dent”, Cofetăria “Corina”, Centrul Medical Terra Aster, Il Tartufo Alba, Pensiunea „Casa Traiana” și Vair Auto Ro (finanțatori), Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Tipo-Rex, Restaurant “Appetit”, Argilă Algo, Art Deco, Societatea de Transport Public S.A., Corona, Impact Design și Olimpia Todea Photography (parteneri). Fundația Comunitară Alba beneficiază de sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in CEE și Romanian-American Foundation, în cadrul programului "Fundații Comunitare", inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și PACT.

YouthBank dă ocazia tinerilor de a face ceva bun cu timpul lor, dezvoltându-și în același timp abilități importante pentru viitoarea lor carieră și dezvoltând comunitatea. Prin programul YouthBank, Fundația Comunitară Alba crește, în fapt, lideri pentru comunitate. YB este administrat de către un grup de tineri liceeni, selectați și instruiți, care, prin administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de în comunitate de alți liceeni investesc, în fapt, multă energie și încredere în generația lor.

Programul YouthBank Alba a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educație din județul Alba, la ultimele două ediții ale Galei Anuale a Voluntarilor, câștigând alte șapte premii prin voluntarii săi. La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu‐Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Acest comunicat exprimă exclusiv opinia autorului, iar finanţatorii şi partenerii menţionaţi nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest material.

Câștigătorii proiectelor:

 1. Echipa Flash, de la Liceul cu Program Sportiv, titlul proiectului ”Iți arat ca pot”, scopul ”Reinvierea jocurilor copilariei de altadata de catre elevi si adulti, in detrimetrul gadget-urilor care limiteaza dezvoltarea socio-emotionala a elevilor”, organizația gazdă – Asociatia SM Speromax Alba – finanțat cu 3.868 lei
 2. Tinact Tibru, Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian”, Colegiul Tehnic „Apulum”, Antreprenoriat creativ la Tibru Dezvoltarea antreprenoriala a satenilor din Tibru, com. Cricau, prin crearea si vanzarea de obiecte de artizanat, Asociatia Tinutul Tibreanului, 3337 lei
 3. LEO Fortress Alba Iulia, Colegiul National „Horea Closca si Crisan” Leadership, Experience, Opportunity, Prezentarea unor oportunitati si modele demne de urmat. Formarea de lideri si viitori antreprenori ai comunitatii. Asociatia pentru Dezvoltarea si Protectia Regionala, 3070 lei
 4. LEO Fortress Alba Iulia, Colegiul National „Horea Closca si Crisan”, Charity Ball Organizarea unui eveniment caritabil in beneficiul unui copil cu probleme medicale, dezvoltarea filantropiei in comunitate si a voluntariatului. Asociatia pentru Dezvoltarea si Protectia Regionala, 2412 lei.
 5. Bucatarii Martieni, Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” Astazi ELEV, maine MASTERCHEF, Redescoperirea si promovarea retetelor traditionale ale bucatariei romanesti si cultivarea spiritului competitional al liceenilor Asociatia Absolventilor Universitatii “1 Decembrie 1918”, 3154 lei
 6. Interact Alba Iulia, Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan”, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Martian”, Liceul Teoretic ”Sf. Iosif”, INTERNSHIPS: Liciteaza-ti viitorul! Oferirea de stagii de practica pentru liceeni in firme si institutii, in scopul orientarii profesionale a acestora Rotary Club Alba Iulia, 2688 lei.
 7. BBoys, Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” Dansul, esenta vietii Infiintarea unei trupe de breakdance. Sustinerea miscarii hip-hop si a tinerelor talente Fundatia „Emanuel-Betania, 1471 lei.

[nggallery id=303]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

Publicat

în

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

La data de 26 iunie 2022, polițiștii Secției 5 Politie Rurala Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 ani, din comuna Bucerdea Grănoasa, care este cercetat pentru violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 26 iunie 2022, în jurul orei 22,30, în urma unui conflict spontan avut cu o rudă, un bărbat de 58 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, ar fi pătruns, fără drept, în curtea acestuia și l-ar fi agresat și amenințat.

În cursul zilei de azi, 27 iunie, persoana reținută va fi prezentată în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

Publicat

în

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

În perioada 23 – 24 iunie 2022, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat, pe raza județului Alba, o acțiune care a avut ca scop prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați bicicliștii și persoanele care circulă cu trotinetele electrice.

În urma acțiunii au fost depistați și sancționați 42 de bicicliști care au încălcat regulile de circulație pe drumurile publică și 4 conducători de trotinete electrice.

Alți 339 de participanți la traficul rutier au fost sancționați de polițiști, în această perioadă.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 20.06-24.06.2022, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 50

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 4179
Din care – femei : 1997

Număr deficienţe constatate: 104

Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4
Din care : – 2 amenzi în cuantum de 22000 lei din care 1 amendă-20000 lei pentru
muncă nedeclarată (1 persoană);
– 2 avertismente;

Principalele deficienţe constatate în controale :
 • primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 18
Număr deficienţe constatate: 36
Număr de măsuri dispuse : 36
Angajatori sancționați: 18

Nr. sancţiuni aplicate: – 36
– 1 amendă -5000 lei;
– 35 avertismente:

Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale:
 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare