FOTO: 28 de cursanţi vor primi atestatul de bucătar obţinut în cadrul derulării unui proiect în Cugir
Restaurantul „Royal” din Cugir a găzduit luni seara susţinerea concursului culinar pentru specializarea în meseria de bucătar la care au participat 28 de localnici, participanţi la o sesiune de cursuri de pregătire desfăşurate în perioada 14 ianuarie -31 mai, în cadrul proiectului: „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor”.
Ei au realizat 720 de ore de formare, dintre care 240 ore teorie şi 480 ore practică. Aceştia şi-au dat concursul la proba practică pe baza pregătirii a câte un preparat special care a fost prezentat în faţa unei comisii de evaluare formata din: Monica Gaşpar reprezentant Agenţia Judeţeana Prestări Sociale Alba – preşedintele comisiei, Oanea Florea lector pentru disciplina de bucătar, Emil şi Emilia Cetean – lectori.
În acest cadru, cursanţii au venit în faţa comisiei de examinare, unde au prezentat cate un preparat special pregătit, ales împreună cu lectorul de curs, profesorul Emil Cetean, au explicat felul în care au pregătit preparatul şi materia primă folosită la acesta. Pe baza evaluărilor făcute a fost notat fiecare cursant, iar în funcţie de media aritmetica obţinută la examenul scris şi practică s-a stabilit nota finala, notele obţinute de cursanţi fiind de 9 si 10.
Cursanţii vor primi în perioada ce urmează o diploma recunoscută în Uniunea Europeană, o subvenţie de 740 lei, iar pentru a avea un ghid cât mai autorizat de informaţii privind o serie de reţete ale artei culinare au primit deja, un Manual al bucătarului.
Demersul face parte din proiectul „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor” , coordonat de Organizaţia Patronala a Turismului Balnear din Romania, proiect cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul POSDRU 2007 – 2013, care a debutat la data de 1 iulie 2010 şi se derulează pe o perioada de 3 ani.
Potrivit declaraţiei făcute de Andra Lenţ, expert formator pe termen lung, in cadrul programului, iniţiativa promovează accesul la cursuri de calificare si recalificare, în turismul balnear, precum şi diversificarea ofertelor de dezvoltare profesională continuă, adaptarea la noile cerinţe de piaţă. „De acest proiect au beneficiat 4000 de angajaţi, dintre care 2000 vor fi calificaţi în 13 meserii, menite să completeze lipsa calificării în unele ocupaţii de baza să promoveze performanţa şi orientarea pe plan profesional, reprezentând principale nevoi pe care le-am identificat în cadrul unui studiu preliminar”, ne-a declarat Andra Lenţ.
De la expertul în formare profesională am mai aflat ca partener la „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor” a fost F.M.T.-Formare Managerială în Turism – firma furnizare de formare profesională cu sediul în Braşov, lider pe piaţa de formare profesională în România, care numără peste 3000 de persoane certificate în ocupaţiile de: bucătar, ospătar, administrator pensiune turistica, agent de turism, cameristă.
Autor: Constantin Predescu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii