Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: „Avem mult mai multe soluţii pentru Alba Iulia decât a făcut Hava în 18 ani”

Publicat

în

    Liderul liberal vorbeşte despre un pol de dezvoltare Alba Iulia – Sebeş, 2020 – Capitală Culturală Europeană care va aduce mii de locuri de muncă şi investiţii de sute de milioane, despre cum a jignit Hava albaiulienii comparând nivelul de trai de aici cu cel din Germania. Roman explică şi cum vor liberalii să aducă milioane de euro la bugetul municipiului oprind risipa banilor publici cu sensuri giratorii de 60.000 euro, cu „havele” şi asfaltări inutile, oprind risipa cu „prietenii” lui Hava de la Corint sau risipa cu banii de campanie de la buget pentru Hava. Sunt prezentate şi idei noi despre cum se poate valorifica Cetatea.

    – Domnule Roman, sunteţi un critic activ al conducerii municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba. În replică, membrii PDL spun despre dvs că sunteţi „răutăcios” şi criticaţi de pe margine, că nu veniţi cu soluţii. Ce pot înţelege oamenii?
– Că de peste 18 ani de zile aceiaşi oameni conduc judeţul, Hava şi PDL, iar falimentul lor se vede cu ochiul liber: nu sunt locuri de muncă, fabricile se închid, investitori nu vin, risipa de bani în sensuri giratorii de 60.000 de euro şi cu milioane de pavele ne distruge zi de zi, tinerii pleacă din oraş că n-au nicio perspectivă. Ei, Hava şi PDL, sunt cei care nu au soluţii – au demonstrat-o în 18 ani. Aceşti aşa-zişi conducători sunt la putere de 18 ani în Alba Iulia şi nu fac nimic. Eu şi colegii mei avem curajul după atâţia ani să spunem: ajunge! Avem mult mai multe soluţii decât a făcut Hava în 18 ani.

 – Şi care sunt acele soluţii?
– Vi le spun fără să respir: pol de dezvoltare Alba Iulia – Sebeş cu investiţii în apă, canal şi drumuri pentru investitori pentru ca aceştia să facă locuri de muncă; proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană cu venituri de 300 de milioane de euro şi din start 3500 de locuri de muncă create; neapărat oprirea sifonării şi risipei banilor municipiului, adică a banilor noştri. Doar anul acesta aproape un sfert din banii strânşi de la albaiulieni şi micile afaceri în oraş, vreo 20%, se duc pe campania lui Hava. Ce mai e de spus?
 

Elit - Gustul Desăvârșit

– De exemplu că nu vă convine că s-au refăcut părţi din Cetate şi că sunteţi chibiţ …?!
– Iubesc Cetatea. Am crescut ca toţi de aici cu ea şi mă mândresc să avem asemenea moştenire. Iubeam ca şi alţi mii de oameni Parcul Custozza, parcul de la Universitate. Hava nu îl iubea, am văzut cu toţii. Iubea în schimb banii de la Corint, de la prietenii lui de portofel. Aşa că au măcelărit parcul ca să pună „havele” şi să betoneze. Cu ce ne-am ales? Cu mult ciment, cu ruine romane distruse. Cetatea e chelită de verdeaţă, iar vara nu poţi merge de cald ce e. Acum nu ajută cu nimic turismul. Aspectele acestea o satisfac doar pe Elena Udrea când vine în vizită la hotelul de lux al Corint-ului şi pe şmecherii care îşi vor putea parca maşinile acolo unde a fost Parcul Custozza. Noroc cu unii blogeri inimoşi care ne mai scot în lume….

– Spuneţi că Cetatea nu ajută turismul?
– Ar putea să ajute, clar! Dar nu acum sub Hava – acum nu ajută cu nimic. Ştiţi cât e timpul pe care îl petrece în medie un turist în Cetate? Unul interesat petrece cam 2 ore. Maxim. Ce turism e acesta? Să fim serioşi: Hava a prins chestia asta cu fondurile europene şi toacă banii, zeci de milioane de euro … poate nu vă daţi seama – se toacă zeci de milioane de euro pentru prietenii săi de la Corint. Avem noroc cu oamenii din primărie care au ştiut să scrie proiectele, cu oameni la fel de inimoşi de la muzeu care au luptat să salveze ruine şi vestigii.
    – Dar Hava are vreun merit?
– Nu are niciun merit. Ce soluţii are? N-are niciuna, vă spun! Ne-am strâns tot noi, opoziţie, oameni de cultură, artişti, să scriem Proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Pentru că ei nu făceau nimic! Şi nu fac nici acum – refuză să colaboreze! M-am uitat pe lista evenimentelor culturale propuse de Hava şi am rămas cu o întrebare: Sibiul este oraşul teatrului, Clujul al filmului, Târgu Mureş al rockului, Sighişoara al festivalului medieval. Alba Iulia ce oraş este? … al „Capitalei Sănătăţii”? Să fim serioşi, au rânduit evenimente fără niciun fel de viziune. Noi am propus un Festival al Cetăţilor, ei propun asemenea aberaţii. Până n-am spus noi anul trecut că un turist care vine în oraş nici nu ştie pe unde să caute Cetatea, nu s-au gândit să pună un amărât de indicator! Tot ceea ce vor de la Cetate e să se umple de bani. E nevoie de altă conducere la primărie care să ia la bani mărunţi contractele cu Corint şi alte firme, să oprească drenajul acesta de bani! Cetatea are nevoie de banii UE dar trebuie făcută o treabă cu cap acolo, cu evenimente serioase, cu o strategie culturală.
   – Cum vedeţi restul lucrărilor care se fac în oraş? Ce planuri aveţi dumneavoastră?
– În primul rând avem de gând să nu mai asfaltăm aceleaşi străzi, an de an, aşa cum face Hava de când îl ştim. Şi să nu mai băgăm bani aiurea în sensuri giratorii cu 3 coşuri de flori care costă 60.000 de euro bucata, cât o vilă în oraş! Vrem să ajungem cu asfaltatul şi în cartierele uitate de la margine sau în zone, precum Partoş, unde sunt încă uliţe de pământ.
  

 – Din ce bani?
– Din banii pe care îi recuperăm din aceste contracte păguboase. E incredibil cât se aruncă pe geam – milioane de euro anual! Cu siguranţă vom da, de exemplu, drumul la construirea Sălii Polivalente pe care Hava ne-o tot promite de 18 ani! Câtă nesimţire să ai să vii iar acum înainte de alegeri, la al ‘nşpelea mandat, să spui că vei face iar Sala Polivalentă? Sau cum să te lauzi în secolul 21 că bagi apă şi canalizare într-un municipiu Capitală de judeţ? Cum să te lauzi?! Sunt lucruri normale, pe care primari destoinici de la sate le-au rezolvat acum mulţi ani. Nu uitaţi, Hava e primar, administrează oraşul de 18 ani şi tot degeaba.
 

– Credeţi că bugetul din 2012 este sau nu un buget de dezvoltare?
– Oho! Glumiţi! E un buget de tocat în campania domnului Hava. S-a întrecut cu colegul său Dumitrel de la Consiliul Judeţean care să îşi tragă mai mulţi bani de campanie. Da, se continuă nişte proiecte, obligaţii angajate cu UE, dar v-am zis deja – toţi acei bani se duc la Corint şi la alţi prieteni ai cuplului Hava-PDL. Noi am cerut explicit să se dea bani pentru proiectul Capitală Culturală Europeană în 2012, ca să nu ratăm startul, să dăm drumul la investiţii. Ştiţi ce au făcut? Îşi bat joc de oameni efectiv. Au inventat tot felul de evenimente şi manifestaţii care toate, sau majoritatea lor, au loc în perioada campaniei electorale! Cică ei susţin cultura! Pe naiba. Se folosesc de un proiect bun ca să toace bani.
 – Ar avea Alba Iulia bani suficienţi pentru un asemenea proiect precum Capitală Culturală?
– Aţi pus o întrebare foarte interesantă. Ştiţi ce arată cifrele? În ultimii ani la bugetul oraşului vin tot mai puţini bani. Pentru că sunt tot mai puţine afaceri care produc şi oamenii nu mai au bani şi locuri de muncă. Noi vrem proiectul Capitală Culturală Europeană tocmai ca să aducem bani, să repornim economia oraşului. Sutele alea de mii de euro aruncate pe geam de Hava pentru campania electorală proprie în 2012 ar putea susţine proiectul, ar putea să îi dea aripi.
 

 – Credeţi că în situaţie de criză ne permitem asemenea investiţii?
– Tocmai în astfel de vremuri e nevoie de asemenea investiţii. Să ne mulţumim doar cu tăierile lui Hava, PDL şi Boc? Fără această investiţie şi fără polul de dezvoltare Alba Iulia-Sebeş ce şanse mai avem? Investiţiile lui Hava înseamnă asfalt, havele, sensuri giratorii de 60.000 Euro, ziduri la Cetate cu polistiren de 1 milion de euro, bani pentru prietenii politici. Pe scurt – risipă. Investiţiile noastre înseamnă mii de locuri de muncă şi sute de milioane aduse în Alba Iulia în următorii 7-8 ani. Domnul Hava ne ia pe toţi de fraieri: cică avem un buget echilibrat, ca Germania faţă de Grecia zice el. Îi solicit să îşi ceară scuze albaiulienilor, atâta vreme cât în Alba Iulia nu se trăieşte nici măcar ca în Grecia şi oamenii mor de foame. Cred că Hava şi PDL sunt acum mai complet rupţi de realitate ca oricând.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare