Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul Internaţional de Teatru APOLLO, la Alba Iulia, în perioada 14-18 aprilie

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO este un proiect iniţiat de Asociatia Grupul Skepsis în anul 2014 prin programul de finanţare U.E. Tineret în Acţiune. În luna aprilie 2014 a avut loc prima ediţie a acestui eveniment menit să faciliteze schimbul intercultural şi să promoveze trupele, grupurile şi companiile tinere de teatru profesioninste şi de amatori. S-a acordat o atenţie mai mare trupelor din România pentru a deschide gustul publicului. Invitatul special al primei ediţii a fost Eugen Stroe-Nacht (Israel), Regizor cu un CV bogat, cunoscut pentru munca şi dedicaţia sa pentru formarea tinerilor actori.

Cu susţinerea Primăriei Municipiului Alba Iulia şi a Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, anul 2015 a conferit continuitate acestui proiect inedit.  La cea de-a doua ediţie, au fost prezente 9 trupe şi companii tinere de teatru – 4 din România şi 5 din străinătate (Lituania, Cehia, Georgia, Ungaria şi Bulgaria) a căror spectacole au încântat publicul prezent. Pentru a extinde festivalul, cu ajutorul Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, a doua ediţie a găzduit Expoziţia Internaţională de Afişe – „Apollo” care a atras participarea a peste 50 de artişti din 22 de ţări, conferind un plus de prestigiu componentei internaţionale a festivalului.

Invitatul special al celei de-a doua ediţii a fost Dan Chiorean (T.N. Cluj Napoca), Actor cu o bogată experienţă de scenă, care a oferit un feedback participanţilor pentru a-i ajuta să-şi îmbunătăţească calitatea expresiei artistice. Au avut loc ateliere de dans medieval sub coordonarea lui Mihai Serghei Todor, Regizor – CCS Bucureşti.

 

Anul acesta proiectul este reeditat, urmărind capitalizarea impactului avut de primele două ediţii a festivalului, dorind să promoveze imaginea Municipiului pe plan internaţional şi să transforme Alba Iulia într-un important punct de reper pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret.

  • Festivalul Internaţional de teatru de Tineret APOLLO, ediţia III

În perioada 14.04.2016 – 18.04.2016, Asociaţia Grupul Skepsis organizează cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO. Festivalul este o  invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere de teatru din toată lumea de a se întâlni, de a face schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor publicului albaiulian. Evenimentul este  rezultatul unui proiect cu caracter intercultural ce urmăreşte diversificarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii locale şi promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba în planul cultural-artistic internaţional.

Proiectul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole. La încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 7 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 26 de grupuri şi companii tinere de teatru de pe 3 continente, din ţări precum: India, Iran, Egipt, Algeria, Israel, Georgia, Ucraina, Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Polonia, Muntenegru.

  • Participanţi

Selectarea participanţilor a ţinut cont de media de vârstă a delegaţiilor, de calitatea expresiei artistice a reprezentaţiilor propuse, viziunea regizorală, dar mai ales de atractivitatea spectacolelor – s-a urmărit selectarea acelor spectacole care reuşesc să depăşească barierele culturale de limbaj şi care reuşesc să construiască o dimensiune aparte a comunicării cu publicul, cea emoţională.

În urma procesului de selecţie, ediţia din acest an aduce în faţa publicului 11 grupuri participante din Italia, Polonia, Ucraina, Georgia şi fireşte, România. Se  conturează un program ofertant cu spectacolele, variate ca gen şi abordare, grupurile invitate provenind din medii sociale diferite, având viziuni diferite în abordarea şi experimentarea teatrului.

  • Program

Ceremonia de Deschidere a festivalului va avea loc Joi, 14.04.2016, ora 19.30, în prezenţa trupelor participante. Ceremonia va include cu un microrecital folk al grupului albaiulian Primavera (Centrul de Cultură “Augustin Bena Alba Iulia) şi spectacolul  Guturaiul Oniric prezentat de trupa DelArt, cea mai tânără trupa dein festival, formată din elevii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis.

Spectacole:

Vor avea loc 14 spectacole în cadrul programului.

COMPAGNIA DEL FUTURO  (Catelmmare di Stabia, Napoli, IT)

Ultima/primă zi a Regelui Ferdinand al VIII lea

Adaptare după „Jurnalul unui nebun” de N.V.Gogol

Adaparea şi Regia: Cristian Izzo

MASKAM RAD (Kiev, UA)

Note de pertret: viaţa lui Piazzola în ritm de tango

După Inna Goncharova

Cea mai puternică

După Y.A.Strindberg

Regie: Inna Goncharova.

MIRROR (Khmelnitsky, UA)

Noapte de vară

După M. Gogol

Regia: Dmitry Gusakov

THE I’M THEATRE (Toruń, PL)

Liberatate?

După Damian Droszcz

Regia: Droszcz Damian

KUTAISI YOUTH THEATRE (Kutaisi, GE)

Ispita tristeţii

după AL. Kazbegi

Regia: Beka Kurashvili; Zurab Pkhakadze

STUDIO 24 – CCSB BUCUREŞTI (Bucureşti, RO)

Apa de Havel

dupa Matei Visniec

Regia: Mihai Serghei Todor

TRUVERII – CCSB Bucureşti (Bucureşti, RO)

Muzica şi poezia comedianţilor Maestrului Will

după: Mihai Serghei Todor

Regia: Mihai Serghei Todor

LUDIC –  CCS  IAŞI  (Iaşi, RO)

Strigăte sub apă

După Dumitru Crudu

Regia: Aurel Luca

Oameni ai nimănui

După Dumitru Crudu

Regia: Aurel Luca

 

GAUDEAMUS (Cluj Napoca, RO)

Improvizacii

Regia: Sorin Misirianţu

 

SKEPSIS (Alba Iulia, RO)

Comedia Neagră, după P. Shaffer

Regia: Viorel Cioflică

 

Procesul lui Prometeu

Regia: Viorel Cioflică

 

Îi cunoaşteţi?

După Eugen Ionesco

Regia: Viorel Cioflică

Invitat special

La fel ca ediţiile precedente şi ediţia din acest an se va bucura de supervizarea calităţii artistice a evenimentului – D-na Dr. Joke Elbers (Academia de Teatru Amsterdam, Olanda) va patrona festivalul pentru a împărtăşi participanţilor observaţii utile legate de spectacolele prezentate.

A studiat Arta Dramatică la Universitatea din Amsterdam, specializându-se în Istoria Teatrului, Dramaturgie şi Repertoriu. A lucrat ca şi consilier literar la mai multe teatre profesioniste din Olanda după care s-a dedicat teatrului tânăr şi teatrului amator. În calitate de critic, a supervizat numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale susţinând seminarii şi conferinţe şi oferind un feedback constructiv participanţilor. În prezent, Dr. Joke Elbers este profesor la Academia de Teatru din Amsterdam, consiliază grupuri şi indivizi pe dimensiuni diverse ale artei dramatice şi susţine ateliere şi traininguri în mai multe ţări din Europa în cadul festivalurilor naţionale şi internaţionale la care este invitată.

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, ediţia a treia, Dr Joke Elbers joacă rolul de critic, coordonând sesiuni de discuţii cu actorii şi regizorii participanţi.

Dimensiuni conexe:

APOLLO  este un eveniment care promovează tineri artişti, în spiritul deschiderii învăţării şi autodepăşirii prin artă. Ca notă inedită, din programul festivalului din acest an nu vor lipsi expoziţii foto, momente lirice sau prezentări şi ateliere deschise publicului.

Pentru a extinde festivalul şi a-i da mai multă culoare, evenimentul include şi anul acesta o serie de activităţi subsidiare.

Festivalului APOLLO va găzdui două expoziţii de fotografie semnate de doi tineri albaiulieni. Mădălin Ciortea va prezenta la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia expoziţia de fotografie de spectacol Momente cu Skepsis. Autorul este un tânăr a cărui pasiune pentru arta fotografică i-a condus paşii spre spectacolele de teatru ale trupei Skepsis, din dorinţa sa de a accepta o provocare nouă: fotografia de spectacol. Expoziţia propune publicului o serie de momente din spectacolele pe care trupa de teatru le-a susţinut în primele luni ale anului în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016.

Bogdan Berar va prezenta la Muzeul Naţional al Unirii expoziţia Apollo în Imagini. Autorul este un tânăr membru al Asociaţiei Grupul Skepsis, pasionat de teatru, fotografie şi video. Expoziţia propune o trecere în revistă a momentelor trăite la primele ediţii ale festivalului, aşa cum au fost ele surprinse în cadre formale şi informale. Expoziţia va avea loc Muzeul National al Unirii, unul dintre principalii parteneri ai festivalului APOLLO.

Pentru a contura mai bine dimensiunea interculturală a celei de-a treia ediţii a festivalului APOLLO, Li Chenju (China) va susţine pentru public şi participanţi o  prezentare a Teatrului Tradiţional Chinezesc, urmărind conceptele sale de bază.

Festivalul va găzdui şi un atelier deschis de muzică medievală, în parcul M.Eminescu, în care publicul va avea şansa de a urmări aspecte legate de pregătirea muzicienilor, instrumentele folosite şi chiar de a se iniţia în tainele acordurilor vechilor trubaduri şi truveri.

Precizări finale:

APOLLO provoacă publicul şi actorii la deschidere spre o experimentare a diversităţii şi o descoperire a teatrului ca moment intens de adevăr capabil să creeze legături şi punţi de comunicare dincolo de cuvinte. APOLLO este deschis oricărui grup (profesionist sau amator) dornic să etaleze tot ceea ce are mai bun. APOLLO răsplăteşte devotamentul, sacrificiul şi dăruirea din inima artistului.

Pe parcursul a 4 zile companiile şi grupurile participante se vor întrece rând pe rând în încercarea de a cuceri publicul – care va avea acces gratuit la toate spectacolele. APOLLO nu este un festival competitiv, provocarea comună a participanţilor fiind aceea de a câştiga inimile spectatorilor şi de a obţine aplauze binemeritate în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

Toate grupurile vor fi recompensate cu distincţii şi trofee unice: lucrări semnate de Ştefan Balog (artist plastic) care surprind esenţa spectacolelor prezente în festival.

 

Proiectul este rezultatul unui parteneriat social realizat între instituţii, organizaţii şi agenţi economici locali care înţeleg că tineretul, prin energia, entuziasmul şi pasiunea caracteristice, este un catalizator al vieţii sociale şi culturale a comunităţii şI un indicator al vitalităţii ei. Proiectul are o valoare de 90.000 lei, din care 20% sunt asiguraţi de Primăria Municipiului Alba Iulia, 10% de Consiliul Judeţean Alba, diferenţa fiind acoperită de Organizator cu ajutorul Partenerilor şi Sponsorilor.

…………………………………………

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Organizator: Asociaţia Grupul Skepsis


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea