Rămâi conectat

Actualitate

Finanţare de 110.000 de lei din partea AFCN, pentru trei proiecte culturale ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

în

Luni, la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate  proiectele elaborate de angajaţii centrului, la care au obţinut o finanţare de peste 110.000 de lei din partea AFCN (Asociaţia Fondului Cultural Naţional).  Este vorba despre trei proiecte culturale. Două dintre ele, „Reconstituirea portului tradiţional din Pănade – restituire parţială a patrimoniului imaterial local” şi „Din comoara satelor” au fost obţinute de către ATMA (Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba, o asociaţie înfiinţată în urmă cu şapte luni, având ca membru fondator Centrul de Cultură „Augustin Bena”.) iar   „Nunta în Transilvania” de „Centrul de Cultură Augustin Bena”.

Astfel, pentru proiectul „Reconstituirea portului tradiţional din Pănade, Alba – restituire parţială a patrimoniului imaterial local”, Asociaţia ATMA a obţinut cel mai mare punctaj – 93,67 –, clasându-se pe poziţia I, cu o finanţare de 49.587 lei. Scopul proiectului cultural este familiarizarea publicului larg cu meşteşugul străvechi al ţesutului şi cusutului costumului popular autentic, prin realizarea unui documentar etnografic şi a unui ghid practic ce reconstituie portul străvechi din Panade. Prin acest proiect comunitatea din Pănade va redescoperi costumul străvechi, componentă a patrimoniului imaterial local, precum şi tehnicile vechi de ţesut şi cusut.     Beneficiarii direcţi ai proiectului cultural sunt cei peste 800 de locuitori ai satului Pănade care îşi pot admira în cadrul expoziţiei etnografice din localitate portul străvechi reconstituit de către patru femei din Pănade, meşteri populari ai Asociaţiei ATMA. Manager de proiect este Petruţa Pop, preşedinte al Asociaţiei ATMA şi referent în cadrul Serviciului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, al Centrului de Cultură „Augustin Bena ”Alba, iar parteneri sunt Asociaţia Timotei Cipariu ASTRA Blaj, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Primăria comunei Sâncel, Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba şi TVR Cluj.

Clasat pe poziţia a patra în concurs, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a obţinut o finanţare de 35.463 lei, pentru a doua ediţie a proiectului cultural „Nunta în Transilvania”, cu aplicabilitate, de data aceasta, în Sălciua, judeţul Alba şi Groşii Ţibleşului, judeţul Maramureş. Proiectul intenţionează să realizeze două filme documentare, în cele două localităţi cercetate, reprezentând obiceiurile de nuntă specifice fiecărei localităţi, pentru a rămâne mărturie generaţiilor viitoare. Rezultatele cercetărilor în teren vor face obiectul unei cărţi ce va cuprinde: oraţii de nuntă, strigături, cântece rituale de nuntă, fotografii ce vor reliefa costumul popular şi momente din ceremonialul de nuntă din localităţile cercetate. Proiectul va fi implementat de Marinela Baba şi Petruţa Pop, referenţi în cadrul Serviciului de Cercetare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Alba. Parteneri în proiect sunt Primăria comunei Sălciua, Primăria comunei Groşii Ţibleşului, TVR Cluj, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, Asociaţia ATMA, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, Radio România Internaţional şi ziarul Unirea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul „Din comoara satelor”, situat pe poziţia a 17-a în concurs, a fost iniţiat de Asociaţia ATMA şi a obţinut o finanţare de 28.475 lei. Acesta se adresează  elevilor, studenţilor, tinerilor interpreţi de cântec popular românesc, cadrelor  didactice, etnografilor, folcloriştilor, precum şi publicului din judeţul Alba şi din ţară. Se vor edita 1000 de cărţi, 1000 de CD-uri, 800 de pliante şi fluturaşi, care vor fi distribuite în şcoli şi bisericile din comunităţile partenere. Coordonatorul proiectului este Marinela Baba, vicepreşedinte Asociaţia ATMA, iar parteneri sunt Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria comunei Galda de Jos, Primăria comunei Ighiu, Primăria comunei Cricău, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, ziarul Unirea, TVR Cluj, Radio Cluj şi Radio România Internaţional.

Printre cei prezenţi la conferinţa de presă s-au aflat şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ Alba, liberalul Florin Roman şi democrat-liberalul Alin Cucui. Cel dintâi a subliniat că în perioada aceasta de criză banii obţinuţi pe proiecte sunt foarte importanţi şi i-a felicitat pe cei ce au elaborat proiectele, cu atât mai mult cu cât aceştia, după cum se ştie, au salarii foarte mici, iar cel de-al doilea a readus în memoria jurnaliştilor prezenţi activitatea de până acum a centrului, care a fost la fel de laborioasă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă

Publicat

în

Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă

Românii care au mers ani la rând la cules de căpșuni, în Italia, își schimbă obiceiurile. Spun că fermierii din alte țări le dau bani mai mulți și le asigură condiții mai bune de muncă.

Există, însă, și categoria celor care s-au săturat de munca grea, pe ploaie, sau pe arșiță, și își încearcă norocul, în alte domenii.

Bogdan Ionică are sere în Sicilia, cu legume și fructe, dar și plantații de măslini. Este primul an în care nu găsește oameni care să-l ajute să strângă recolta. Cei care au mai lucrat pentru el îl refuză și îi spun că aleg alte țări în care sunt plătiți mai bine sau pur și simplu rămân acasă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bogdan Ionică, fermier în Italia: „Mai avem de plantat încă un pic din seră, dar mă opresc că nu am forță de muncă și nu reușesc să fac singur. Vor bani mulți, preferă să rămână acasă decât să primească banii care erau înainte. Am nevoie de măcar patru oameni. Multe culturi mi-au rămas în picioare. Nu am putut să le culeg”.

Salarii mai atrăgătoare în Danemarca

În Italia, un culegător este plătit cu 50 de euro pe zi, în timp ce în Spania câștigă 80 – aproape dublu. În tot acest timp, în Danemarca, un zilier ia și 130 de euro.

Toma și soția lui au renunțat să mai trudească în agricultură din cauza condițiilor grele si s-au angajat în domeniul hotelier.

Toma: „Mergi la muncă și dacă o zi mai proastă și nu faci kgilogramele care trebuie, nici bani, nu iei în ziua respectivă. Dacă avea comenzi patronul, trebuia să mergi la muncă să culegi. Așa ,la jobul ăsta, suntem plătiți la oră. Acum sunt atâtea locuri de muncă, atâtea agenții, ai de unde să alegi”.

Bianca, soția lui Toma: „La afine, lucrai afară, lucrai și pe ploaie, obosită. Să stai într-o zi ploioasă acolo nu e deloc ușor. Aici, lucrezi în interior și e altfel”.

În 2022, cele mai multe oferte de muncă au venit din Belgia și Olanda

Adriana Agafon, manager Resurse Umane firmă de recrutare din Danemarca: „Ofertele sunt foarte avantajoase pentru că vin la pachet și cu cazări gratuite, salarii avantajoase, număr de ore mai mare. În Danemarca se câștigă câte 1.500-1.600 de euro pe lună, primesc cazare gratuită, bani de vacanță, ăsta e minimul, avem muncitori care trec de 2.500 de euro pe lună”.

Adriana Sarghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: „Avem locuri de muncă în domeniul agricol pentru persoanele care doresc să muncească la cules de sparanghel, de zmeură. Spre deosebire de anii anteriori, a fost o explozie de oferte pe acest domeniu”.

Conform celor de la Agenția Forței de Muncă, anul acesta, cele mai multe oferte din agricultură au venit din Belgia și Olanda.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni

Publicat

în

Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni

Instanța civilă de contencios civil Alba a anulat deciziile emise de primarul orașului Câmpeni, Pașca Cristian Dan, de numire a doi manageri la unitățile medicale din oraș, respectiv Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni și dispune anularea celor două contracte de management semnate de către primar.

„Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale active a reclamantului relativ la petitul 5 al acţiunii şi a lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Morcan Dragomir faţă de petitele 1-4.

Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul BAR CONSTANTIN CNP * în contradictoriu cu pârâţii SPITALUL ORĂŞENESC CÎMPENI, PRIMARUL ORAŞULUI CÎMPENI şi MORCAN DRAGOMIR şi în consecinţă: Dispune anularea deciziei 1/2021, procesul verbal 2014/2021, decizia 2011/2021, dispoziţia 180/2021 şi contractul de management 7123/2021. Obligă pârâtul SPITALUL ORĂŞENESC CÎMPENI să plătească reclamantului suma de 2500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Respinge în rest cererea reclamantului privitoare la cheltuielile de judecată, reprezentând taxă de timbru. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată, azi, 31.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluția oferită de către instanță în cazul numirii de la Spitalul Orășenesc Câmpeni.

Soluția oferită de către instanță în cazul numirii de la Spitalul de Broni Cronice Câmpeni

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului privitor la petitul 6, invocată de către pârâta Mecea Valentina Ileana. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Mecea Valentina Ileana şi Primarul oraşului Câmpeni, invocată de către pârâta Mecea Valentina Ileana şi pârâtul Primarul oraşului Câmpeni.

Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul BAR CONSTANTIN, CNP * cu domiciliul în *, în contradictoriu cu pârâţii SPITALUL DE BOLI CRONICE CÂMPENI cu sediul în *, MECEA VALENTINA ILEANA cu domiciliul în * şi Primarul oraşului Câmpeni, cu sediul în *, şi în consecinţă: Anulează Decizia nr. 1/16.06.2021 emisă de Consiliul de administraţie al SPITALULUI DE BOLI CRONICE CÂMPENI. Anulează procesul verbal – rezultatul final la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică, la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, nr. 2838/18.08.2021. Anulează Decizia nr. 2865/20.08.2021 emisă de comisia de soluţionare a contestaţiilor privind ocuparea postului de manager persoană fizică la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Anulează procesul verbal- rezultatul final la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică, la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, nr. 2867/20.08.2021.

Anulează Dispoziţia nr. 275/14.09.2021 emisă de Primarul oraşului Câmpeni. Anulează contractul de management nr. 1154/14.09.2021 încheiat între pârâtul Primarul oraşului Câmpeni şi pârâta Mecea Valentina Ileana. Obligă pârâtul Spitalul de Boli Cronice Câmpeni la plata către reclamant a sumei de 2750 lei cu titlu cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul şi motivele de recurs se depun la Tribunalul Alba, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 11.05.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. ”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu

Publicat

în

Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear, după ce medicii de familie au refuzat să împartă pilulele. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

„Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”, a răspuns oficialul, întrebat dacă DSP-urile vor putea împărți pastilele populației în cel mult 6 ore. Ministerul Sănătății atrage atenția că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare