FOTO. Albaiulian stabilit în SUA, stagiar la misiunea României la ONU: Trump, votat pentru că a avut curajul să identifice problemele reale. Oamenii așteaptă creștere economică și scăderea taxelor
Un cetățean român originar din Alba Iulia, stabilit în SUA, stagiar la misiunea României la ONU, a declarat că americanii care l-au votat pe Donald Trump vor ”îmbunătățirea infrastructurii, creșterea economiei și veniturilor, dar și scăderea taxelor și datoriei publice naționale”, în vreme ce votanții lui Hillary Clinton prevăd ”fisuri și carențe în politica externă, degradarea economiei și creșterea discriminării în societate”.
Mihai Bârloiu, un tânăr de 27 de ani stabilit în SUA, care este stagiar la misiunea României la ONU în New York, a declarat că așteptările americanilor după alegerea noului președinte sunt ”reducerea taxelor, micșorarea bugetului alocat Apărării, scăderea datoriei publice, investiții în infrastructură, reîntoarcerea marilor companii de producție americane pe tărâm național și creșterea veniturilor”.
”Specialiștii economici au dat un prognostic negativ măsurilor exprimate de Trump în decursul campaniei electorale privind politicile fiscale pe care le va adopta, susținând că există șanse mari ca aceste măsuri, odată adoptate, să ducă economia spre un trend descendent. Ce politici economice va adopta administrația Trump rămâne în segmentul <<informații necunoscute>> la momentul actual. Speculațiile continuă să se multiplice pe măsură ce timpul trece. Acestea vor primi un răspuns clar în lunile care urmează”, a adăugat acesta, răspunzând unor întrebări.
Totodată, el a precizat că cei din categoria ”pro Hillary sau anti-Trump”, se așteaptă la ”fisuri și carențe în politica externă cu rezultatul slăbirii acesteia în relația cu alte state puternice precum Rusia sau China, până la degradarea economiei și creșterea discriminării în rândul societății”.
Americanii au protestat în repetate rânduri față de victoria înregistrată în alegerile prezidențiale de Donald Trump, scandând ”nu este președintele meu”, iar unii studenți au refuzat să meargă la cursuri.
Mesajul lui Trump a fost perceput ”în unele zone xenofob, rasist și periculos”, și din această cauză fiind declanșate protestele, a opinat românul stabilit în SUA, originar din Alba Iulia. Pe de altă parte el susține că în alte state oamenii au reacționat favorabil la ”discursul populist al lui Trump și au considerat ca a avut curajul să identifice problemele reale”.
”Protestele continuă și din cauza nemulțumirilor față de membrii desemnați în cabinetul lui Donald Trump. Printre ei se număra persoane de notorietate în perimetrul Statelor Unite, fiind considerați de grupul anti-Trump ușor înclinați spre abordări radicale în privința unor subiecte, ca de exemplu: imigranți, învinuirea anumitor segmente de populație pentru problemele actuale ale SUA precum și securitatea naționala”, a declarat Mihai Bârloiu, la două săptămâni după alegerile pentru Casa Albă.
Donald Trump a promis, după ce a fost ales președinte, că va expulza până la trei milioane de imigranți ilegali, iar în campanie a avut discursuri agresive împotriva acestora.
”Pe parcursul campaniei electorale, Trump a evidențiat în mod clar că va înăspri drastic condițiile de imigrare. De altfel acest argument a reprezentat un rol major în popularitatea lui. Personal nu cred că vor fi luate măsuri drastice care să lezeze legile internaționale privind drepturile omului. Este posibil ca discursul anti-imigranți să fi fost doar proiectile de tun folosite în campanie pentru a produce rezultate notabile, jucând o carte văzută ca fiind necesară în rândul unei părți din electoratul american. Românii stabiliți legal în SUA nu au de ce să își facă griji”, a mai spus Mihai Bârloiu.
Totodată, el susține că după aceste alegeri ”societatea americană a început să-și pună semne de întrebare în privința unei nevoi de reformare a sistemului electoral”, deoarece Hillary Clinton a ieșit pe primul loc la votul popular, însă candidatul republican a câștigat alegerile pentru că a obținut mai mulți electori.
”Cel mai interesant lucru care a reieșit din aceste alegeri este un trend internațional aflat în plină creștere: <<populismul>>. Oamenii încep să asculte discursuri politice, directe, simple care identifică probleme și propun soluții simple pentru combaterea lor”, a conchis românul.
Mihai Bârloiu este absolvent a două facultăți în România – Științe Politice și Drept – și a unui program de masterat în Danemarca – Securitate Internațională și Drept –, fiind stabilit de câteva luni în New York.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]