Florin Roman: „Avem mult mai multe soluţii pentru Alba Iulia decât a făcut Hava în 18 ani”
Liderul liberal vorbeşte despre un pol de dezvoltare Alba Iulia – Sebeş, 2020 – Capitală Culturală Europeană care va aduce mii de locuri de muncă şi investiţii de sute de milioane, despre cum a jignit Hava albaiulienii comparând nivelul de trai de aici cu cel din Germania. Roman explică şi cum vor liberalii să aducă milioane de euro la bugetul municipiului oprind risipa banilor publici cu sensuri giratorii de 60.000 euro, cu „havele” şi asfaltări inutile, oprind risipa cu „prietenii” lui Hava de la Corint sau risipa cu banii de campanie de la buget pentru Hava. Sunt prezentate şi idei noi despre cum se poate valorifica Cetatea.
– Domnule Roman, sunteţi un critic activ al conducerii municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba. În replică, membrii PDL spun despre dvs că sunteţi „răutăcios” şi criticaţi de pe margine, că nu veniţi cu soluţii. Ce pot înţelege oamenii?
– Că de peste 18 ani de zile aceiaşi oameni conduc judeţul, Hava şi PDL, iar falimentul lor se vede cu ochiul liber: nu sunt locuri de muncă, fabricile se închid, investitori nu vin, risipa de bani în sensuri giratorii de 60.000 de euro şi cu milioane de pavele ne distruge zi de zi, tinerii pleacă din oraş că n-au nicio perspectivă. Ei, Hava şi PDL, sunt cei care nu au soluţii – au demonstrat-o în 18 ani. Aceşti aşa-zişi conducători sunt la putere de 18 ani în Alba Iulia şi nu fac nimic. Eu şi colegii mei avem curajul după atâţia ani să spunem: ajunge! Avem mult mai multe soluţii decât a făcut Hava în 18 ani.
– Şi care sunt acele soluţii?
– Vi le spun fără să respir: pol de dezvoltare Alba Iulia – Sebeş cu investiţii în apă, canal şi drumuri pentru investitori pentru ca aceştia să facă locuri de muncă; proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană cu venituri de 300 de milioane de euro şi din start 3500 de locuri de muncă create; neapărat oprirea sifonării şi risipei banilor municipiului, adică a banilor noştri. Doar anul acesta aproape un sfert din banii strânşi de la albaiulieni şi micile afaceri în oraş, vreo 20%, se duc pe campania lui Hava. Ce mai e de spus?
– De exemplu că nu vă convine că s-au refăcut părţi din Cetate şi că sunteţi chibiţ …?!
– Iubesc Cetatea. Am crescut ca toţi de aici cu ea şi mă mândresc să avem asemenea moştenire. Iubeam ca şi alţi mii de oameni Parcul Custozza, parcul de la Universitate. Hava nu îl iubea, am văzut cu toţii. Iubea în schimb banii de la Corint, de la prietenii lui de portofel. Aşa că au măcelărit parcul ca să pună „havele” şi să betoneze. Cu ce ne-am ales? Cu mult ciment, cu ruine romane distruse. Cetatea e chelită de verdeaţă, iar vara nu poţi merge de cald ce e. Acum nu ajută cu nimic turismul. Aspectele acestea o satisfac doar pe Elena Udrea când vine în vizită la hotelul de lux al Corint-ului şi pe şmecherii care îşi vor putea parca maşinile acolo unde a fost Parcul Custozza. Noroc cu unii blogeri inimoşi care ne mai scot în lume….
– Spuneţi că Cetatea nu ajută turismul?
– Ar putea să ajute, clar! Dar nu acum sub Hava – acum nu ajută cu nimic. Ştiţi cât e timpul pe care îl petrece în medie un turist în Cetate? Unul interesat petrece cam 2 ore. Maxim. Ce turism e acesta? Să fim serioşi: Hava a prins chestia asta cu fondurile europene şi toacă banii, zeci de milioane de euro … poate nu vă daţi seama – se toacă zeci de milioane de euro pentru prietenii săi de la Corint. Avem noroc cu oamenii din primărie care au ştiut să scrie proiectele, cu oameni la fel de inimoşi de la muzeu care au luptat să salveze ruine şi vestigii.
– Dar Hava are vreun merit?
– Nu are niciun merit. Ce soluţii are? N-are niciuna, vă spun! Ne-am strâns tot noi, opoziţie, oameni de cultură, artişti, să scriem Proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Pentru că ei nu făceau nimic! Şi nu fac nici acum – refuză să colaboreze! M-am uitat pe lista evenimentelor culturale propuse de Hava şi am rămas cu o întrebare: Sibiul este oraşul teatrului, Clujul al filmului, Târgu Mureş al rockului, Sighişoara al festivalului medieval. Alba Iulia ce oraş este? … al „Capitalei Sănătăţii”? Să fim serioşi, au rânduit evenimente fără niciun fel de viziune. Noi am propus un Festival al Cetăţilor, ei propun asemenea aberaţii. Până n-am spus noi anul trecut că un turist care vine în oraş nici nu ştie pe unde să caute Cetatea, nu s-au gândit să pună un amărât de indicator! Tot ceea ce vor de la Cetate e să se umple de bani. E nevoie de altă conducere la primărie care să ia la bani mărunţi contractele cu Corint şi alte firme, să oprească drenajul acesta de bani! Cetatea are nevoie de banii UE dar trebuie făcută o treabă cu cap acolo, cu evenimente serioase, cu o strategie culturală.
– Cum vedeţi restul lucrărilor care se fac în oraş? Ce planuri aveţi dumneavoastră?
– În primul rând avem de gând să nu mai asfaltăm aceleaşi străzi, an de an, aşa cum face Hava de când îl ştim. Şi să nu mai băgăm bani aiurea în sensuri giratorii cu 3 coşuri de flori care costă 60.000 de euro bucata, cât o vilă în oraş! Vrem să ajungem cu asfaltatul şi în cartierele uitate de la margine sau în zone, precum Partoş, unde sunt încă uliţe de pământ.
– Din ce bani?
– Din banii pe care îi recuperăm din aceste contracte păguboase. E incredibil cât se aruncă pe geam – milioane de euro anual! Cu siguranţă vom da, de exemplu, drumul la construirea Sălii Polivalente pe care Hava ne-o tot promite de 18 ani! Câtă nesimţire să ai să vii iar acum înainte de alegeri, la al ‘nşpelea mandat, să spui că vei face iar Sala Polivalentă? Sau cum să te lauzi în secolul 21 că bagi apă şi canalizare într-un municipiu Capitală de judeţ? Cum să te lauzi?! Sunt lucruri normale, pe care primari destoinici de la sate le-au rezolvat acum mulţi ani. Nu uitaţi, Hava e primar, administrează oraşul de 18 ani şi tot degeaba.
– Credeţi că bugetul din 2012 este sau nu un buget de dezvoltare?
– Oho! Glumiţi! E un buget de tocat în campania domnului Hava. S-a întrecut cu colegul său Dumitrel de la Consiliul Judeţean care să îşi tragă mai mulţi bani de campanie. Da, se continuă nişte proiecte, obligaţii angajate cu UE, dar v-am zis deja – toţi acei bani se duc la Corint şi la alţi prieteni ai cuplului Hava-PDL. Noi am cerut explicit să se dea bani pentru proiectul Capitală Culturală Europeană în 2012, ca să nu ratăm startul, să dăm drumul la investiţii. Ştiţi ce au făcut? Îşi bat joc de oameni efectiv. Au inventat tot felul de evenimente şi manifestaţii care toate, sau majoritatea lor, au loc în perioada campaniei electorale! Cică ei susţin cultura! Pe naiba. Se folosesc de un proiect bun ca să toace bani.
– Ar avea Alba Iulia bani suficienţi pentru un asemenea proiect precum Capitală Culturală?
– Aţi pus o întrebare foarte interesantă. Ştiţi ce arată cifrele? În ultimii ani la bugetul oraşului vin tot mai puţini bani. Pentru că sunt tot mai puţine afaceri care produc şi oamenii nu mai au bani şi locuri de muncă. Noi vrem proiectul Capitală Culturală Europeană tocmai ca să aducem bani, să repornim economia oraşului. Sutele alea de mii de euro aruncate pe geam de Hava pentru campania electorală proprie în 2012 ar putea susţine proiectul, ar putea să îi dea aripi.
– Credeţi că în situaţie de criză ne permitem asemenea investiţii?
– Tocmai în astfel de vremuri e nevoie de asemenea investiţii. Să ne mulţumim doar cu tăierile lui Hava, PDL şi Boc? Fără această investiţie şi fără polul de dezvoltare Alba Iulia-Sebeş ce şanse mai avem? Investiţiile lui Hava înseamnă asfalt, havele, sensuri giratorii de 60.000 Euro, ziduri la Cetate cu polistiren de 1 milion de euro, bani pentru prietenii politici. Pe scurt – risipă. Investiţiile noastre înseamnă mii de locuri de muncă şi sute de milioane aduse în Alba Iulia în următorii 7-8 ani. Domnul Hava ne ia pe toţi de fraieri: cică avem un buget echilibrat, ca Germania faţă de Grecia zice el. Îi solicit să îşi ceară scuze albaiulienilor, atâta vreme cât în Alba Iulia nu se trăieşte nici măcar ca în Grecia şi oamenii mor de foame. Cred că Hava şi PDL sunt acum mai complet rupţi de realitate ca oricând.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș Primăria Alba Iulia a depus luni, 20 ianuarie 2025, solicitarea de emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Realizare infrstructură pentru dezvoltare sistem de transport public/zonal de călători”, propus a […]