Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Alba Iulia şi Blajul, în TOP 7 “Cele mai frumoase oraşe mici din România”, în care poţi petrece un weekend de poveste

Alexandra Mates

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

alba-iulia-turism.apulum.ro_Oraşele Alba Iulia şi Blaj se află într-un top 7 „Cele mai frumoase oraşe mici din România”, pe care românii le-au propus şi le-au votat, într-un sondaj realizat de un cunoscut trust media naţional. Românii au recomandat 10 oraşe, iar dintre acestea au fost alese şapte, în care poţi petrece un weekend de poveste. În top, Alba Iulia se află pe locul trei şi Blajul pe locul patru.

 Propunerile românilor au fost Sighişoara, Piatra Neamţ, Breaza (Valea Prahovei), Blaj, Turda, Orşova, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Alba Iulia, Cetatea Sucidava, din oraşul oltean Corabia. Ţinând cont de propunerile acestora, a fost întocmit topul celor mai frumoase 7 oraşe mici din România: Sighișoara, Piatra Neamț, Alba Iulia, Blaj, Turda, Gura Humorului, Orșova.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

“Unii s-au îndrăgostit atât de mult de combinația liniște-confort pe care acestea le oferă, încât s-au decis să se mute, dând uitării avantajele traiului într-un oraș mare, dar mereu aglomerat”. Pe lângă imagini cu oraşele, în material sunt prezentate şi trei curiozităţi fascinante.

În prezentarea oraşului Alba Iulia se evidenţiază faptul că “centrul istoric a fost complet renovat” şi că oraşului i-a fost acordat titlul de “destinaţie culturală de excepţie”. De asemenea, fascinante li se par bastioanele Cetăţii de tip Vauban în formă de stea, regăsite astăzi, la fel ca la începuturi, dar şi Parcul Dendrologic.

Citiţi şi Cetatea Alba Carolina, de la o cazemată prăfuită, la o bijuterie arhitectonică şi turistică

Trei puncte forte, pentru care a ajuns în top, are şi Blajul. Aceştia au apreciat faptul că „Mica Romă” este „oraşul în care a fost publicată prima gramatică românească”, dar şi Catedrala Sfânta Treime – ridicată între 1741 şi 1749 în stil baroc. De asemenea, zona cu împrejurimi superbe este un atuu, oraşul primei şcoli publice cu predare în limba română fiind aşezat în Podişul Târnavelor, într-o renumită zonă viticolă.

Iată cum sunt prezentate oraşele în top:

alba iulia 1Alba Iulia. Oraşul, care în ultimul timp şi-a schimbat extraordinar de mult aspectul, are 63.000 de locuitori.

1. Oraşul aflat la 340 de km de Bucureşti, 100 de km de Cluj Napoca şi 70 de km de Sibiu atrage tot mai mulţi turişti, după ce centrul istoric a fost complet renovat şi arată absolut superb. În acest an, oficialii din turismul elveţian au acordat oraşului titlul de „destinaţie culturală de excepţie”, în cadrul unui prestigios târg turistic desfăşurat la Lugano.

2. Cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, dar şi de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate. Astfel, urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, mareşalul Vauban. Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Acestea adoptă forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.

Bastioanele cetăţii le regăsim astăzi, la fel ca la începuturi, purtând aceleaşi nume ca şi în trecut: Trinitatea cel mai mare bastion, putând fi recunoscut după blazonul încoronat cu câmpuri multiple şi frunze de acant -, Sfântul Ştefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano şi Sfânta Elisabeta.

3. Centrul istoric nu este însă singura atracţie turistică a oraşului. Graţie unui proiect european de 2,66 milioane de euro, la Alba Iulia a fost inaugurat un parc dendrologic cu o suprafaţă de peste 21 de hectare. În acest parc, pot fi admirate 1.100 de specii de arbori şi plante. Cei care vin cu maşina, o pot lăsa în siguranţă într-o parcare de 600 de metri pătraţi, din apropierea intrării. În parc, au fost amenajate alei pietonale şi locuri de odihnă.

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” a fost înfiinţat în urmă cu 11 ani de inginerul silvic Nicolae Pătrânjan. Parcul avea iniţial 50 de specii de plante, dar municipalitatea din Alba Iulia a sesizat potenţialul turistic al spaţiului şi a decis să atragă fonduri europene pentru mărirea colecţiei de specii.

Citiţi şi Zece MOTIVE pentru care să vizitezi judeţul ALBA

Blaj

blajOraşul din judeţul Alba are doar 20.000 de locuitori, dar a jucat un important rol în istoria românilor. Toţi elevii români învaţă la şcoală despre Marea Adunare de la Blaj, din mai 1848, la care au participat 50.000 de oameni, majoritatea iobagi. Aici a fost adoptat programul de revendicări cu caracter democratic, care prevedea abolirea dijmei, clăcii şi iobăgiei, libertatea cuvântului şi a tiparului şi înfiinţarea de şcoli de stat în limba română. Şi tot aici s-a născut Timotei Cipariu (1805-1887), părintele filologiei române.

1. Oraşul este cunoscut drept „Mica Romă”, fiind, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, centrul cultural al românilor transilvăneni. Este oraşul în care a fost publicată prima gramatică românească, de Timotei Cipariu.

2. Una dintre cele mai frumoase construcţii din oraş este Catedrala Sfânta Treime, ridicată între 1741 şi 1749 în stil baroc, după planurile unor arhitecţi vienezi de origine italiană. Pictura cupolei datează tocmai din 1748-1749. Interesant este că, pentru ridicarea acestei catedrale, arhitecţii au folosit ca sursă de inspiraţie un alt edificiu din Transilvania – Biserica Iezuiţilor din Cluj, prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reformă.

3. Oraşul primei şcoli publice cu predare în limba română are parte de împrejurimi superbe. Oraşul e aşezat în Podişul Târnavelor, într-o renumită zonă viticolă.

Citiţi şi Atracțiile turistice din Blaj, orașul pe care Mihai Eminescu l-a ”salutat din inimă” și denumit ”Mica Romă”. Tot aici puteţi vedea mai multe imagini din „Mica Romă”.

Sursa foto Alba Iulia: turism.apulum.ro

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Bera Larisa

Published

on

FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea