Festivalul Naţional de Teatru „Poveşti”: concluzii de final, gânduri de viitor
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „Poveşti” a tras cortina. A fost o ediţie de succes, în care peste 300 de artişti şi tehnicieni, personaje parcă desprinse din altă lume, au făcut spectacol în aceste zile la Alba Iulia. Toate spectacolele din cadrul festivalului s-au jucat cu sala plină, albaiulienii demonstrând astfel că sunt interesaţi şi iubesc teatrul.
Cu această ocazie, organizatorii festivalului au ţinut astăzi o ultimă şedinţă, în care s-au schimbat impresii despre eveniment dar s-a discutat şi despre ce ar mai trebui să aducă festivalul în plus la ediţiile următoare. Ioana Bogăţan, directoarea Teatrului de Păpuşi „Prichindel” împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba doresc ca pe viitor să se extindă acest festival, iar câteva din piese să fie jucate şi în alte oraşe din judeţ.
“Mie mi se pare că a fost o ediţie reuşită, cu spectatori mulţumiţi, cu spectacole de toate genurile, fie ele de copii, fie de oameni mari, reacţiile au fost cât se poate de pozitive. Acum cu siguranţă nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi. Oricum…eu merg pe ideea că atunci când vii la teatru, sau când vii să vezi un spectacol indiferent de ce gen ar fi el, trebuie să ai o anumită stare. Pentru că ţi se poate părea că un spectacol nu a fost atât de bun doar pentru că nu eşti tu pregătit să-l primeşti aşa cum trebuie. Tocmai în ideea asta, poate că anul acesta nu am mai avut chiar atât de multe spectacole, cel puţin cele de după-amiază… uneori erau 3, alteori 4… pentru că având şi acel sistem de abonamente, omul să poată să primească fiecare spectacol aşa cum trebuie. Spectatorul fie el avizat, fie el neavizat, oboseşte la un moment dat şi este clar că după două spectacole pe zi, un al treilea era un pic cam mult. Şi tocmai în această idee am încercat să îl fac un pic mai degajat dacă se poate spune….În rest, eu cred că a fost bine”, a declarat Ioana Bogăţan, directoarea Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia.
„Am avut pe foaie anul acesta 300 de artişti şi tehnicieni în cadrul festivalului. Toţi au rămas surprinşi şi s-au minunat de ce se întâmplă în Alba Iulia şi de cum arată oraşul. Cu siguranţă dacă vom avea spectacole şi în oraşe mai mici le vor plăcea şi acele orăşele. Eu cred că susţinerea acestui festival va susţine totodată foarte mult şi acest oraş. Avem într-adevăr istorie prin ziduri şi catedrale, dar ele trebuie să şi prindă viaţă”, a mai precizat Ioana Bogăţan.
„Dorim să dezvoltăm acest festival, în ediţia a VIII-a, a IX-a şi a X-a să fie şi mai şi…..şi să ieşim puţin din Alba Iulia. Evoluţia, în ceea ce priveşte participarea publicului, a fost una constantă, de creştere, şi sunt convins că şi publicul din alte oraşe ale judeţului Alba, care vor îndeplini condiţiile tehnice să spun aşa, de sală, se va bucura de asemenea spectacole. Mulţumesc Ioanei şi tuturor celor care au fost lângă ea în această activitate, să spunem directă. Vreau să vă spun că suntem recunoscători tuturor artiştilor din ţară şi străinătate care au făcut efortul să vină între noi”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
„Începând de anul viitor, chiar dacă probabil o să avem cheltuieli suplimentare, dorim să ieşim cu o serie de piese şi în celelalte oraşe ale judeţului. Avem localităţi, cum ar fi Blajul şi Sebeşul, care au investit foarte mult în sălile de cultură…şi atunci ar fi o posibilitate binevenită pentru ca mai mulţi locuitori din judeţ şi din alte zone să poată beneficia de astfel de piese. Este o idee, vedem şi în funcţie de buget, şi de programul pe care Ioana va începe să-l facă încă începând de acum pentru anul viitor, şi sper să realizăm şi un asemenea proiect”, a precizat Alin Cucui, vicepreşedinte al CJ Alba.
„Din ceea ce ştiu de la prieteni de-ai mei, care au fost mult mai prezenţi la evenimente decât mine, toate spectacolele au rulat cu sala plină, ceea ce zic eu că arată foarte mult interesul oamenilor legat de acest festival. Mulţumesc Ioanei pentru implicare…e foarte greu atunci când eşti în fruntea unei instituţii să gestionezi mai multe evenimente dacă nu ai oameni de bază. În cazul Ioanei Bogăţan, nu ne doare capul foarte tare, nu avem nevoie să mobilizăm alţi zeci de oameni pentru că ea îşi face treaba foarte bine şi succesul ei bineînţeles este şi succesul nostru”, a declarat Florin Roman, vicepreşedinte al CJ Alba.
„Ca reprezentant din partea primăriei… sunt încântat de evenimentul care are loc în oraş. Gândirea mea este ca acest festival să fie adăugat la celelalte acţiuni culturale care se întâmplă în municipiu, şi să fie un program anual pe care să îl avem şi să îl prezentăm, în aşa fel încât lumea să ştie ce se întâmplă în Alba Iulia(…) Ca tată, vă spun eu, că Ioana a ajuns o perfecţionistă, nu i-am spus-o niciodată dar munceşte până la epuizare. Sigur, totodată ţin să felicit Consiliul Judeţean Alba că are deschidere şi pentru cultură în mod deosebit, pe lângă altele. Ion Dumitrel împreună cu cei doi vicepreşedinţi fac un tot unitar. Văd că nu se ţine cont de culoarea politică şi …aşa şi trebuie”, a declarat consilierul local Ioan Bogăţan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999