Festivalul „Ziua de Mâine” – principala rampă de lansare a noii generaţii de folkişti
Sala arhiplină a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, unde aseară a debutat cea de-a şasea ediţie a Festivalului Concurs de Folk „Ziua de Mâine” a confirmat o dată în plus că genul folk are foarte mulţi prieteni la Alba Iulia. Este de fapt o tendinţă generală, dacă e să ne gândim că în anul 2008 erau în ţară circa 30 de festivaluri de folk, pe care criza economică însă le-a mai redus de atunci. Festivalul Concurs de Folk „Ziua de Mâine” nu doar s-a menţinut, dar este singurul care are un brand, are logo şi acum a devenit cel mai important festival concurs folk din ţară, după ce Festivalul „Om bun” din acest an a renunţat la partea de concurs. Am rămas astfel principala rampă de lansare a ceea ce directorul festivalului Vali Şerban numeşte „cea de-a patra generaţie de folkişti”. Desigur că menţinerea şi creşterea acestei manifestări culturale de top se datorează atât iniţiatorului Vali Şerban, dar cel puţin în egală măsură organizatorului, Consiliul judeţean Alba.
Prima seară de festival i-a adus în scenă pe primii cinci din cei zece concurenţi care au trecut de preselecţie, prestaţia lor confirmând predicţia cunoscutului realizator al Radio România Actualităţi, Mihai Cosmin Popescu, anume că în acest an lupta pentru cele cinci premii puse în joc va fi una foarte echilibrată, juriului din care mai fac parte şi realizatorul radio Florin Silviu Ursulescu, profesorul de chitară Daniel Avram, managerul portalului Forever Folk, Marius Matache şi Claudiu Marean, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia revenindu-i o sarcină foarte grea. Recitalurile, foarte apreciate le-au aparţinut Grupului folk „Noi” (laureaţii ediţiei a V-a), Grupului folk „Plus Noi” din Zlatna, Mircea Rusu Band şi Alexandra Ungureanu şi lui Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă. În această seară vă vor încânta ceilalţi cinci concurenţi rămaşi în concurs şi Vali Şerban şi Grupul „Ziua de Mâine”, Ovidiu Mihăilescu, Marius Matache, Mircea Vintilă şi Nicu Alifantis, iar duminică seara va fi acordată galei laureaţilor şi recitalurilor Corului de Copii al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, Florin Săsărman şi Alexandru Filip şi al lui Ştefan Hruşcă.
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
Program de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!