Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia, un brand cultural de succes al județului
Săptămâna 5-11 octombrie 2015 înseamnă, în teatrul românesc, Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti”, Alba Iulia. Este ediţia cu numărul X, o ediţie aniversară prin care vom celebra atât istoria de nouă ani şi zece ediţii a festivalului, cât mai ales succesul acestui eveniment dedicat exclusiv şi de la bun început publicului larg. Vor fi nu cinci zile de festival, ca de obicei, ci şapte zile. Prin urmare, a X-a ediţie aduce o structură extinsă a festivalului, astfel încât starea de sărbătoare să fie simţită pe deplin, de cât mai mulţi spectatori.
Luni, 28 septembrie, organizatorii evenimentului, în frunte cu directorul festivalului Ioana Bogățan și președintele Consiliului Județean Alba au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre cum s-a născut acest eveniment și cum a reușit să devină unul dintre cele mai de succes brand cultural al județului Alba.
Succesul la public, în creștere de la an la an, este foarte mare, la spectacolele din acest an fiind deja vândute majoritatea biletelor. Asta în condițiile în care vor avea loc mai multe evenimente față de anii anteriori.
„Avem ajuns la zece ediții anul acesta, zece ediții de nota zece și sunt convins că nivelul festivalului va continua să crească, așa cum ne-am propus încă de la prima ediție. Am reușit să contribuim la formarea unui public pregătit și acest lucru se datorează atât colegilor noștri care muncit la organizarea acestui festival, cât și participării de-a lungul timpului a unor mari personalități ale teatrului românesc în cei zece ani (…)
Mă bucur că am crezut în acest festival, când, mai ales la început, mulți erau neîncrezători în viitorul său”, a declarat Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba.
Directorul festivalului, Ioana Bogățan, a explicat că această ediție aniversară a luat în calcul și mai mult față de alte ediții preferințele publicului din Alba, care își dorește actori și piese de teatru cunoscute.
“Publicul nu cere spectacole susținute de trupe din străinătate, reprezentații artistice valoroase de mare succes la aora actuală. Cred că ne sperie ideea de nou, suntem ingradiți de idea de cebritate. Am ramas la niște nume pe care le-am vazut candva la televizor și asta ne poate determina să evităm spectacole și actori de excepție, mai puțin cunoscute la noi”, a spus Ioana Bogățan.
Bugetul festivalului se ridică în acest an la circa 110.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: Program FESTIVAL Internațional de TEATRU „Povești” de la ALBA IULIA, 5-11 octombrie
„Deşi structura bipartită a festivalului rămâne cea de până acum – cu teatru pentru copii, dimineaţa şi cu teatru pentru tineri şi adulţi, începând cu orele serii –, ediţia cu numărul X conţine un program mai dens şi divers, ca adresabilitate, decât în ceilalţi ani, selecţioner al spectacolelor fiind în continuare actriţa Ioana Bogăţan, director artistic al festivalului. Vor fi spectacole de teatru non-verbal, verbal sau intens verbal, de animaţie pentru adulţi, de teatru-dans, de coregrafie, de teatru cu elemente de clovnerie şi divertisment explicit, aşadar o paletă largă de nuanţe şi limbaje scenice, pentru cât mai multe gusturi. Amintim, în treacăt, Momento!, Adunarea păsărilor, Lo Esencial, Maitreyi, Dinte pentru dinte, Vocea umană. Spectacolele, în total 25, sunt producții atât din România (București, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Oradea, Ploiești, Târgu Mureș), cât și din străinătate (Belgia, Franţa, Republica Moldova). Cât despre numele mari care vor nuanţa afişul de festival şi, fireşte, vor umple sălile de spectatori, îi menţionăm aici pe Marcel Iureș, Pascal Bruckner, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Vlad Zamfirescu, Anca Sigartău şi Doru Ana.
Exceptând spectacolele propriu-zise, festivalul va conţine o serie de evenimente speciale, care vor garanta unicitatea acestei ediţii. Primul despre care vorbim va avea loc luni, 5 octombrie şi va fi dedicat în întregime marelui scriitor francez Pascal Bruckner, care ne va onora cu prezenţa în cadrul a trei momente. Primul va fi o conferinţă la Universitatea „1 Decembrie 1918”, celălalt va fi o lansare de carte la Biblioteca Batthyaneum iar al treilea va fi un spectacol-lectură, pe texte de Pascal Bruckner, care se va desfăşura într-una din sălile Centrului Cultural – Castel Sâncrai, de la Sâncrai (lângă Aiud). Un alt eveniment, semnificativ şi totodată emoţionant, va fi Duminică, 11 octombrie, şi anume lansarea de carte Să râdem cu nea Mărin, scrisă de Amza Pellea şi prezentată de însăşi fiica acestuia, Oana Pellea.
Ca în fiecare an, festivalul are propriul său ziar, intitulat „Poveşti”, în paginile căruia vor fi publicate cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. Ziarul va fi distribuit la fiecare locaţie de spectacol. De asemenea, fiecare zi va începe cu tradiționala „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde presa se va putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, de asemenea, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii vor putea să-i intervieveze pe artişti. Festivalul conține, totodată, expoziţii foto, de caricatură, ateliere de scenografie, critică teatrală și mânuire marionete, care au suscitat, deja, interesul a zeci de tineri participanţi”, se prcizează într-un comunicat remis presei de organizatori.
*** Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi de Consiliul Judeţean Alba. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, purtând cu mândrie numele „Poveşti”, un nume simplu și atrăgător ca eveniment, care să placă și, totodată, să exprime însăși ideea de teatru. Prin denumire şi conţinut, festivalul acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile adulţilor, cu deschidere simultană către canonic şi neconvenţional.
Info bilete:
Pentru ediţia cu numărul X a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 5-11 octombrie 2015, biletele s-su pus în vânzare în următoarele puncte:
– la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V
– la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V
– la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D
– pe biletemaster.ro
Bilet spectacole pentru tineri și adulți, preț întreg: 18 lei
Bilet spectacole pentru tineri și adulți, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei
Bilet spectacole pentru copii: 5 lei
Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]